Kendi kusurlarını affetmeyen adamın bütün kusurları affedilebilir.
Ara

Obsesif Kompulsif Bozukluk Nasıl Oluşuyor? / Psikolojik Sorunlar

Obsesif Kompulsif Bozukluk Nasıl Oluşuyor?

Obsesif kompulsif bozukluk nasıl oluşuyor?
Bunların sebeplen, analitik olarak düşünürsek, çocukluktaki birtakım takılmalardır. Biliyorsunuz, çocuklukta ruhsal bakımdan gelişimler geçiriyoruz, Özellikle, anneye bağlı "statik anal devre" dediğimiz dönemde, bilinçaltında bir takılma ergin hayatta ortaya çıkıyor. Örneğin, çocuğun normal gelişiminde, önce bir meme olayı vardır. Çocuk, annenin beslemesine takılır. Daha sonra çocuk bilinçlenip büyük abdestine takılıp "bu benden nasıl çıkıyor" diye düşünür ve aklı oraya takılır. Sonuçta organlarıyla ilgili bu tip takıntıları atlatamadığı zaman, yaşı ilerledikçe her şeye takılmaya baslar. Örneğin, çocuklarda takıntılı olarak hep aynı şeyleri sorma, oyuncaklarını belirli şekilde üst üste koyma, aynı şekilde sıralama gibi takıntılar görülebilir. Çocuk büyüdükçe bu takıntılar, eşyalara, cisimlere, olaylara takılma şeklinde değişir. Çocuk gelişir, hayat devam eder, fakat o, belirli şeylere takıntısını devam ettirir. Mesela, okula giderken ayıcığını illa yanına alır ya da sokağa çıkarken ellerini çırpar. Bu tip davranı şlar kendini korumak için bir muska seklini alır. "Ben onu alırsam zarar görmem". "Ben bunu bu şekilde yaparsam kendimi korumuş olurum" şeklindeki takıntı, büyüdükçe devam eder. Ve bunlar dıştan gelen baskılarla artar. Annenin ya da babanın, "Bunu böyle yapmazsan dö verim", "Bunu şöyle yapmazsan çok kötü olursun" seklinde baskı veya kısıtlamalarıyla. o kişinin takıntıları beslenir ve beslendikçe de onlardan daha zor kurtulur. Yani korkusunu, sıkıntısını bu saplantıyla örtbas etmeye çalışır. Ve bu takıntı üstünde kalır, zorunlu fikir şeklini alır. Daha ileriki safhada, "Ben bunu yapmazsam böyle olur" şeklinde obsesyon dediğimiz fikre sapar.

Pek çok kişi takıntılı olduğunu düşünüyor, her "ben takıntılıyım" diyen, takıntılı mıdır?
Eğer yapılan davranışlar kişiyi günlük hayatından alıkoyuyorsa, bu takıntı demektir. Mesela takıntılı insan 50 defa aynı soruyu sorar, onaylatmak için karsı tarafa 80 defa telefon açar. Bazı ev hanımları vardır, evdekilerin daha eve girer girmez gömleğini makineye atar. Her gün beş kere makine çalıştırır. Burada önemli olan, sınırı aşmamaktır.

Hastalarınızda en çok hangi tip takıntılara rastlıyorsunuz?
En sık görülen, temizlik takıntısı. Ayrıca, başkaları tarafından eleştirilme tarafından cezalandırılabilirim" gibi takıntılara da sıkça rastlıyorum. Aslında şeytanı ne görüyor ne de duyuyor. Ama onun kafasında böyle bir dürtü oluşuyor. Yaptığı her hareketi Allah'a bir küfür olarak görüyor ve affedilmek için gidip günde beş defa dua ediyor, dine sarılıyor.

Genç kızlarda en çok ne tip takıntılar oluyor?
Kızlarda çok sık gördüğüm şey, saç takıntısı. Saçıma bakarsın, "güzel olmuş" dersin, ama onu inandıramazsın. Sürekli saçıyla uğraşır, bu uğurda günlük yapması gerekenleri aksatır, her gördüğüne saçını sorar. Bunun yanında, yemek takıntısı, şişmanlık takıntısı olanlar da çok fazla. Bazılarında bir erkekle dışarıya çıkmama, sokak korkusu ya da tam aksine ille de dışarı kaçma şeklinde takıntılar da oluyor. Ama hastalık daha çok erkeklerde oluşuyor. Gerçi bunun sebebi, kızların doktora gelmemeleri ya da bu tip davranışları önemsememeleri de olabilir.

Peki, erkeklerde ne tür takıntılar oluyor?
Erkeklerde, özellikle cinsel takıntıları çok sık görüyoruz. Mesela, temizlik takıntısı olduğu için cinsel ilişkiye girmeye çekinenler olabiliyor. Bazı erkeklerde de, karşı cins bir takıntı halini alabiliyor ve "ille ben bu işi yapacağım, ben filancanın peşine düşeceğim" deyip o kişiyi rahatsız edebilecek boyutta davranışlarda bulunabiliyorlar, iş te, bu yüzden bazı erkekler, takıntılı bir şekilde bir kadının peşinden koşuyorlar.

www.hurriyet.com.tr

Okunma Sayısı: 12583  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...