Dikkat ve Konsantrasyon / Psikolojik Sorunlar
?Konsantrasyon başarının ön koşuludur.? Günümüzde güçlü bir konsantrasyon yeteneği giderek daha da önem kazanmaktadır. Kendilerini yaptıkları iş üzerinde ya da çalıştıkları konuda gerçekten iyi konsantre edebilenler, daha kısa zamanda daha çok konuyu daha etkili bir biçimde öğrenebilmekte ya da sorunu çözebilmektedirler.
Konsantrasyon başarıya ulaşmak isteyen herkesin asla vazgeçemeyeceği bir özelliktir.
İstedikleri konuya konsantre olabilenler, dileklerini ve isteklerini daha kolay tanımlayabilirler, onları ulaşılabilir hedeflere dönüştürebilirler ve sonunda gerçekleştirebilirler. Bu yoldaki önemli noktalar, kararlılık, hayaller ve gerçekler arasındaki denge ve zihin gücünden yararlanmaktır.
Konsantrasyon ve Dikkatin Dağilmasi
Konsantrasyon bozulması
? Herhangi bir konuyu dinlerken, herhangi bir işi yaparken çeşitli görüntülerin (resimlerin) zihinden geçmesi ve o görüntülerin başka olayları hatırlatması
? Yapılan işlerden zihnen uzaklaşma ve onunla ilişki diğer konulara geçme,
? Okunanlar, dinlenenler ya da yapılan işler sırasında geçmişteki anıları hatırlama
Yukarıda sıralananlar tek tek gerçekleşebileceği gibi bir arada da gerçekleşebilir. Konsantrasyon bozukluğu SERBEST ÇAğRIŞIM denen bir süreçte örneğin beynin futboldan felsefeye kadar her konu üzeinde düşünmesidir. Bu durumda beynin içinde kontrolsüz çağrışım fırtınaları eser.
Bunun tam tersi ise Güdümlü Çağrişim dır. Bu tür çağrışımda beyin sadece bir konu ile ilgili şeyleri düşünür, onun üzerinde yoğunlaşır. Beyin bu durumda iken yalnız bir şey ile ilgilenir. Ancak bu durum beyin için ?Olağanüstü Hal? demektir. Beyin uzun süre bu durumda kalamaz ve bir süre sonra başka şeyler de düşünmeye başlar (Serbest Düşünme Durumuna geçer). Bu durumda iken beyin konudan konuya atlayarak düşünmektedir. Bu, beynin olağan ve normal düşünme biçimidir.
Beyin ilk durumdayken (serbest düşünme durumundayken) konsantre olmaz, çünkü normal düşünme biçimindedir.
Konsantrasyon, gerektiği yerde görüş açısını daraltmak, zihni o anda yapılan işe verebilmek, gerektiği yerde de zaman zaman beyni serbest bırakıp öğrenilen konu ya da yapılan işlerde serbest çağrışımlar yapabilmektir. Konsantrasyonda doğru zamanda doğru yerde görüş açısını daraltmak, gerektiği yerde genişletmek ve düşünceleri serbest bırakmak önemlidir.
Günlük yaşamda her an her konuda bir şeyler düşünmek zorunda olmak konsantrasyon sorunlarına neden olmaktadır.
Zihninizi toparlayıp bir konuya veremiyorsanız, buna sizin birtakım davranışlarınız neden olmuştur. Bir konu ile ilgilenirken, sürekli dışardan gelen uyarılara yanıt vererek ( örneğin gürültü, telefon vb.) yarı dikkatle hareket etmeyi alışkanlık haline getirerek (örneğin yarı dikkatle kitap okumak, yarı dikkatle müzik dinlemek, TV seyretmek, birini dinlemek vb.) buna neden olabilir.
Konsantrasyon bozukluğunun (zihnimiz ilgilenmemiz gereken konularla değil de başka şeylerle ilgileniyorsa) bize verdiği bir mesaj vardır;
- Dikkatimizi doğru kullanamıyoruz,
- Beynimizi çalışma talimatına uygun kullanamıyoruz, - Doğru davranışları doğru yerlerde gösteremiyoruzdur.
Bu durumda kendimize şu soruları sorabiliriz:
? Bedensel olarak yorgun muyuz?
? Gürültülü ortamlarda mı çalışıyoruz?
? Hayallerimiz bizi meşgul mü ediyor?
? Kendi kendimize iç konuşma halinde miyiz?
? Duygusal sıkıntılarımız bizi rahatsız ediyor mu?
? Stres altında ve kaygılı bir durumda mıyız?
? Kendimizi monoton veya aşırı iş yükü altında mı hissediyoruz?
Burada ilk adım konsantrasyonumuzun dağılmasına neden olan faktörleri tespit etmek ve onların üzerinde durmaktır. Genellikle bunların hepsi bir aradadır, ancak birisi baskın olabilir. Kendinizi gözlemleyerek ilk sebebi bulabilirsiniz.
Okunma Sayısı: 2703 / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?