Mum dibine ışık vermez.
Ara

Boyum için Doğru Kilo Ne? / Psikolojik Sorunlar

Boyum için Doğru Kilo Ne?


Kilo konusunda bir tartıdan daha fazlasına ihtiyacınız var. Kilolu insanlar pek çok açıdan birbirinden farklılaşır. (Kas miktarı, yağ oranı ve kemikleri) Örneğin, bir sporcu fazla kası olduğu için kilolu zannedilebilir. Daha sağlıksız bir uyumu olan kişi de aynı boyda ve aynı kiloda olabillir. Ancak bu kas nedeniyle değil yağ oranı fazlalığı nedeniyle olabilir.

?Boyum için doğru kilo ne?? bu oldukça yaygın bir sorudur. Aslında basit bir soru gibi görünüyor fakat ergenler için bunu yanıtlamak her zaman basit olmuyor. Neden değil? her insanın farklı bir vücut türü vardır bu nedenle herkes için doğru olabilecek tek bir kilo miktarı olamaz. Yaşıtlar arasında bile ciddi farklılıklar vardır bazıları daha çok gelişmişken diğerleri zayıf kalabilir. Bunun da ne büyük nedeni ergenlerin hepsi aynı zamanda gelişip belirli kiloya gelemezler.

Fakat hesaplayarak kilonuzun uygunluğunu tespit edebilirsiniz. Biraz yorucu olabilir çünkü bunun nasıl olduğunu ve yapıldığını okumanız gerekecek.

Büyüme ve Ergenlik
Herkes aynı şekilde gelişip büyüyemez fakat belli bir dönem ergenler her zaman olduğundan daha hızlı gelişirler. Ergenlik süresince vücut fiziksel değişiklikler hızlanır. Erkeklerde özellikle kas değişiklikleri, hem kız hem erkeklerde de kilo artışı söz konusu olur. Ergenlikte boy artışı 25 cm kadar olur. Pek çok erkek ve kız ergen kas, yağ ve kemik bakımından normalden daha hızlı şekilde gelişir. Eğer kas, kemik ve yağ oranı uyumu elde edilirse yani hepsi vücutta doğru miktarda mevcut olursa o zaman bu kilo artışı iyi olarak nitelendirilebilir. Çünkü bazı çocuklar 8 yaşından itibaren gelişmeye başlarken bazılarının ki 14 yaşına kadar uzayabilmektedir. Fakat aynı boyda ve yaştaki iki kişinin birbirinden daha farklı kiloya sahip olmaları doldukça doğaldır.

BMI Kullanarak Yağ Oranını Öğrenme
Uzmanlar kişilerin kendi boylarına göre sağlıklı kiloyu ortaya çıkarma konusunda bir yol geliştirmişlerdir. Buna BMI (body mass index) denmektedir. BMI doktorların kişinin boy ve kilosuna bağlı olarak vücutta ne kadar yağ olduğunu tahmin etmek için kullanılan bir formüldür. Bu formül BMI sayısını çıkarabilmek için boy ve kiloyu kullanır.

BMI sayısını elde etmek ergenler için biraz daha karmaşıktır. Kişinin BMI kartları yaş ve cinsiyete göre kurgulanır. Her grafiğin 8 yüzdelik aralığı vardır. (5, 10, 25, 50, 75, 85, 90, 95) 50. çizgide olan bir ergen yaş grubu averajına yakındır. 95'lik çizginin üzerinde olan bir ergen ?kilolu ya da şişman? olarak değerlendirilir çünkü yaş grubunun %95 lik bir kesimi daha kendisinden daha azdır. 5'lik çizginin altında olan bir ergense ?çok zayıf? olarak nitelendirilir. Çünkü yaş grubunun daha yüksek bir BMI sayısı vardır.

BMI sayınızı belirlemek için ya hesaplama tablosunu edinin ya da doktorunuza başvurun. Kilonuzu kontrol etmek ve sağlıklı ilerleyebilmek için buna ihtiyacınız olacak. fakat ölçmek için tam olarak kilo ve boyunuzu bilmeniz gerekmektedir.

Yazar: Steven Dowshen, MD
Çeviri: Şule Can
Kaynak: www.donusumkonagi.net

Okunma Sayısı: 30263  / Yorum Sayısı: 3
 

savidazi 31.10.2008 03:52:24 Tarihinde yorumlamış

gercekten hesaplama bıraz daha acıklayıcı olabılırdı ınsanların merak ettıklerı yerde tam olarak orası zaten ne bılım boyumuzu yazınca dırekt kılo aralıgı cıkan bı gosterge falan nese yınede bılgılendırme acısından gusel olmus okumaya devam
Yöneticiye Bildir

sivan 23.04.2008 02:33:31 Tarihinde yorumlamış

18 yasinda 57 kilo 162 boyundayim bunalima girdim ya akil almak istiyorum.sizce ben cok mu kiloluyum.keske hesaplama acikliyici olsaydi en azindan icimi biraz ferahlatirdi;...cok begendim bilgiler super tesekkurler
Yöneticiye Bildir

19.03.2008 01:55:57 Tarihinde yorumlamış

DOĞRU ANLATIM AMA BİRAZDAHA HESAPLAMADA AÇIKLAYICI OLSAYDI DAHA İYİ OLURDU.
Yöneticiye Bildir
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...