Bu dünya bize atalarımızdan miras kalmadı. Biz onu çocuklarımızdan ödünç aldık.
Ara

Sigara Nasıl Bırakılır? / Psikolojik Sorunlar

Sigara Nasıl Bırakılır?

Şu an bu yazıyı okuyorsanız zaten ilk adımı atmışsınız demektir. Sigarayı nasıl bırakabileceğinizi düşünüyorsunuz ama nasıl yapacağınızı bilmiyorsunuz! Sigarayı bırakma kararı her ne kadar zor olsa da bunu bu rehber ve elbette ailenizin, arkadaşlarınızın yardımıyla yapabilirsiniz. Şu ana kadar birçok insan bunu başarabilmişse siz de başarabilirsiniz! Daha önce sigarayı bırakmayı denediyseniz ve başarılı olamadıysanız, o deneyiminizden neler öğrendiğinizi bu kez kullanabilir ve bu kez başarılı olabilirsiniz. Çok zor olabilir, ama bir kez başarırsanız, daha iyi görüneceksiniz, daha iyi hissediyor olacaksınız, daha iyi kokuyor olacaksınız ve elbette daha sağlıklı olacaksınız!

Sigarayı Neden Bırakmalıyım?
Sigaranın yaş ilerledikçe kansere neden olacağını herkes biliyor ama sigaranın şu an vücudunuzda yarattığı kötü etkileri biliyor muydunuz? Bir sigara yaklaşık 4000 kimyasal madde içerir ve bu kimyasallardan en az 43 tanesinin kansere neden olduğu biliniyor. Sigarada bulunan diğer kimyasallardan bazılarında da zehirli maddeler bulundu. En kötü olanlardan birkaçı:

- Nikotin: ölümcül bir zehir
- Arsenik: fare zehri içinde kullanılır
- Metan: roket yakıtında kullanılan madde
- Amonyak: yer temizleyici ürünlerin içinde bulunur
- Kadmiyum: pillerde kullanılır
- Karbon monoksit: otomobil egzozundan çıkan madde
- Formaldehit: pek çok yapı malzemesi ve ev eşyasında bulunan, insan sağlığı ve ekosistem için çok zararlı kimyasal bir madde
- Bütan: yakıt olarak yararlanılan bir madde


Sigarayı her içinize çekişinizde, bu kimyasalları solurusunuz ve kanınızdan akciğerlerinize kadar içinize çekersiniz. Bu kimyasallar vücudunuzun her yerine uzanır ve ciddi zararlar verir.

Tamam, sigarayı bırakmaya karar verdim, peki bu kez başarılı olmak için neler yapmalıyım?
Bu harika bir karar ve bu kararı alabilmek çok olumlu bir adım. Sigarayı bırakmadan önce şansınızı artırmak için yapmanız gereken bazı şeyler var:

- Eğer daha önce sigarayı bırakmayı deneyip başarılı olamadıysanız, neden başarılı olamadığınızı düşün. Bu kez başarılı olabilmek için neler yapabilirsiniz?
- Ailenize ve arkadaşlarınıza sigarayı bıraktığınızı söyleyin. Size yardımcı olmalarını ama kesinlikle sizi suçlamamaları gerektiğini söyleyin. Sigarayı bıraktığınız ilk günlerde zorlanacağınızı ve size anlayış göstermelerini rica edin. Onlara çevrenizde sigara içmemelerini rica edin ve size sigara teklif etmemelerini söyleyin.
- Bütün sigaralarınızı, çakmaklarınızı ve kül tablalarınızı atın. Eğer sigara içmeyen biri olacaksınız zaten bunlara bir daha asla ihtiyacınız olmayacak.
- Doktorunuzla nikotin ihtiyacınızı başka nasıl karşılayabileceğinizi konuşun. Nikotin sakızı, nikotin bandı, sprey ve daha birçok yeni metot gerçekten sigarayı bırakma konusunda yardımcı olabiliyor. Ancak, bu ürünlerin faydalı olabilmesi için doğru kullanılması gerekmektedir. O yüzden kullanmadan önce mutlaka bir bilene danışın.
- Okulunuzdaki veya çevrenizdeki bir spor merkezine üye olabilirsiniz.
- Kendinizi çok güçsüz hissettiğiniz anlarda veya canınız bir sigara yakmak istediğinde arayacak bir arkadaş bulun. Bu arkadaşınız sigarayı bırakmaya çalıştığınızı bilen biri olsun ve size neden bırakmanız gerektiğini, bu kararı neden verdiğinizi hatırlatsın.


