Bu dünya bize atalarımızdan miras kalmadı. Biz onu çocuklarımızdan ödünç aldık.
Ara

Boy Kompleksi Olanlara Çözümler / Psikolojik Sorunlar

Boy Kompleksi Olanlara Çözümler

ABD'li bir doktorun Turgut Özal'ın boyunu iki ayda uzatabileceğini söylediği iddia ediliyor. İki ay içinde selvi boylu olmak mümkün mü?

Eski bakanlardan Hasan Celal Güzel, 8'inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'la ilgili anılarını anlattığı yazısında (Tercüman, 13 Temmuz) Özal'ın "boy kompleksi" olduğunu ileri sürdü ve Özal'ın 1985'te ABD'ye yaptığı resmi ziyaret sırasında meydana gelen bir olayı anlattı. Güzel'in aktardığına göre Özal'ın Washington'da Ronald Reagan onuruna verdiği resepsiyona katılan Prof. McQuin "Başbakanınızı bana verin, iki ay sonra 1.80 boyunda alıp Türkiye'ye götürün" dedi.
Turgut Özal boyundan memnundu ya da değildi, böyle bir ameliyatı kabul ederdi ya da etmezdi... Peki ama tıbbi olarak iki ay içinde uzayıp selvi boylu olmak mümkün mü? Dr. Deniz Algün ve Dr. Okan Soyhan sorularımızı cevapladı.


"Topallayanlara önerilebilir"

Deniz Algün: "Bir doktor Özal'ın boyunu iki ayda uzatacağını söylemişse, tek amacı reklam olabilir"


Turgut Özal'ın iki ay ABD'de kaldıktan sonra Türkiye'ye 1.80'lik boyla dönmesi mümkün müydü?
Öyle bir şey olamazdı. Hele Özal'ın yaşında çok zor. Gazetelerde bazı haberler çıktı. "Git, kemiklerini kırdır, hemen boyun uzasın" gibi. Kemik uzatma operasyonu yapılıyor ama bu, o kadar kolay değil. İki ay içinde mucize olmuyor. Bir kişiyi normalde bir seferde 7-8 cm. uzatabilirsiniz. Estetik uzatmalarda 7-8 cm. uzatmayı bacağın tek bir yerinden, mesela diz üstünden yaparsanız, dengesizlik olur. Her bacağı diz altından ve diz üstünden kırmanız ve uzatmanız gerekiyor.

"Altı santim uzamak için altı ay gerekiyor"
Yani ne kadar süre gerekiyor?
Diyelim ki bir hastayı 6 cm. uzatacaksınız. Kemikte düzgün bir kırık oluşturmak ve bir cihaz takmak gerekiyor. Bu cihazı taktıktan sonra, 10 gün bekliyorsunuz. Sonra her gün kemik 1 mm. uzatılıyor. İki ay sonra 6 cm.'lik uzama oluyor. Sonra kemiğin kaynamasını gerek. Bu da dört ay daha demek. Yani 6 cm. uzamak için 6 ay gerekiyor. 8 cm. 8 ay demek. Yani iki bacağı uzatıyorsanız, 8 ay hiç ayağınızın üstüne basamayacaksınız.

Estetik boy uzatma tıp etiğine uygun bir operasyon mu?
Bu işin bir de psikolojik boyutu var. Bir insan kısa boylu olmaktan rahatsızsa, o zaman bunun burun estetiğinden farkı yok. Ama işlemin hastaya iyi anlatılması lazım. Çünkü riskli. Kemik eğri kaynar, kaynamaz. Bu yüzden herkese önerilemez.

Kimlere öneriyorsunuz?
Tek bacaktaki kısalık nedeniyle topallayanlara öneriyorum. Çünkü topallamak salt görüntü açısından değil, sağlık açısından da sakıncalı.

Özal'la ilgili haberlerden sonra çok artış oldu mu başvurularda?
Oldu. Manken olmak için boyunu uzatmak isteyen kızlar başvuruyor. Boyu 1.60 m., 10 cm. uzamak istiyor. Benimle bir röportaj yapmışlardı. Ben bu tür vakaları geri çevirdiğimizi anlattım. "Manken olmak isteyen boyunu uzatıyor" diye başlık attılar. Oysa yazıda var, bizim yapmadığımız. Ama başlığı gören, geldi. Burası kız doldu. Hele biri, 1.70 m. boyunda. Annesiyle gelmiş. Küçük kız, aklı ermiyor diyeceğim ama annesi de destekliyor. Çok acayip bir kültür!

