Bu dünya bize atalarımızdan miras kalmadı. Biz onu çocuklarımızdan ödünç aldık.
Ara

Panik Atak Aslında Bir Alışkanlık Mı? / Psikolojik Sorunlar

Panik Atak Aslında Bir Alışkanlık Mı?

Hayatta kalmak adına tehlikeli zamanlarda panik yaparak bizi kurtaracak çözümlere ulaşacağımız beynimizde yer etmiş. Bu yüzden herhangi bir tehlikeli durumda kaygılanmamız ve panik yapmamız gerektiğini ?hatırlayarak? ya durumdan kaçıyoruz ya da durumun üstüne gidiyoruz.
Fakat bu ?hatırlama? bir telefon numarasını ya da bir ismi hatırlamaya benzemiyor. Bu hatırlama süreci daha çok güzel bir şarkı dinlediğinizde tüylerinizin diken diken olması gibi duygusal ve içgüdüsel bir süreç.
Düzensiz, Bilinçaltı Çağrışımları
Bu hatırlama sürecinin özelliği bilinçaltımızın ön planda olmasıdır. Bilinçaltımız panik yapacağımız durumlarda otomatik olarak devreye girer. Mesela; diyelim ki arabada bir panik atak krizi geçirdiniz. Ertesi gün araba yerine bir otobüse veya trene bindiğinizde kaygı hissedebilirsiniz; çünkü durumlar birbirine benzediği zaman bilinçaltımız otomatik olarak çağrışım yapmakta.
Başka bir örnek verelim; birinin gittiği yaz tatilinde denize girerken kayalıklardan ayağının kaydığını ve düştüğünü farz edelim. Bu hemen hemen hepimizin başına gelse çok fazla etkilenebileceğimiz, gerçekten korkunç bir olay. Bu durumdan sağ kurtulan bu kişi bir başka gün, denizin olmadığı çok farklı bir yerde, kayalık bir yerle karşılaştığında farkında olmadan panik yapacaktır. Çünkü kayalıklar, kişi kesin olarak o yerin farklı bir yer olduğunu bildiği halde, direkt olarak onun yaşadığı kötü anı ile çağrışım yapacaktır.
Bu örnekler bize kaygı bozuklukları ve panik atakların tedavisi ile ilgili ciddi ipuçları vermekte:
? Tedavi sürecinde bilinçaltımıza odaklanmamız gerek.
? Paniklemek ve kaygılanmak normal tepkiler iken bu tepkiler gereksiz bir alışkanlık haline dönüşebilir. Amaç alışkanlık haline gelmesini önlemektir.
? Kaygı bozuklukları ve panik atak her ne kadar size ortada biyolojik bir problem var gibi düşündürse de çoğu zaman problem biyolojik, vücut metabolizmanız ile ilgili değildir.
? Psikolojide yoğun olarak kullanılan birçok teknik sayesinde panik yaptığınız bir olaydan sonra karşılaştığınız benzer olaylarda sakinliğinizi nasıl koruyacağınızı öğrenebilirsiniz.

www.donusumkonagi.net

Okunma Sayısı: 9990  / Yorum Sayısı: 3
 

sonmevsim84 05.11.2010 02:00:24 Tarihinde yorumlamış

bende panik atağım ve inasanları panik yapan bizim için önemli olan bir şeyin bilinmezliği insan bu kaygının içinde kayboluyor nasıl anlatayım boşlukta gibi
Yöneticiye Bildir

movit 26.01.2010 01:24:20 Tarihinde yorumlamış

bende iki haftadır her yatağa girdiğim gece hemen hemen kalp atışlarımı duyuyorum ve düzensiz oluyor ve ara sıra durdugunu hissediyoru ve bir anda kafamın içi doluyor ve genzim tıkanıp hafes alamağimi hissediyorum ve bir anda yataktan fırlıyorum ve butun gece uyuyamaz oluyorum çünkü başımı her yastıga koydugumda aynı şeyler oluyor ama belirtiler ritim bozuklugunada çok benziyor şimdi sizce ben panik atakmıyım yoksa ritim bozuklugumu yaşıyorum ve yatktan her fırladıgımda da soğuk soğuk terliyorum eger soguksa ortam titremeye bşlıyorum
Yöneticiye Bildir

orkunw1 18.03.2008 03:15:25 Tarihinde yorumlamış

bence panık atagın tek nedenı sıtres oncelıkle bende budurumu yasadım cok kotubırsey suanda ılc tedavısı oluyorum ve ıyıgeldı bırseye takıntı yapmamak lazım neolursa olsun cunku hayat oyle boyle devam edıyor
Yöneticiye Bildir
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...