Bütün insanlar üç sınıfa ayrılmıştır: Hareket ettirilemeyenler, hareket ettirilebilenler ve hareket edenler.
Ara

Bulimiya Nervosa'nın Tedavisi / Psikolojik Sorunlar

Bulimiya Nervosa'nın Tedavisi

BN?nin tedavisinde her bir hastanın durumu bireysel olarak ve ayrıntılı bir biçimde ele alınarak değerlendirilmeli ve hastanın sorun alanlarına göre tedavi planlamalıdır. Çeşitli tedavi yaklaşımları, biilşsel ve davranışsal tekniklerle bir arada bireysel psikoterapi, grup terapisi, aile tedavisi ve ilaç tedavisini içermelidir.

Psikodinamik psikoterapide içe alınmış ve dışa yansıtılmış savunma araçlarının somutlaştırılması amaçlanır. Yarılma tarzı bir mekanizma ile hasta besinleri besleyici olanlar ve sağlıksız olanlar şeklinde iki kategoriye ayırır. Besleyici olanlar bilinçdışında iyi olarak içe alınanları simgelediği için tutulur ve sindirilir. Yararsız yiyecekler, ?abur cubur? ise bilinçdışı olarak kötü içe alımlarla bağlantılı olup, kusma yolu ile dışarı atılır. Böylelikle yıkıcılık, öfke, nefret ve kötülük uzaklaştırılmış olur. Hastanın kusmanın arkasına kısa süreli olarak kendisini iyi hissetmesi muhtemelen bununla ilişkilidir.

Erkeklerde bulimiya ile ilgili yayınlar nadirdir. Fakat bulimiyanın erkeklerde tahmin edildiğinden fazla olabileceği düşünülmekte ve uzun boylu erkek fiziği üzerinde durulmaktadır.

Profesyonel yardımın yanında ailelerin ve yakın çevrenin de yardımları bu tür hastalar için çok önemlidir. Tedavi yoğun ve çok yönlü olduğundan farklı uzmanların ortak çalışması gerekir. Bu uzmanlar en azından bir beslenme uzmanı, bir iç hastalıkları uzmanı, bir psikoterapist ve bir psikofarmakologdan oluşur.

Bundan sonra doktor hastanın uzun dönemli bir tedaviye gereksinimi olup olmadığına karar verir. Eğer hızlı ve büyük oranlarda kilo kaybedilmişse metabolizmadaki aksaklıklar giderilmeye çalışılır ve bireysel psikoterapi uygulanır.

Özellikle aile ve yakın çevrenin bu kişilere karşı olan tavırları önemlidir. Aslında ailenin çocuklarının görünüşleriyle ilgili yaptığı yorumlar çocuklar üzerinde büyük etkiler yapacağından bu konuda dikkatli olunmalıdır. Hastalık başlamış olsa da olmasa da çocuğun nasıl görünürse görünsün ailesi ve çevresi tarafından kabul edileceğini bilmeye ihtiyacı vardır. Yeme bozukluğu başladıktan sonra da hastayı yemek yerken izlememek ya da başkalarının nasıl zayıfladığıyla ilgili yorumlar yapmamak gerekir.

Okunma Sayısı: 7915  / Yorum Sayısı: 3
 

fulyafulya 23.11.2009 12:06:00 Tarihinde yorumlamış

merhaba ben yaklaşık 12 yıldır diyabetliyim ve maalesef 3 yıldır blumia hastalığına yakalandım ve bırakamıyorumyakalandım diyorum çünkü ben onu hayatımda hiç istemiyorumannem derdinden ölmek üzere:((doktora 2 kez gittim ama tedavi yarıda kaldıben çok kötü bir haldeyim sinir sistemim tamamen tahrip oldu:(bir ışık istiyorumbana yardım edin lütfen:((((
Yöneticiye Bildir

rockrose 14.07.2008 06:50:54 Tarihinde yorumlamış

ben de katılıyorum bu devirde para olmadan mutluluk zor tabiiki para herseyin caresi diil ama bence onsuz da olmuyo ya
Yöneticiye Bildir

30.05.2008 10:02:38 Tarihinde yorumlamış

yani insan parası olmasada mutlu olurmuş küllü yalan bu devirde mi ha ha ha ha
Yöneticiye Bildir
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...