Kaptanın ustalığı deniz durgunken anlaşılmaz.
Ara

Burun Damlası Bağımlılığına Dikkat / Psikolojik Sorunlar

Burun Damlası Bağımlılığına Dikkat

Eczanelerden kolaylıkla temin edilebilen burun açıcı damlaların uzun süreli kullanımlarında çok zararlı etkileri görülmekte.

Burun tıkanıklıklarında uzmanlar tarafından 1haftadan uzun kullanılmaması önerilen bu tür damla ya da spreyler başlangıçta hastaları rahatlatan kolay bir uygulama olduğu için yaygın olarak kullanılmaktadır ancak bu kolaylık bir alışkanlık haline dönüştüğünde burun içerisinde konka adı verilen yumuşak dokuların büzüşme işlevlerini bozarak daha fazla şişmelerine yol açıyor böylelikle hasta daha fazla damla kullanmak zorunda kalarak bağımlı hale geliyor.

Bu kısır döngü eğer uygun bir tedavi görülmemişse bazen yıllarca hatta ömür boyu sürebiliyor . 1 hafta derken 40 sene bu damlaları kullanan hastalar var. Burun içi dokuları artık bu damlalar olmazsa büzüşemez hale geliyor.

Hastanın burun tıkanıklığı giderek şiddetleniyor ve ciddi solunum güçlükleri yaratabiliyor. Bu durum kalp ve tansiyon hastalıklarına kadar gidebiliyor. Bu hastaların çoğu yanlış olarak durumlarının bir tedavisi olmadığını düşünüyor. Oysa özellikle erken dönemlerde burun açıcı damlaların yerini alabilecek başka ilaçların kullanımı ile sorun çözülebiliyor.

İlerlemiş olgularda ise şişmiş olan konkaların günümüzde laser yada radyofrekans dalgaları ile küçültülmeleri ile yüksek bir başarı sağlanıyor. Bu uygulamalar günümüzde bir kaç dakika süren, ağrısız, kanamasız, tamponsuz küçük operasyonlar şeklinde yapılabiliyor.

Okunma Sayısı: 7784  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...