Kaptanın ustalığı deniz durgunken anlaşılmaz.
Ara

Konsantrasyon İçin Bazı Temel Tavsiyeler / Psikolojik Sorunlar

Konsantrasyon İçin Bazı Temel Tavsiyeler

Ders çalışma sırasında konsantre olamamak ve dikkati yeterince toplayamamak çok sayıda öğrencinin en önemli sorunu. Şüphesiz konsantrasyonu artırmak için önerilen çeşitli teknikler var. Ancak Virginia Politeknik Üniversitesi ve Eyalet Üniversitesi öğretim üyeleri bu konu için, öğrencilerin öncelikle iki önemli konuyu tekrar gözden geçirmelerini öneriyorlar. Bu temel tavsiyeler sizin için aşağıda sıralanmıştır;
1. Kendinize sadece ders çalışmak için uygun bir ortam oluşturun!
A. Kendiniz için ders çalışabileceğiniz bir yer (veya yerler) bulun. Bu yer örneğin kampüsteki veya okuldaki bir kütüphane, boş bir sınıf, öğrenci merkezinde sessiz bir köşe, veya evinizde kendi yatak odanız vb. bir yer olabilir.
B. Kendiniz için sadece çalışma amaçlı kullanacağınız özel bir yer hazırlayın. Bu özel yerde olduğunuzda, içinizde çalışma isteğinizi harekete geçirecek bir alışkanlık oluşturmalısınız. Dolayısıyla bu özel yeri arkadaşlarınızla sohbet etmek, müzik dinlemek, mektup yazmak veya boş hayaller kurmak için kullanmayın.
C. Ders çalışmak için seçtiğiniz yerin aşağıda belirtilen özellikleri size sunduğundan emin olun;
?Aydınlık olmalı,
?Havalandırması bulunmalı,
?Rahat bir sandalye olmalı (ama çok da rahat olmamalı),
?Ders çalışma materyalleri için yeterince geniş bir masa mevcut olmalı.
D. Ders çalışmak için seçtiğiniz yerde aşağıda belirtilen özellikler kesinlikle olmamalı;
?İştirak etmek istediğiniz bir başka faaliyet görüş alanınız içinde olmamalı,
?Yakında telefon bulunmamalı,
?Yakınınızda duyabileceğiniz yüksek sesli bir yayın olmamalı,
?Televizyon olmamalı,
?Yanınızda çok konuşan veya konuşmayı seven bir arkadaşınız bulunmamalı,
?Yakında içi harika yiyecek alternatifleriyle dolu bir buzdolabı bulunmamalı.

2. Çalışmalarınızı küçük ve kısa vadeli hedeflere bölünüz.
A. Kendiniz için amaçsız ve ?Cumartesi gününü tamamen ders çalışmaya ayırdım!? gibi geniş ve belirsiz hedefler koymayın. Bu tip hedefler sizi başarısız kılmaktan ve cesaretinizi kırmaktan başka bir işe yaramazlar.
B. Belli bir zaman dilimini ders çalışmak için ayırın ve bu zaman diliminde kendiniz için ulaşabileceğiniz hedefler koyun. Örneğin, ?Matematikten 10 tane problem çözeceğim, hazırlamam gereken İngilizce projenin taslağını hazırlayacağım ve fizik dersinden 7. konuyu tekrar edeceğim? gibi belirli hedefler koyabilirsiniz.
C. Hedefinizi ders çalışmak için oturduğunuzda, ders çalışmaya başlamadan tespit etmelisiniz. Ancak seçtiğiniz hedef ulaşılabilir olmalı. Zamanınız artarsa seçtiğiniz hedeften daha fazlasını yapmanızda bir sakınca yok. Çok kolay gibi görünse de koyulan hedefe ulaşılması mümkün olmalı.

(Kaynak: www.ucc.vt.edu)

Okunma Sayısı: 2448  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...