Belli bir boyun altındakilere yapılıyor bu operasyon, değil mi?
Kadınlarda 1.50, erkeklerde 1.60'ın altına... Bir de akondroplazi denilen cücelik tipinde yapıyoruz. Burada gövde normal, kol ve bacak kısadır. 20-25 cm.'ye kadar bacak, 10-12 cm.'ye kadar kol uzatılabilir.

"Ben de Erdoğan'ın boyunu kısaltabilirim"
Siz bir doktor olarak fiziksel bir anomalisi olmayan ama kısa boylu birini uzatmayı aklınızdan geçirir misiniz? Bir doktor Özal'a bakıp onu uzatmak istemiş ve bunu da söylemiş olabilir mi gerçekten?
Bir doktor bunu dediyse, ben çok da emin değilim bundan ama eğer olduysa, bunun tek nedeni olabilir: Reklam amaçlıdır. Ben de şimdi çıkıp "Tayyip Erdoğan'ın boyu çok uzun. Getirin bana, onu 10 cm. kısaltayım" desem, her yere haber olurum. Hem şunu da söyleyeyim: Boy kısaltmak, boy uzatmaktan çok daha kolaydır.

"Bu ameliyatla manken olan yok. Çivi iziyle podyuma çıkılır mı?"
Dr. Okan Soyhan (Amerikan Hastanesi)

Özal'ın boyunun, 1985'teki teknolojiyle iki ay içinde 1.80 m.'ye uzatılması mümkün değildi. Şu anki teknolojiyle de bu kadar kısa sürede böyle muazzam bir uzama yapılamaz. Teorik olarak Özal uzatılabilirdi. Ama normalde belli bir yaşın üstünde uzatma zor.
Estetik boy uzatma diye bir şey yok. Bu öyle burun estetiği ya da kaş kaldırma gibi bir şey değil. Riskli ve ağır bir ameliyat.
Bu operasyon medyaya yanlış yansıtılıyor. Sanki birkaç ay koltuk değneğiyle geziliyor, sonra kemik kaynıyor ve uzuyorsunuz. Koltuk değneği kullanan biri evde gezebilir, hatta işe bile gidebilir. Ama iki bacağa birden uzatma yapıldığında koltuk değneği kullanılamaz. Aylarca tekerlekli sandalyede oturmanız lazım.
Kemik uzatma operasyonu geçirmiş bir manken yok. Böyle bir şeyin olması mümkün değil. Bu operasyonu geçirdikten sonra mankenlik yapamazsınız. Çünkü bacakta iz kalıyor. Çivilerin giriş delikleri var. O izlerle nasıl podyuma çıkacaksınız?


'Çaycı Hüseyin' 20 cm. uzun olabilirdi
Dr. Deniz Algün'e göre Özal'ın (solda) iki ayda uzatılması mümkün değildi. Hatta uzatılması mümkün değildi. Çünkü o yaşta birine bu operasyon yapılamazdı. Algün "Özal ancak teorik olarak uzatılabilirdi" diyor. "Mesela Alparslan Özmol (sağda) da teorik olarak uzatılabilir. Akondroplazi denilen cücelik tipinde 20 cm.'ye kadar uzatma yapılabilir. Ama onun da yaşı 40 civarında olduğu için bu operasyonu yapmayı tercih etmem."

TUBA AKYOL

Okunma Sayısı: 18766  / Yorum Sayısı: 1
 

bybass9 31.10.2008 09:47:58 Tarihinde yorumlamış

merhabalarben 1988 liyim ve problemim boyumianaın artık bu kompleks beni yaşlandırdı diyebilirimbaşıma ağrılar giriyo her gün düşünmektenboyum 1 70 ama bacaklarım vicuduma gre ince ve kısa bu görüntü beni çok rahatsız edioamacım mankenlik falan deyil sadece aynaya baktığımda orantıyı görmekasosyal oldum bu kompleks yüzünden çok kötüyümlütfen kurtarın beni artıkne yapacağımı düşünmekten bıktımcevabınızı bekliyorumbybass9@hotmailcom
Yöneticiye Bildir
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...