Mum dibine ışık vermez.
Ara

Fazla Korumacılık Güçsüz Bırakıyor!

Fazla Korumacılık Güçsüz Bırakıyor!

Çocuklarımızı Fazla Korumak Onları Güçsüz Bırakıyor!

Günümüz ebeveynleri etraftaki pek çok tehlikeden çocuklarını korumak istiyorlar. Evin dışındaki zorlu dünyada çocuklarının karşılaştıkları her sorunun çözümü olmaya çalışabiliyorlar. Ya da kendi çocukluklarında yaşadıkları sıkıntıları çocuklarına yaşatmamak için bütün imkanlarını çocuklarına sunabiliyorlar. Peki acaba bu yaklaşımlar ne kadar doğru?

Deneyimsel Tasarım Öğretisinin başarılı ve tatminkar çocuklar yetiştirebilmemiz için önerilerinden bazıları…

Sorumluluk Verin: Henüz bebekken vermeye başladığımız sorumluluklar çocuğumuzun sağlıklı gelişimine yardımcı olur. 9 aylık bebeğiniz ilgisini çeken çıngırağı sizin elinize kendisi uzanarak alabilir. 1,5 yaşındaki çocuğunuz muz, mandalina gibi meyveleri yerken kendisi soyabilir. 2,5 yaşında barbunya ayıklamak onun için eğlenceli bir oyun olabilir. 3 yaşında  kahvaltıyı hazırlamanıza yardımcı olabilir. Market alışverişi sonrası uygun ağırlıktaki bir poşeti kendisi taşıyabilir. Yaşına uygun sorumlulukları almasını teşvik edin.

Biraz Zorlanmalarına Müsaade Edin: Kıymetlimiz olan çocuklarımızın zorlanmalarına içimiz el vermiyor olabilir. Oysa anne babaların en temel görevi çocuklarını yaşama hazırlamaktır. Daha büyük zorluklarla başa çıkabilmeleri için çocuklarımızın kısa süreli sıkıntılarına göz yumabilmemiz gerekiyor. Arkadaşları ile kavga etmekte olan çocuğunuz bırakın sorununu kendisi çözsün. Verilen bir ödev onu yoracak ve çok iyi yapamayabilecek olsa da siz sadece destek olun, kendisi uğraşsın.

Rahatlık Tuzağına Düşürmeyin: İnsanlar kendi yapmaları gerekeni başkaları yaptığında buna hemen alışırlar.Arabasını sürekli olarak bir başlasına park ettiren bir yetişkin düşünün, bu kişinin park etmeyi öğrenmesi mümkün müdür? Çocuklarımız için de durum aynıdır. Onların kendi yapmaları gerekeni dışarıdan desteklediğimiz müddetçe rahatlık tuzağına düşerler. Özel ders aldırdıkça ders dinleme becerileri düşer. Siz odasını topladıkça derli toplu olma ihtiyacı gider.

Tüketimlerine Dikkat Edin: Oyuncaklar, eğlence merkezleri, sürekli yeni dergi ve kitaplar, son model teknolojik ürünler, çeşitli kıyafetler… O oyuncağa sahip olduğunda ancak nefes alabileceğine bizi inandıran çocuğumuz sadece birkaç dakika içinde tüm hevesini kaybedebilir. Play Station 4’ün çıkması bir zamanlar uğruna canını vereceğini zannettiğimiz Play Station 3ün tüm anlamını yitirmesine sebep olabilir. Deneyimsel Öğreti der ki; her tüketim daha fazlasının açlığına sebep olur. O sebeple kimseyi tüketerek mutlu edemeyiz.

Kıymet Bilmesi için Bedel Ödetin: Deneyimsel Öğreti der ki; insan bedel ödediğine kıymet verir. Uğraşsız sahip olduğumuz hiçbir şey bize değerli gelmez. Çocuklarımız bizim onlara sunduğumuz imkanlarla değil, kendi emekleri ile mutlu olabilirler. Okulda boyadıkları bir taş başucunun vazgeçilmez aksesurarı olabilir. Asılabilecek onca kusursuz resim içinden neye benzediği anlaşılamayan kendi resmini evin en görünen yerine asması da bundandır. Çocuğunuzun kıymet bilmesini istiyorsanız emek verdirin. 

Haber: Deneyimsel Tasarım Öğretisi

Okunma Sayısı: 2240  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...