Kaptanın ustalığı deniz durgunken anlaşılmaz.
Ara

Sigara Bağımlılık Yaratır mı? / Psikolojik Sorunlar

Sigara Bağımlılık Yaratır mı?

Nikotin sigara dumanıyla vücuda alınan 4000 kimyasal maddeden biridir ve bu maddeler içinde beyne etkisi en belirgin olanıdır. Her sigara ile vücuda 1-2 miligram nikotin alınır. Nikotin solunduktan 10 saniye sonra beyne ulaşır.

Sigaranın içindeki nikotin bağımlılık yapar. Bağımlılık, bir maddenin kişinin sağlığını ve yaşamını olumsuz yönde etkilemesine rağmen kullanımının devamıdır.

Sigara içenlerin üçte biri her yıl bırakmayı dener. Bu nsanların sadece üçte biri 2 gün içmeden durabilirler. Sigarayı kendi başına bırakanların % 7'isi bir yıl içmemeyi başarabilir. Sigara içen yetişkinlerin % 87'sinde nikotin bağımlılığı vardır.

Ergenler üzerinde yapılan bir çalışmada, bağımlılık ve yoksunluk bulgularının kimi gençlerde sigaraya başladıktan bir kaç hafta gibi kısa süre sonra çıktığı görülmüştür. Bazıları daha uzun bir süre kullandıktan sonra bağımlı hale gelir. Yani kimi genç için sigarayı denemek gibi bir şans yoktur, kullanım başladıktan çok kısa bir süre sonra kişi bağımlı hale gelir.

Nikotin etkisini nasıl gösterir?
Nikotin beyindeki yaşamsal işlevleri düzenleyen (yemek, cinsellik vb.) merkezde dopamin artışına sebep olur. Sigara içildikten sonra duyulan haz ve doygunluk buradan gelir. Ayrıca nikotin beynin bir diğer bölgesindeki etkisiyle dikkat artışı ve uyanıklık durumunu sağlar. Bağımlılığa sebep olan eroin, kokain vb. diğer maddeler de bu merkezleri etkiler.

http://www.sagliklikadin.com

Okunma Sayısı: 4312  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...