Kaynak: www.donusumkonagi.net
Çeviri: Didem Giray

Okunma Sayısı: 7386  / Yorum Sayısı: 6
 

alevyay 10.01.2008 02:19:30 Tarihinde yorumlamış

sigarayı bırakmak isteyen biri ya ne bırakması dememeli bence.sigara içerek ne gibi bir boşluk doldurulabilir veye nasıl sıkıntı atılabilirki.aslında sigaradan ayağını veye hayatını kaybeden birilerine tanık olmalı insan ancak böyle işin ciddiyetini anlayabilir.
Yöneticiye Bildir

altuggececi 20.10.2007 03:05:07 Tarihinde yorumlamış

Son güne kadar günde 2,5 yada 3 paket uzun 2001 sigarası kullnan bir bağımlı olarak New NLP ile nasıl bu illeti bıarktığımı bilmek isteyenlere ne anlatmalıyım bilmiyoum. Ancak arkadaşlar gerçekten işe yarıyor. Bir Lifecoaching olduktan sonra sanırım ilk olarak kendime koçluk yaptım ve başardım :-)))) Herşey için teşekkür ederim. HEY MİLLET SUYUN TADI VARMIŞ 18 YILDIR NE İÇİYORDUM BİLMİYORUM :-))))) ALLAH KURTARSIN...
Yöneticiye Bildir

faruk_84 09.10.2007 12:33:07 Tarihinde yorumlamış

YA NE BIRAKMASI :) SİGARA NIN İÇİNDEKİLERİ ZATEN BİLİYORUZ BİLMEK YETMİYOR Kİ? SİGARANIN BOŞLUGUNU DOLDURACAK BAŞKA BİRŞEY SOYLEYIN BUGUN BIRAKAYIM? YOK İŞDE YOK... HEM SİGARAYI GUNAHSA YAKIYORUZ SEVAPSA İÇİYORUZ :))
Yöneticiye Bildir

fadime 07.10.2007 10:03:04 Tarihinde yorumlamış

mrb ben sizin sayenizde amcamasigarayı bıraktırdımsigaranın içindekinleri duyunca hemen sigarayı bırakmak istedi ve ben bu sigaranın içindekileri amcama söylerken aklıma bir etkinlik geldi herkes peçeteyi eline alsın sigarayı içmeye başlasın ve içinize çektiğiniz havayı peçeteyi dudağınıza koyun ve üfleyin bakın sigaranın size verdiği zararları peçete sarardı ve peçeteyi akciğeriniz düşünün ve sigarayı bırakmanın bir kolaylığı daha iyi günler sigarayı bırakmak bir bebek işidir.
Yöneticiye Bildir

kara13 25.09.2007 08:39:50 Tarihinde yorumlamış

internette bu konu ile ilgili "ruyan" adli bir elektronik sigara ile 4 aşamada sigaranın bırakılabilineceğini okudum sitenin adını hatırlamıyorum ama google de bulabilsiniz sanırım. belki bırakmak isteyenler için bir umut kapısı olur ... yeni bir yöntem ve buluş ...
Yöneticiye Bildir

taktak 19.09.2007 09:20:48 Tarihinde yorumlamış

ibrahimbedir81@hotmail.mail\
Yöneticiye Bildir
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...