Hiperaktivite Kız-Erkek Ayırmıyor / Psikolojik Sorunlar
Yalnız erkek çocuklar mı 'düz duvara tırmanır'? Davranış ve hareketlerde aşırılık, dikkat toplamada yetersizlik olarak tanımlanan hiperaktivite bir yakaladı mı, cinsiyete bakmıyor
AA - İZMİR - Yerinde duramayan, sürekli koşturup zıplayan, dikkatsiz, sabırsız, dağınık ve atılgan bir çocuğunuz varsa şüphelenmekte haklısınız. Tüm bunlar hiperaktivite bozukluğunun belirtileri. Ancak bu belirtilerin genel olarak hep erkek çocuklarına uygun olduğu düşünülüyor.
Oysa durum bu kadar basit değil. Bir toplantı için İzmir'de bulunan Kaliforniya Üniversitesi Irvine Çocuk Gelişim Merkezi Direktörü Prof. Dr. James Swanson, hiperaktivitenin kız çocuklarda da görülme oranının yüksek olduğunu belirterek, bu rahatsızlıkta hem kalıtsal, hem çevresel faktörlerin etkili olduğunu söylüyor.
Prof. Dr. Swanson, erken tanının tedavi sürecini önemli derecede etkilediğine dikkati çekerek, tanı koymada ailenin iyi gözlem yapmasının önemli olduğunu, özellikle kendi yaş grubundaki çocuklarla kıyaslanan çocuğun hareketlerinde hissedilen kontrolsüzlük halinde, bir uzmana başvurulması gerektiğini hatırlatıyor.
'Özel eğitime gerek yok'
Anne ve babaların hiperaktif çocuğa nasıl yaklaşılması gerektiği konusunda eğitim alması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Swanson, ailelerin uygulayacağı davranışsal tedavinin daha çok etkili olacağını söylüyor. Prof. Dr. Swanson, hiperaktifliğin entelektüel bir bozukluk olmadığını ifade ederek, "Bu çocuklar için farklı eğitim ya da özel sınıflar oluşturulması gereksiz. Öğretmenler ve aileler için zor, ancak çocuğun normal sınıf ortamında olması kendisi için daha iyi. Çocuğun kendini normal sınıf ortamına uymaya zorlaması, tedavi için olumlu etki yapar" diyor.
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Yetişkin Psikiyatrisi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Yankı Yazgan ise erkek çocuklarda aşırı hareketlilikle etkili olan hiperaktivitenin, kızlarda genelde 'hülyalı' durma, dikkat dağınıklığı ve kopma şeklinde seyrettiğini belirtiyor.
Prof. Dr. Yazgan, "Hiperaktivite tepkileri, davranışları kontrol edememe şeklinde gelişir. Hareketlerde aşırılık olabileceği gibi genelde kızlarda içe kapanma, dikkat eksikliği ve hülyalı tavırlar gözlemliyoruz. Ülkemizde aileler bu durumdaki kızlarına 'hanım hanımcık' diyerek, problem olarak görmüyor, doktora götürmüyorlar" diyor.
Prof. Dr. Yazgan, erken dönemde tedavinin önemine de dikkat çekiyor: "Bu çocuklar birçok beceri ve eğitsel kazanımın gerçekleştiği çocukluk dönemini verimli geçirmiyor. Kişiliğin inşa edildiği dönem olan çocukluk çağındaki bu hastaların tedavileri dikkatli yürütülmeli" dedi.
Prof. Dr. Yazgan, hiperaktiflerin tedavi edilmezse verimsiz geçen çocukluğun ardından, ergenlikte farklı eğilimlere yönelebileceklerini söyleyerek uyarıyor.
radikal.com
Okunma Sayısı: 5408 / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?