Mum dibine ışık vermez.
Ara

Hiperaktivite, Kız Çocuklarda Daha Fazla Görülüyor / Psikolojik Sorunlar

Hiperaktivite, Kız Çocuklarda Daha Fazla Görülüyor

Davranış ve hareketlerde aşırılık, dikkat toplamada yetersizlik olarak tanımlanan hiperaktivitenin cinsiyet ayrımı yapmadığı ve görülme oranının kız çocuklarda da yüksek olduğu bildirildi.

Bir toplantı için İzmir'de bulunan Kaliforniya Üniversitesi Irvine Çocuk Gelişim Merkezi Direktörü Prof. Dr. James Swanson yaptığı açıklamada, hiperaktivitenin kız çocuklarında da görülme oranının yüksek olduğunu belirterek, bu rahatsızlıkta hem kalıtsal, hem çevresel de faktörlerin etkili olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Swanson, tanının erken konulmasının tedavi sürecini önemli derecede etkilediğine dikkati çekerek, tanı koymada ailenin iyi gözlem yapmasının önemli olduğunu, özellikle kendi yaş grubundaki çocuklarla kıyaslanan çocuğun hareketlerinde hissedilen kontrolsüzlük halinde, hemen bir uzmana başvurulması gerektiğini kaydetti.

Anne ve babaların hiperaktif çocuğa nasıl yaklaşılması gerektiği konusunda eğitim alması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Swanson, ilaç tedavisine oranla ailelerin eğitim alarak uygulayacağı davranışsal tedavinin daha çok etkili olacağını söyledi.

Prof. Dr. Swanson, hiperaktifliğin entellektüel bir bozukluk olmadığını ifade ederek, şunları söyledi:

''Bu çocuklar için farklı bir eğitim ya da özel sınıfların oluşturulması gereksiz. Bu, çocuk için iyi bir yöntem değil. Öğretmenler için, aileler için zor, ancak çocuğun normal sınıf ortamında olması kendisi için daha iyidir. Çocuğun kendini normal bir sınıf ortamına uymaya zorlaması, tedavi için olumlu etki yapar.''

Prof. Dr. Swanson, hiperaktif çocukların çok hareketli olabildiği gibi içine kapanık ve sessiz olabileceklerini de kaydetti.

Editör: Ozan Vural

Okunma Sayısı: 5076  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...