Anasayfa
Hakkımızda
Danışmanlıklarımız
Bireysel Danışmanlıklarımız
Kurumsal Danışmanlıklarımız
Eğitimlerimiz
Bireysel Eğitimlerimiz
Kurumsal Eğitimlerimiz
İletişim
Mail
:
Şifre
:
Giriş Yap
|
Şifremi Unuttum
|
Üye Ol
Bütün insanlar üç sınıfa ayrılmıştır: Hareket ettirilemeyenler, hareket ettirilebilenler ve hareket edenler.
Seçiniz
Merak Ettiklerinizde
Psiko Keyf | Psiko Bilgite
Köşe Yazılarında
Haberlerde
Psiko Faydande
Psikolojik Sorunlarda
Ara
Diyet Bilgisini Dengeleme ve Diyet Türleri / Psikolojik Sorunlar
Aslında herhangi bir diyetle zayıflayabilirsiniz. Kilo takipçileri birkaç on yıldır milyonlarca insan için çalışmaktadırlar. Ancak aklımızda hala şöyle sorular mevcut: 1. Amacımıza ulaşana kadar zayıflamayı sürdürebilir miyiz? 2. Diyet sağlığımızı arttırıyor mu yoksa sağlığa zarar mı veriyor? 3. Diyeti bıraktıktan sonra da kilomuzu koruyabilir miyiz?
Pek çok diyet aslında diyet yapan kişide ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Dünya'nın ne büyük zayıflama alanındaki çalışma pek çok diyetin zayıflamada büyük çoğunluk için işe yaramadığı ve hatta yaşamlarını risk altına soktuğunu göstermiştir. Üçte ikisinde fazlası kalp krizi, çarpıntı ve diabet tehlikesini yükseltmektedir. Yine araştırmalara göre; diyet yapanların çoğunluğunun başladıklarından daha kilolu bitirdikleri söylenmiştir. Bu nedenle diyet türü ve içeriği ve yapılış şekli oldukça önem taşımaktadır. Uzmanlar bir yo-yo türü davranışın sağlık problemleriyle yakından ilgili olması nedemiyle uyarmaktadırlar.
Diyet Yardımları, Haplar ve Yasaklamalar:
Pek çok farklı şirkette diyet yardımlarının çoğunu bulmanız mümkün. İnsanların bu ürünlerde buldukları değer genelde uygunluğu ve kullanım kolaylığıdır. Eğer onların tam zamanlı diyet programlarını takip ederseniz zayıflayabilirsiniz. Şahsen, ben programın geri kalan kısmını ve ürünleri açıklayan yazılı talimatları olmadan satın almadım. Diğer bir deyişle, öğünlerinizden birini bu haplarla değiştirerek, başka hiçbir şey yapmadan zayıflayamzsınız. Aynı zamanda bu ürünlerin neler içerdiğini ve %25 ten fazla kalori içermediğinden emin olmalısınız.
Düşük Karbonhidratlı Diyetler, Atkins:
Atkins gibi düşük karbonhidratlı diyetler sağlık üzerindeki düşük olumsuz etkisi ve sürekliliği ile etkili bir diyettir. Bu dietlerin hiçbiri amacınıza sağlıklı şekilde ulaştıktan sonra diyete devam etmenizi önermez. Fakat bu diyetlerde de bizi geri çekem unsur şu: hızlı kilo kaybettirdikleri için oldukça popüler diyetlerdir ancak diyeti bıraktıktan sonra da kilo alma süreci bir o kadar hızlıdır. Eğer bu diyet türünden birini kullanacaksanız istediğiniz kiloya ulaştıktan sonra dengeyi koruyabilmek için mutlaka mümkün olduğunca önerdiğimiz sağlıklı diyetlerimize devam edin.
Düşük Yağlı Diyetler, Pritikin:
Pritikin ve diğer düşük yağlı diyetler çok etkili, sağlıklı ve uzun sürelidir ama takip etmesi neredeyse imkânsızdır, çünkü biz yemekten zevk almayı da istiyoruz. Yağ oranını %10 gibi bir orana düşürmek yemeğimizi neredeyse tamamen unsuz bırajır ve vejeteryanlığa sevk eder. Buna rağman bu diyetler oldukça sağlıklıdır. Pritikin tarzı diyetler şimdiye kadar en iyi sonuç verenler olmuştur fakat öncelikle kesinlikle doktorunuza danışmalısınız. Bu diyetin doğası gereği sonrasında dengeli bir diyete dönüşüm yaşayabilirseniz yine sürekli ve istediğiniz şekilde devam edebilirsiniz.
