Kaptanın ustalığı deniz durgunken anlaşılmaz.
Ara

Metabolizma ve Kilo Verme: Kaloriyi Nasıl Yakarsınız? / Psikolojik Sorunlar

Metabolizma ve Kilo Verme: Kaloriyi Nasıl Yakarsınız?

Büyük ihtimalle kilonuzla metabolizmanızın bağlantılı olduğunu biliyorsunuz. Fakat nasıl olduğunu biliyor musunuz?

Genel inanç zayıf bir kişinin metabolizmasının yüksek olduğu, kilolu birinin metabolizmasının ise güçsüz olduğudur. Metabolizma tek başına sizin kilonuza karar veremez. Aslında kilonuz daha çok sizin kalori dengenizle alakalıdır. Vücudunuzun ihtiyacından fazla kalori almanız kilo almanıza neden olur.

Yemeği Enerjiye Dönüştürebilme
Metabolizma basit bir deyişle, vücudunuzun yemeği enerjiye dönüştürdüğü bir süreçtir. Biyokimyasal süreç boyunca kaloriler oksijen ile birleşerek vücudunuzun işlemek istediği enerjiyi açığa çıkarır.

Vücudunuzun her gün yaktığı kalori miktarı aslında toplam enerji harcamasıdır. Aşağıdaki üç faktör harcadığınız toplam enerjiyi oluşturur.

?Temel İhtiyaçlar: Vücudunuz dinlenirken bile temel bir enerjiye ihtiyacı vardır. Nefes alma, hormon seviyesini ayarlama, hücreleri onarma gibi. Bu görevleri yerine getirmek için ihtiyacınız olan kalori temel metabolik oranınızı belirler.
?Yemek sindirimi: Yemeği depolama, taşıma ve sindirme de belirli miktarlarda kalori gerektirir. Bu miktar her gün toplam kalorinizin %10'ununu kapsar. Önemli olan yemeği sindirmek için vücudunuzun enerji gereksinimi genelde sabittir ve kolay kolay değişmez.
?Fiziksel hareketlilik: köpekle koşma, tenis oynama ya da en basitinden yürümek gibi fiziksel aktivitelerde bulunmak kalorinin geri kalanını yakmak için en iyi yoldur. Bunların yoğunluğuna bağlı olarak kalori sayınızı kontrol edebilirsiniz.

Kalori İhtiyacınızı Etkileyen Faktörler
Eğer herkes fiziksel ve fonksiyonel olarak aynı olsaydı standart enerji gereksinimlerini belirlemek oldukça kolay olurdu. Ancak kalori gereksinimlerini etkileyen pek çok unsur vardır. Kalori ihtiyacınızı temel olarak etkileyen etmenler vücut ölçüleri ve kompozisyonu, yaş ve cinsiyettir.

? Vücut ölçü ve kompozisyonu: Daha iyi görev görebilmek büyük vücutların daha fazla kaloriyi daha küçük olanların daha az kaloriye ihtiyacı vardır. Kaslar da aynı şekilde kaloriye ihtiyaç duyar. Bu nedenle ne kadar kasa sahipseniz metabolik oranınızın o kadar yükselir.
? Yaş: Yaşlandıkça kas oranınız azalır ve yağ depolama olasılığınız artar. Ayrıca doğal şekilde yaşınız arttıkça metabolizmanız yavaşlar. Bunlar kalori ihtiyacınızı azaltır.
? Cinsiyet: Erkeklerin kadınlara kıyasla genelde daha fazla kası ve daha az yağı vardır. bu nedenle erkeklerin kalorileri yakması daha kolaydır.

Orijinal Metin: www.mayoclinic.com
Çeviri: Şule Can
Kaynak: www.donusumkonagi.net



Okunma Sayısı: 6371  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...