Mum dibine ışık vermez.
Ara

Kilo Problemleri Nedeniyle Depresyon / Psikolojik Sorunlar

Kilo Problemleri Nedeniyle Depresyon

Çok kiloluyum ve ne yaptıysam kilo veremiyorum. Depresyon konusunda bana yardım etmesi için bir psikoloğa başvurdum. Küçükken cinsel ve duygusal istismara maruz kaldım. Şu an anti-depresan alma durumum var. İyi yemek yeme alışkanlıklarının farkındayım ve egzersiz yapmayı seviyorum. Ne yapmalıyım?

Bu tür şikâyetler artık günümüzün neredeyse klasik sayılacak sorunları haline gelmiştir. Ne kadar önüne geçmeye çalışsakta, özellikle bayanlarda, kilo birçok olumsuz duygunun ve belki ruhsal bunalımların nedenlerinden biri olarak yerini aldı.

Çaresiz hissetmek, kilosuyla başetmeye çalışan bir bayanın zorlukları arasında en önemli nedenlerdendir. Sağlıklı yemek, az yağlı yiyecekler yemek ve egzersizler yapmak sağlıklı kiloya erişmek için gereklidir fakat depresyon halinde olduğumuz zaman bazılarımız için bunları gerçekleştirmek oldukça zordur. Kilo almak depresyonun yaygın nedenlerindendir. Egzersiz yapmaktan artık hoşlanmayan ve kilo almaya başlayan bir kadın mutlaka kendini sorgulamalıdır. Kilo alma muhtemelen artan stresin veya duygusal olarak bir aksaklığın doğal sonucu olarak ortaya çıkacaktır. Pek çok kadın için yemek, bir anda, hem rahatlama hem de kızgınlık kaynağı olmaktadır. Bu kadının içine düştüğü hain bir döngü halini alır ve kilolu olduğu gerçeğine daha fazla yemek yiyerek karşılık verir veya spor yapmaktan kaçınır.

Çocukluğunda cinsel istimara maruz kalmış kadınlar yetişkinliğinde ciddi şekilde depresyon yaşamaktadır. Temelinde cinsel istismar olan bir kadında düşük özgüven, depresyon, kaygı, kasti olarak kendine zarar verme gibi unsurlar daha sık görülmektedir. Aynı şekilde bu tür bir istismarın yeme bozuklukları ve obeziteye de sebebiyet verdiği tesğit edilmiştir. Obezite geçmişinde istismarı yaşayan kadınlarda bir koruma duygusu olarak başgösterir. Bu şekilde çekiciliklerinin azaldığı ve cinsel anlamda arzulanmayacakları fikriyle kendilerini rahatlatırlar. Fakat bütün bu durumlar için pek çok tedavi yöntemi vardır. en yaygın olanları ilaç kullanımı ve psikoterapidir.

Depresyonun sonucu olarak kilo olan bayanların anti-depresan konusunda dikkatli olmaları gerekmektedir. Çünkü böyle bir tedavinin sonucu yine kilo almak olabilir. Bu anti-depresanlardan kaçmak için bir neden değildir fakat fazla kilolarla başetmek için kullanılacak bir yöntem de değildir. Doğru ve sağlıklı yeme alışkanlıkları edinme, egzersizlere başlanması veya arttırılması kadının kilo problemlerine yardımcı olabileceği gibi kendine güven, kontrol ve varlığını anlamlandırma yönünde büyük katkılar sağlar.

Orijinal Metin: http://www.estronaut.com/a/depression_due_to_weight.htm
Çeviri: Şule Can
Kaynak: www.donusumkonagi.net

Okunma Sayısı: 6385  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...