Bütün insanlar üç sınıfa ayrılmıştır: Hareket ettirilemeyenler, hareket ettirilebilenler ve hareket edenler.
Ara

Detoks İle Zayıflama Ve Arınma / Psikolojik Sorunlar

Detoks İle Zayıflama Ve Arınma

"Detoks" son yılların sihirli sözcüklerinden biri. "Toksinlerden arınma" anlamına gelen bu işlem doğru zamanda doğru araçlarla yapıldığında yararlı olabiliyor. İyi planlanmış bir detoks programı en azından ruhsal iyileşmeye ve bir parça hafiflemeye bile yararlı olabilir.

Şehir yaşamının yarattığı sadece bedensel kirlilik değildir. Özellikle, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi metropoller sizi sadece egzoz ve sanayi gazları, sigara veya fabrika dumanıyla zehirlemez. Şehirlerin yarattığı bedensel kirlenmeye mutlaka ruhsal toksinleri de eklemelisiniz. Muhtemelen bu nedenle de şehirde yaşayanlar beden ve ruhlarını detokslayarak hafiflemeye, en azından kendilerini hafiflemiş gibi hissetmeye çalışırlar. Haklılar! Ve hatta buna biraz da mecburlar.

Deniz Seki'nin de zaman zaman detoks kürleri uyguladığını öğrenince, detoks konusuna bu pazar bir kez daha yer vermeye karar verdim. Daha önce yayınladığım bir detoks günlüğünü yeniden takdim ediyorum. Eğer akılcı detoksun hafifletici yararlarından faydalanmak istiyorsanız, lütfen "Bir Detoks Günü"nü kesip saklayın. Detoksun akıllısının, özellikle yorgunlukla mücadelede işinize yarayabileceğini unutmayın.

DUYGULARI ONA KİLO ALDIRIYOR

Deniz Hanım'ın bir kilo sorunu olduğunu duyamayan kalmadı! Bana göre aslında kilo sorunu değil de, kilo yönetimi problemi yaşıyor. Sorunun kaynağında ise muhtemelen "duygusal nedenli yeme atakları" yatıyor. O muhtemelen tam bir "Fattitude"! Tabii ki bu bir tahminden başka bir şey değil. Stresiyle baş etmede, endişelerini azaltmada ya da başka bir nedenle kendini daha iyi hissetmeyi amaçladığında, farkına varmadan gıda tüketimini arttırıyor. Deniz Hanım'a kilosunu yönetirken yaptığı hatalar nedeniyle kötü bir not veriyorum: 7

SEMİZOTUNU UNUTMAYIN!

Deniz Seki'nin besin seçimleri pek yanlış değil. Sorunu daha çok toplam kalori tüketiminin fazlalığıyla ilişkili. Dengeli ve bilinçli beslenseniz de, eğer gereğinden fazla kalori tüketirseniz, bir enerji fazlalığı sorununa yol açar ve yağ depolarsınız. Kilo yönetiminin altın anahtarı "kalori" sözcüğünde saklıdır. Ne kadar iyi ve akıllı besinlerle beslenirseniz beslenin, eğer kalori miktarını arttırırsanız kilo alırsınız. Yoğurtlu makarnayı tavsiye etmem ama yoğurdun az yağlısını kullanmak koşuluyla, zeytinyağlı semizotu mükemmel bir besindir.

Semizotu harika bir Omega-3 kaynağıdır. Mercimekli, narlı, balzamikle lezzetlendirilmiş semizotu salatasını ilk kez İstanbul'da "Banlieu" isimli restoranda yedim. O günden bu yana bizim mutfağın değişmez lezzetlerinden biri haline geldi. Eşim Mihriban, mükemmel bir semizotu salatası mimarı oldu. Deniz Hanım'a bu salatayı tavsiye ederim: Besin değeri yüksek, kalorisi az, doyurucu etkisi oldukça fazla. Deniz Seki'nin beslenme notu iyi: 8

AKTİVİTESİ İYİ GİBİ

Deniz Hanım'ın aktivite alışkanlıkları iyi. Egzersizlerini çeşitlendirmesi akıllıca. Deniz Hanımın aktivite notunu yükseltiyorum: 8. Bu aktivitelerin, dakikada 120 adımlık hızlı ve etkili yürüyüşler gibi yağ yakıcı olanlarını daha da çoğaltmasında fayda var.