Dengeli ve Sağlıklı Diyet:
Kilo vermenin en etkili yolu, içinde et, sebze, karbonhidrat, meyve ve suyun olduğu dengeli ve sağlıklı bir diyettir. Bu diyetin amacı hızlı kilo verme arzusu ile sistemimizi stres altına sokmak değildir. Dengeli ve sağlıklı diyet geçmişte ne ve nasıl yediğimiz ve gelecekte nasıl yiyeceğimiz düşüncelerinin değiştiği bir yaşam tarzıdır. Dengeli ve sağlıklı diyet günlük olarak şöyle (ya da buna benzer) olmalıdır: 75?90 gram ekmek ya da hububat (yüksek lif içermesi tercih edilebilir), 5?6 dilim peynir, et ya da servislik süt, 3?4 dilim taze sebze, 1?3 dilim taze meyve, 8 bardak su (7?14 arası). Amaç kendimizi aç bırakmak değildir onun yerine sağlıksız yiyeceklerin yerini sağlıklı yiyeceklere bırakmasıdır. Bu diyeti uygularken geri adım atmanızı gerektirecek bir durum yoktur çünkü zaten ortalama bir sağlık için en doğru yollardan biri bu tür yemek alışkanlığıdır.
Size bazı ek öneriler: Bol bol su için. Fiziksel olarak ağır işler yaptığınız ve sıcak günlerde daha fazla su içmeye özen gösterin. Sağlıklı yemek yeme mücadelesinde kişinin kazanıp kaybedeceği iki önemli nokta vardır. Birincisi ve en önemlisi; süpermarkettir. Eğer markette o yiyecekler sepetinize girmezse evinize de girmez ve dolayısıyla yiyemezsiniz. Yiyecekleri her zaman kolesterol, yağ, kalori açısından inceleyin. İkinci savaş ise tabağınızdır. Eğer o yemek tabağınızda olmazsa onu yemek için kendinizi zorlamazsınız. Tabağınıza konulan her şeyde çok dikkatli olun. Daha fazla yemek istiyorsanız, yağ içeren ürünler veya et yemektense sebze yemeye özen gösterin. (Kaynak: Dönüşüm Konağı)
Orjinal Metin: www.way2hope.org/balanced_diet_information.htm
Çeviri: Şule CAN
Okunma Sayısı:
10738
/ Yorum Sayısı:
1
vselins 10.10.2007 11:05:18 Tarihinde yorumlamış
kilo alıp vermekle başedemiyorum.diyet yapmak hiç bana göre değil.guatrım var bu beni ne kadar etkiliyor bilemem.ama modern çağın hızlı yeme alışkanlığı getirdiği bi gerçek.
Yöneticiye Bildir
Yorum
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Üye olmak için tıklayınız...
Buluşun Öncüleri
Psiko - Sağlık
İlişki Problemleri
Merak Ettikleriniz
Psiko Kefy
Sosyal Fobi
Kadın - Erkek
Başarı Hikayeleri
Seçkin Öyküler
Kişisel Gelişim
Depresyon
Sağlık Psikolojisi
Psikolojik Sorunlar
Okul Problemleri
Business Psikoloji
Kaliteli Sözler
Bilişsel Terapi
Tebessüm
Psiko - Siyaset
Panik Atak
Diger Fobiler
Psiko - Eğitim
Paradokslar
Gestalt Terapi
Neuro Psikoloji
İlginç Bilgiler
Psiko - Spor
Psiko - Aile
Hiper Aktivite
Hazır Cevaplar
Psiko - Analiz
Davranışsal Terapi
Psiko - Kitaplık
Obsesif - Kompulsif
Psiko - Çocuk
Kilo Sorunlari
Psiko - Kitap
Psikoloji Nedir?
Çocuk Psikolojisi
Dikkat Eksikligi
Psikoloji Tarihi
Kognetif Terapi
Psiko - Dinamik
Psikoterapi Nedir?
Bagimlilik Problemleri
Konusma Bozuklugu
Psikiyatri İlaçları
Sinema Terapisi
Duygusal Zeka
Psiko Biyografi
Ergen Psikolojisi
Kompleksler
Psikoloji Ekolleri
Psikolojinin Alt Dalları
Psikoloji Etiği
IQ
Araştırma Yöntemleri
Savunma Mekanizması
Psiko - Drama
Ruhsal Zeka
Andropoz Psikolojisi
Asabiyet
Beden Dili
Bilinçaltı
Değişim
Diksiyon
Empati
İkna
İletişim
İnsan Tanıma
Karar Vermek
Korku
Menopoz Psikolojisi
Mutluluk
Özgüven
Sabır
Stres
Şiddet
© donusumkonagi.net Psikoloji Portalı
Tüm Hakları Saklıdır - Dönüşüm Konağı Psikoloji Enstitüsü - Kullanım Sözleşmesi