Kendi kusurlarını affetmeyen adamın bütün kusurları affedilebilir.
Ara

Stres Kiloya Neden Olur mu? / Psikolojik Sorunlar

Stres Kiloya Neden Olur mu?

Sebebi ne olursa olsun stres 21. yüzyılın yaşama biçimi haline geldi. Bazı insanlar için stresin etkileri sadece huzursuzluk ve kaygı hislerini de geçmektedir. Bu kişiler için stres kimi zaman inanılmaz açlık duymaya dönüşür ve onca telaşın arasına bir de kilo problemi eklenir. ?ani sinirlenmeler geçici olarak iştah kaybına neden olurken sürekli kronikleşmiş stres kişilerde iştahta artışa neden olmaktadır. Böylece stres temelli kilo artışı günden güne devam etmekte fark edilmektedir.? diyor Kaliforniya Üniversitesi psikiyatri bölümü Yrd. Doçenti Elissa Epel.

Stresli olduğumuz zaman vücudumuz adrenalin içeren hormonlar salgılar. Bu bize kısa süreli bir enerji verir. İşte bu yüksek seviyedeki adrenalin yemek yeme eğilimini arttırır.

Günümüz stres etkenleri değiştikçe vücudumuz daha fazla savaş ya da kaç felsefesine doğru yönlendirilir. Sıklıkla bu strese yanıtımız evde oturmak veya kızgınlık, öfke şeklinde olmaktadır. Böylece kalori dışarı atılamıyor.

Fakat bunun da bir çözümü mutlaka var. Yeme isteğiniz ve buna bağlı olarak artan kilolarınız alışkanlıklar ve hormonlarla ilgili olsa da bu döngünün bozulabileceğini araştırmalar göstermiştir. Böylece stresi yenebilir ve kilo almayı durdurabilirsiniz.

İşte uzmanlardan bazı öneriler:
1.Egzersiz: Egzersiz stresi dağıtmak için en iyi yollardan biridir. Yalnızca kalorileri yakmakla kalmaz aynı zamanda yürümek gibi basit bir aktiviteyle bile stres hormonlarının olumsuz etkilerini yok edebilirsiniz.
2.Dengeli yemek yeme: Kahvaltı yapın. Günde üç öğün ağır yemekler yemektense altı defa az ve sağlıklı yemek yiyin.
3.Uykunuza dikkat edin: Uykunun stres ve kiloda büyük etkisi vardır. Yeterince dinlenemediğimizde kortizol denilen hormon seviyesi yükselmekte ve bize daha fazla açlık hissi vermektedir. Ayrıca yediğimiz yemekten tatmin olma oranımız da düşmektedir.
4.Dinlenmeye ve rahatlamaya zaman ayırın: rahatlamak beyinde egzersiz etkisi yapar. Kastettiğimiz aslında beyinde stresin etkilerine karşı savaşmak için gerekli olan kimyasal araçları üretebilmesidir. Sizi rahatlatan yöntemler ve etkinlikler yapın. Bazı uzmanlar yogayı önerirken bazıları meditasyon tekniklerini tercih etmektedirler. Kanepeye uzanıp bir dergi okumak ya da sevdiğiniz filmi izlemek sizi rahatlatabilir. Telaşlarınızdan uzaklaştıracak her etkinlik sizi stresin zararlı etkilerinden koruyacaktır.
5.Lifli yiyecekler seçin, abur cuburdan uzak durun: evinizde lif değeri yüksek, az şekerli ve meyve bulundurun. Hayatınızdan stresi çıkaramadığınız zamanlarda en azından yeme eğiliminiz bu yönde olur.
6.Kafein, sigara ve alkolden kaçının: Amerikan Stres Enstitüsü'ne göre sigara, kafein içerikli içecek ve yiyecekler hatta çikolata dahi stresi çoğaltmakta, açlık hissi yaratmakta ve kan şekerinin düşmesine neden olmaktadır.
7.Vitamini iyi alın: bazı tıbbi araştırmalar önemli besinlerin stresi bitirdiğini göstermiştir. Özellikle B ve C vitaminleri ve bazen mineral, kalsiyum ve magnezyumun da faydalı olduğu kanıtlanmıştır. Çünkü bunları içeren besinler yağı yakmada yardımcı olduğu gibi korpozal gibi stres hormonlarının da dengesini sağlamaktadır.

Uzmanlar stres altındayken hiçbir şekilde sıkı bir diyeti tavsiye etmemektedirler. Kalorinin çok fazla kısıtlanması beklenen tersine sağlığı bozabileceği gibi daha fazla açlık hissi verir ve stresi çoğaltır. İdrar örneklerinin incelendiği bir araştırmada en az yemek yiyen bayanların stres oranı yüksek olduğu bulunmuştur. Özetle, ne kadar çok yemek yememe konusunda kendilerine baskı yapıyorlarsa o kadar çok stres yaşıyorlar ve doğal olarak yemeyi daha çok istiyorlar.

Kendinizi sürekli stres altında hissediyorsanız azaltmak için yapabileceğiniz her şeyi yapın ve dengeli bir diyet ile kilo almayı da durdurun.

Yazar: Colette Bouchez /Dr. Kaşleen Zelman
Çeviri: Şule Can
Kaynak: www.donusumkonagi.net

Okunma Sayısı: 6161  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...