Yukarıda da belirttiğim gibi ben Deniz Seki'nin bir stres yönetimi problemi yaşadığını düşünüyorum. Kilo yönetiminde yaşadığı sorunlarının özellikle bundan kaynaklandığı kanaatindeyim. Konsantrasyon eksikliği ve hatırlama güçlüğü çekmesi de sanki beni teyit ediyor gibi. Deniz Seki'nin stres yönetim notu da orta: 7

Deniz Hanım'ın genetik mirası kalp, şeker hastalığı, kanser gibi dejenaratif sağlık sorunlarıyla dolu. Ailesinde, kolesterol ve hipertansiyon sorunu yaşayanların sayısının fazla olduğunu belirtiyor. Ortalama yaşam süresi uzun akrabalarının sayısı oldukça az. Ne yazık ki genetik miras bakımından da pek şanslı değil: 6

Uyku sorunları yaşaması önemli bir problem. Kaliteli uykusu olmayan bir bedenin kendini yenilemesi oldukça zor, hatta imkansız gibidir. Deniz Hanım ne yapsın etsin uyku sorununu çözsün. Bu konu da uzmanlaşmış nörologların sayısı bir hayli arttı. Deniz Seki uyku kalitesi yönünden sınıfta kalıyor: 5

Bir insanın kendini huzurlu ifade etmesi müşiş bir avantajdır. Huzur, mutluluktan daha fazlasıdır. Mutluluk bir an, huzur ise daha çok bir süreç gibidir. Daha uzun ve sağlıklı bir hayat için huzur çok şey değil, her şeydir. Bilinen en güçlü vitamin, en etkili besin desteği, en ucuz yaşam tabletidir. Deniz Hanım'ın bu şansını iyi kullanmasını öneriyor ve onun huzur notunu (!) ifadesine güvenerek yükseltiyorum: 8

Deniz Seki'ye sağlıklı, keyifli ve verimli bir hayat diliyorum.

HATIRLATMA

Sağlıklı ve kaliteli bir hayatın ipuçlarını anlattığımız Yaşasın Hayat Programı'nı pazar Kanal D'de saat 13.00'te izleyebilirsiniz. Bu hafta Sayın İnci Çayırlı'nın katılımıyla, tiroit ve stres ile ilgili merak edilen soruları tartışacağız.

Deniz Seki'nin not ortalaması: 7

BİR DETOKS GÜNÜ

Bütün bu olumlu değişikliklerin nasıl olabileceğini basit bir detoks takvimiyle gözden geçirmek ister misiniz? Detoks günü olarak, örneğin pazartesiyi seçebilirsiniz. Bunun için pazar akşamından itibaren, (eğer kullanıyorsanız) alkolü ve sigarayı bırakın. Kafein ve kafein içeren içeceklerden tamamen uzaklaşın.

Pazartesi sabahı güne yürüyüşle başlayın. Yürüyüşleri, gün içinde 2-3 kez ortalama 30 dakikanızı ayıracak şekilde planlayın. Özellikle parklar, bahçeler, ormanlık alanlar gibi oksijenin bol olduğu yerleri tercih edin. Rahat kıyafetler giyinin ve temiz hava soludukça tüm bedeninizin toksinlerden arındığını hissedin.

Detoks günü süresince tüketeceğiniz besinleri daha önceden bir alışveriş listesi oluşturup almalısınız. Özellikle toksinlerden arındırıcı etki gösteren detoks sebze ve meyvelerini tercih edin: havuç, kereviz, lahana, ıspanak, kabak, brüksellahanası, brokoli gibi sebzeler; elma, portakal, kivi, şeftali, kayısı ve greyfurt gibi meyveler.

Detoks günü süresince bol bol, tercihen temiz su, soda ve meyve suyu karışımları içmeyi unutmayın. Gün boyunca yiyeceğiniz besinleri ve miktarlarını doğru planlayın. Öğünlerinizi atlamayın.

Güne müzikle başlayarak önce ruhunuzu detokslayın. Gün boyu fırsat buldukça müzik dinleyin.

