Panik Atak Erkeklerde Artış Gösterdi / Psikolojik Sorunlar
Mehtap ve Sefer Kayaoğlu'nun hazırlayıp sunduğu ?'Radyo7 Terapi Saati'' programınnda panik atak ve sinir bozukluğu konuşuldu; son yıllarda erkeklerde panik atak neden artmaya başladı, belirtileri ve tedavisi nasıl olmalı gib
Mehtap ve Sefer Kayaoğlu'nun hazırlayıp sunduğu ?'Radyo7 Terapi Saati'' programının bugünkü konusu panik atak ve sinir bozukluğu idi. Dinleyicilerin de sorularıyla dahil olduğu programda ruh sağlığını ve eşler arası iletişimi sağlamak amacıyla önemli bilgiler verildi ve sorunlara çözüm önerileri sunuldu. Programda son yıllarda erkeklerde panik atak neden artmaya başladı, belirtileri ve tedavisi nasıl olmalı gibi konulara değinildi.
Sefer: Panik atak nedir?
Mehtap: Panik atak; yoğun sıkıntı kişinin sebebi belirsiz yaşadığı korku nöbetleridir. İki ayrı bölümde inceleniyor. Panik atak diye bir durum var bir de panik atakların sürekli tekrarlanması ve insanların bu atakları hızlı hızlı gelecek sahneleri, korkmaları kaygılanmaları ve düzenli olarak atak beklemeleri formuna dönüşmüş haline de panik bozukluğu diyoruz. Bu tanıma baktığımızda panik ataklardan ziyade panik bozukluğuna bakıyoruz çünkü çevremdekilere bakıyorum da birçok kişideki panik ataklar panik bozukluğuna dönüyor.
Sefer: Peki bunun sebepleri nedir? Yani panik atak neden aniden panik bozukluğuna dönüşüyor? Ya da her panik atak panik bozukluğuna dönüşüyor mu?
Mehtap: Panik atağın ilk gelme hali fiziksel bir tepkimenin ardından örneğin ev hanımlarında ya da işte çalışan bir beyefendi de ilk geliş genellikle sanki çok yoğun bir günün ardındanmış gibi başlıyor. Vücutta yorgun düşmeyle fiziksel bir tepkime devreye girer kişinin eli ayağı titremeye başlar, vücut karıncalanır insanlar bunu bir korku haline çeviriyorlar. Ölüyorum, kalp krizi geçiriyorum gibi kendilerini korkutacakları farklı bir boyuta psikolojik bir boyuta taşıyorlar.
Sefer: Peki panik atak bayanlarda mı erkeklerde mi daha çok görülüyor.
Mehtap: Geçmişte bayanlar da daha çok vardı ama şimdi erkeklerde de artmaya başladı. Belirtilerini sayayım; göğüs bölgesinde ağrı, göğüste sıkışma, nefes alamama, terleme, çarpıntı, soluk kesilme hissi, karıncalanma hali, üşüme, ürperme, aniden ateş basması, bulantı halleri, titremeyle gelen sarsılma duyguları ve ölüm korkuları.
Sefer: Bir dinleyicimiz şöyle soruyor, Kendimi hep sıkıntılı
hissediyorum, yaptığım işlerde hep bir hata çıkacakmış gibi ruhsal olarak sıkıntı halindeyim nasıl bu durumdan kurtulabilirim.
Mehtap: Bu panik atağın panik bozukluğuna dönmüş durumudur. Çünkü kişi artık bunu beklemeye başlamış sıkıntı hali, yorgunluk hali kişide beklenti hali oluşmuş kişi kendilerini çıldıracakmış gibi hisseder. Bireysel terapilerle rahatlıkla düzeltilebilir.
Sefer: Bir dinleyicimiz şöyle soruyor, En az yarım saat süren ağlamalar, gece uykudan uyanıp ağlamalar, herhangi bir nesneye kuvvetlice vurma, kişilere zarar vermekten korkuyorum. Ne yapabilirim?
Mehtap: Bir problem var evet ama bu direkt panik atakmış gibi değil de depresif davranışlar olarak gözüküyor. Panik atak doğal bir bedensel tepkimedir. Böyle bir durum yaşadığınızda burundan alınacak bol nefesler ve güzel şeyler düşünerek bu duygudan kurtulabilinir.
Okunma Sayısı: 6554 / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?