Bütün insanlar üç sınıfa ayrılmıştır: Hareket ettirilemeyenler, hareket ettirilebilenler ve hareket edenler.
Ara

Başlayamama Problemi: Atalet

Başlayamama Problemi: Atalet

Başlayamama Problemi: Atalet

ATALET, yani başlayamama problemi pek çok insanın ortak sorunu.

Zihninizi sürekli meşgul eden yapılacaklar listeniz var ve bir türlü harekete geçemiyorsanız…. Bir bağımlılıktan kurtulmayı, yeni alışkanlıklar kazanmayı, yaşamınızda olumlu bir değişim yaşamayı hep bir şeylerin arkasına ertelediğinizi farkediyorsanız…. Ya da, en büyüğünü ya da hiç yapılmamışı yapma isteğiniz hep işe başlayamamakla sonuçlanıyorsa…Belki siz de atalet problemi yaşıyor olabilirsiniz.

“Hayat insanın düşüncelerine değil eylemlerine geri bildirim verir.” diyen Deneyimsel Tasarım Öğretisi’nin harekete geçebilmek ile ilgili önerileri:

Küçük Adımlar Belirleyin: Bir işe başlayabilmek, ilk hareketi verebilmek önemlidir. İlk hamlenizi size zor gelmeyecek kadar basitleştirin. Uzun zamandır toplamayı planladığınız odanızda önce çöpleri atacağım diye başlayın işe. Çöpleri dökerken masanızın üstünü toplamaya karar verebilirsiniz. İş yerinizde uzun süredir sizi bekleyen ve elinizin gitmediği bir iş var diyelim ki…O çalışmayı tamamlayabilmek için gerekli dokümanları toplama niyetiyle başlayabilirsiniz. Sonra diğer adımlarına karar verebilirsiniz.

“İstikrar miktardan önemlidir” İlkesini Benimseyin: Çok miktarda yapmaktansa, az ama sürekli yapmak önemlidir. Diyelim ki spora başladınız. İlk günden saatlerce spor yapıp sonra uzun bir süre ara vermektense her gün 20 dakika yürüyebilmek daha  iyidir. Her hafta 3 kitap bitireceğim demek yerine her gün 10 sayfa okuyacağım demek daha doğrudur. Önemli olan bir alışkanlığı sürekli hale getirebilmektir.

Başlamak İçin Mükkemmel Olmayı Beklemeyin: Kervan yolda düzülür derler. Başlamak için eksiksiz olmayı beklemek insanı yapacaklarından alıkoyar. Paramız, zamanımız, malzememiz, becerimiz henüz yeterli olmayabilir. Çok normal. Siz yeter ki başlayın. Attığınız her adımla yeni adımları atabilme gücüne sahip olduğunuzu farkedeceksiniz.

Sessiz Olun: Bir işe başlamadan önce yapacaklarınızı herkese anlatarak enerjinizi tüketmeyin. Spora yazılacağım, sigarayı bırakacağım, yeni bir proje yapacağım gibi söylemler sizi zora sokar. Keyifle yapacağınız bir şey zorunluluk haline gelir ve bu durum sizi rahatsız edebilir. Ayrıca isteğimiz için gerekli olan enerjiyi konuşarak tüketmiş oluruz. Yapamazsanız da mahçup hissedebilirsiniz. Sizi insanlar söylediklerinizle değil, yaptıklarınızla tanısınlar.

Hemen Başlayın: Başlamak için Pazartesi gününü beklediğimiz rejimler, bırakmak için son sigaramızın tükenmesini beklediğimiz paketler, hayatımıza çeki düzen vermek için tamamlanmasını beklediğimiz projeler… Ertelediğimiz her acı artar. Yapılması gereken bir şey varsa onu hemen halletmek gerekir. Ne kadar geçe bırakırsak bizim için zorluğu da o kadar artar. Ayrıca, isteğimizi gerçekleştirmemiş olmak stres enerjisine sebep olur. Geciktirdiğimiz her başlangıç bu süre içerisinde bizi işten caydıracak sebepler olmasına da neden olabilir. Deneyimsel öğreti der ki; kararını verene kadar düşünebilirsin. Ama bir kere karar verdin mi hemen adım atman lazım.

Haber: Deneyimsel Tasarım Öğretisi
 

Okunma Sayısı: 3043  / Yorum Sayısı: 1
 

Çiğdem 23.02.2012 07:17:56 Tarihinde yorumlamış

Ah o ilk adım... İnsan bilse ki hayatı bir süre sonra olumlu yönde değişecek, o küçücük adımı atmaz mı hiç? İnşallah gösterdiğiniz bu çaba nice ilk adımlara vesile olur. Kaleminize sağlık
Yöneticiye Bildir
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...