Bu dünya bize atalarımızdan miras kalmadı. Biz onu çocuklarımızdan ödünç aldık.
Ara

"Panik Atak Deprem Gibidir" / Psikolojik Sorunlar

"Panik Atak Deprem Gibidir"

Olumsuz yaşam koşulları panik atağa yol açıyor...
İzmir Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuri Doğan Atalay, panik atağın günün en sık rastlanılan psikiyatrik rahatsızlıklardan biri olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Nuri Doğan Atalay, yaptığı yazılı açıklamada, ?stres, sevilen bir kişinin hastalanması veya ölümü, işsiz kalmak? gibi kişiyi olumsuz etkileyen yaşam koşullarının panik bozukluğa yol açabileceğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
?Panik atak deprem gibidir. İkisi de ortada görülen hiçbir neden yokken, bir anda, herhangi bir yerde ortaya çıkar. Her ikisinde de önemli olan kişinin o anda ne yapması gerektiğini bilmesidir. Atak sırasında da kişi soğukkanlı ve güvenli bir tavır sergilemelidir.?

BELİRTİLERİ
Atalay, açıklamasında panik bozukluğun belirtilerini ?çarpıntı, ölüm korkusu, titreme, boğulacakmış gibi olma, üşüme, uyuşma? olarak sıraladı. Prof. Dr. Atalay, panik atakları sonucu bazı hastalarda ?Ya ölürsem??, ?Evde tek başıma kaldığım zaman veya sokakta rahatsızlanırsam ne yaparım?? gibi düşüncelerin ortaya çıktığını ve bu hastalarda atakların devam etmesi durumunda ?sokağa çıkamama, yalnız kalamama, yardım gelmeyeceğini düşündüğü otobüs, asansör gibi ortamlara girememe? şeklinde davranışların geliştiğini belirtti.

Prof. Dr. Nuri Doğan Atalay, panik bozukluğu olan kişinin toplumsal ve mesleki etkinliklerden kaçındığına, toplumsal ilişkilerinin bozularak, işlerini aksattığına işaret etti. Panik bozukluğun en fazla kadınlarda görüldüğünü vurgulayan Atalay, şunları kaydetti:
?Hastaların yüzde 75-80'i kadındır. Bu hastalığın toplum içinde görülme sıklığı ise yüzde 1.5-3.5 arasında değişmektedir. Hastalığın başlangıç yaşı genellikle ergenliğin son dönemleri ile 30'lu yaşlar arasında kalan döneme rastlar. Panik atak dakikalarla sınırlıdır. Ataklar genellikle 5-10 dakika veya 20-30 dakika, ender olarak da bir veya birkaç saat sürebilir. Ataklar bazı kişilerde haftada bir veya daha sıklıkla görülürken, bazı hastalarda ise haftalar boyunca görülmeyebilir.?

Prof. Dr. Atalay panik bozukluğu bulunan hastaların önemli bir bölümünün başlangıçta kalp krizi geçirdiklerini sanarak sağlık kurumlarının acil servislerine başvurduklarını belirterek, böyle bir durumda psikiyatrik kurumlara başvuranların sayısının yok denecek kadar az olduğunu bildirdi.

Panik bozukluğun ortaya çıkmasında kalıtımsal etkenlerin de önemli bir rol oynadığını ifade eden Prof. Dr. Atalay, hastalığın tedavisinin mümkün olduğunu ancak uzun süreli bir tedavi süreci gerektiğini bildirdi. İlaçların düzenli kullanılmasının sonuç almada çok önemli bir etken olduğuna işaret eden Prof. Dr. Atalay şu bilgileri verdi:
?Panik Bozukluğu akıl hastalığı değildir. Ölüme yol açmaz, tedavisi mümkündür. Fakat bu hastalığın tekrarı söz konusudur. Hastalığın ortalama tedavi süresi 6-8 aydır. Tedavide ilaç ve psikoterapinin birlikte yürütülmesi gereklidir. Hasta ilaçlarını kendiliğinden kesmemeli, psikiyatrisin kendisine vereceği bilgileri, önereceği gevşeme ve hastalığın üzerine gitme alıştırmalarına da itaatetmelidir.?

ntvmsnbc

Okunma Sayısı: 5877  / Yorum Sayısı: 1
 

ercan1971 17.07.2007 11:32:14 Tarihinde yorumlamış

mrhb.panik atağın nadiren 2-3 saat olabildiğini yazmışsınız ama biz bunu 24 saata varan bir uzunlukta yaşıyoruz ve hemen hemen hergün bu normalmidir
Yöneticiye Bildir
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...