Sabah kahvaltısı öncesinde 1-2 bardak ılık su içerek güne başlayın. Takiben sizi rahatlatacak egzersizler yapın. Esneme hareketleri, eğer eğitimliyseniz yoga, yarım saat kadar süren hafif bir yürüyüş veya nefes egzersizleri yapmanız gün içinde de kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak.

Öğle yemeğini unutmayın! Hafif ve uzun süreli bir öğle yemeği hem enerji verecek hem de dinlendirecektir. Yemekten yarım saat sonra yapacağınız 20-30 dakikalık hafif bir yürüyüş hareket gücünüzü artırıp besinleri daha kolay sindirmenizi sağlayacaktır.

Akşam yemeklerinizi en geç 19.00'da tamamlayın. Tercihen hafif pişmiş mevsim sebzeleri, limon suyu, sirke ya da çok az miktar zeytinyağı ilave edilmiş salatalar ideal bir akşam yemeğidir. Yemekten sonra yapılacak hafif akşam yürüyüşleri ise toksinleri vücudunuzdan daha kolay uzaklaştırmanıza yardım edecek.

Kuşluk ve ikindi ara öğünlerinde meyveler, çiğ sebzeler, meyve ya da sebze sularını tercih etmelisiniz.

Günü müzikle bitirin. Yatmadan önce dinlendirici bir müzik ve hafif bir duş sizi rahatlatacak. Duş sonrasında hafif bir nemlendirici kremle vücudunuza masaj yapabilirsiniz.

Akşamları bitki çaylarından da yararlanabilirsiniz. Papatya, kuşburnu ve adaçayı bizim favorilerimizdir. Yatmadan önce kitap okuyabilirsiniz.

Günün sonunda tüm kaslarınız artık yeterince gevşer. Kendinizi daha huzurlu ve bedeninizi daha hafif hissedersiniz. Televizyonsuz, radyosuz iyi havalandırılmış uygun ısıda bir yatak odası sizi, rahat bir uyku için beklemektedir. Cep telefonunuzu kapatmayı ve düşüncelerinizi yatak odanızın dışında bırakmayı unutmayın. ("Hayat Bilgisi" kitabından alınmıştır. Doğan Kitap,2005)

NASIL YAŞIYORSUNUZ?

Deniz Seki (36) Şarkıcı

Uyku bozukluğu haricinde bir sağlık sorunum yok. Gece uyumakta zorluk çekiyorum. Bunun dışında mükemmel bir sağlığım var. Ailemde ise kalp hastalığı, şeker, kanser gibi çok ciddi hastalıklar vardı. Yüksek kolesterol ve hipertansiyon da cabası... Bu nedenle 80'inden sonra sağlıklı yaşayan çıkmadı. Fırsat buldukça detoks kürü yapıyorum. Yılda en az bir kez, profesyonel uzmanlar eşliğinde bir haftalık kürler hazırlayan otellere gidiyorum. Detoks sonrası, vücudumun toksinlerden arındığını ve yenilendiğimi hissediyorum. Tıpkı bahar temizliği yapmak gibi geliyor bana. Her gün düzenli spor yapıyorum. Her fırsatta koşu bandında yürüyorum. Çok sık pilates yapıyorum. Sık sık dans ediyorum. Arada sırada da yüzüyorum ve koşuyorum. Stresle mücadelem gayet iyi. Duygularını özgürce ifade eden, kendine değer veren huzurlu birisiyim. Zaman zaman kilo sorunu çekiyorum. Aslında atıştırma huyum yok ve öğünlerim düzenli. Stresliysem daha fazla yiyorum. Hamur işlerinden, tatlılardan uzak duruyorum. Yoğurt, peynir, salata ve meyve yiyorum ama sütle aram iyi değil. Her zaman zeytinyağı, diyorum. Kırmızı et yerine mutlaka beyaz eti tercih ediyorum. Etli yaprak dolması, zeytinyağlı semizotu ve yoğurtlu makarnaya bayılıyorum. Normal düzeyde çay ve kahve içiyorum. Düzenli olarak multivitamin, ginseng, çinko ve demir hapı kullanıyorum. Sigara içiyorum, haftada iki gün alkol alıyorum.

Prof. Dr. Osman MÜFTÜOğLU

Okunma Sayısı: 6218  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...