Konsantrasyonumuzu Nasıl Geliştirebiliriz? / Psikolojik Sorunlar
Başarılı olmak isteyen bir öğrencinin en önemli özelliklerinden biri de, dikkat yoğunluğunu sağlayabilmesidir.
Dikkat yoğunluğunun sağlanabilmesi için;
?Ders çalışmaya başlamadan önce fiziksel, bedensel ve zihinsel okuma ve çalışma ortamı hazırlamalıdır.
?Konu tekrarlarında; göz gezdirme ve göz atmalı okumalarda , zihin uyarılmalı yapılmak istenen konu tekrarına yönlendirilmelidir.
?Çalışma sürecinde beyin çalışma yöntemlerine uygun kullanılmalıdır.
?Duyular, duygular çalışılan konuya katılmalıdır.
?Çalışma süreci, amaç belirleyerek başlatılmalıdır.
?İçinde bulunulan zaman, ?şimdi? yaşanmalıdır.
?Zihin kontrol altına alınmalıdır.
1.ŞİMDİYİ YAŞAMAK;
İçinde bulunulan zamanı yaşamaktır. Zihnen ve bedenen. Sürekli geçmişi ve geleceği düşünerek yaşamak demek; Siz beden buradasınız, fakat zihinsel olarak geçmişte yada gelecektesiniz demektir.
Bu durumdayken beden ve zihin bölünmüştür. Bedenin burada ,zihnin geçmişte olması, beyin için zor bir durumdur. Çünkü beyin , aynı anda sadece tek bir işi yapabilir, iki işi birden yapamaz. Hem şimdiki anı, hem de geçmiş yada gelecek anı yaşayamaz.
Yaşamdaki başarı, mutluluk ve sağlık, şimdiki anı yaşayabilmekten, o anın var olduğunu fark edebilmekten geçer.
Geçmişi veya geleceği düşünmekten kurtulup, içinde yaşanılan zamanı, anı yaşamayı öğrenmek, zihni yaptığı işe yoğunlaştırır. Beyin bir konu üzerinde öğrendiklerini başka bir konu üzerinde de uygular. Bu dikkat yoğunlaştırmayı beyin öğrendiğinde hangi işle uğraşırsanız uğraşın işe dikkatinizi yoğunlaştırmakta problem yaşamazsınız.
ŞİMDİYİ YAŞAMANIN ENGELLERİ;
§Geçmişi düşünmek; dikkatin büyük bir bölümünü alır. Zihni sürekli meşgul eder. Dikkati yapılacak işten uzaklaştırır. Yaşanılan anın farkına varılmasını engeller. Hayatta geçmişi düşünmekten dolayı bir sürü yaşanmamış anlar vardır. Geçmişi düşünmek insanı yıpratır, erken yaşlanmaya neden olur.
§Geleceği düşünmek; Geleceğe yönelik beklentiler, endişeler şimdiyi yaşamayı erteletir. Sürekli olarak geleceği düşünmek şimdiyi fark etmemizi engeller. Bilinmezlik ,bekleyiş bizi kaygılandırır ve düşünme biçimimizi ve beden sağlığımızı bozar. Şimdiyi yaşamayı başarmak gerekir.
ŞİMDİYİ YAŞAMANIN ŞARTLARI;
? İçinde yaşanılan yerin, çevrenin farkına varmak.
? İçinde yaşanılan zamanın farkına varmak.
? Bedensel, zihinsel ve duygusal durumumuzun yani var olduğumuzun bilincine varmak ve yaşama sevinci duymak.
2. ZİHNİ KONTROL ALTINA ALMAK;
?Belirli nesnelere odaklamak: Konsantrasyonu geliştirmenin yollarından biri de düşünceleri belirli nesneler üzerinde toplamaya alıştırmaktır. Bu çalışmayı; seçtiğiniz herhangi bir nesneyi izlerken, izlediğiniz nesne hakkında zihninizden geçen düşüncelerinizi ne kadar sürdürebiliyorsunuz. Bu çalışmayı belli bir süre yaptığınızda dikkatinizin daha uzun süre yoğunlaştığını fark edeceksiniz. Ancak her alıştırmada süreyi biraz daha artırmanız gerektirmektedir.
?Düşünceyi İzlemek:Düşünceyi izlemek, zihinden geçen kontrolsüz, başıboş düşüncelerin farkına varmak, tanığı olmak ve onları dinlemektir.
Dikkat yoğunluğu engellerinden biri de, zihinden geçen kontrolsüz, başıboş düşüncelerdir. Bu düşünceler ,zihni sürekli meşgul ederek , dikkati yapılacak işten uzaklaştırıp, kendi üzerine toplar.
Kontrolsüz ,başıboş düşünceleri izlemek , farkına varmak; onları önce durdurur. Sonra da batıp kaybolmasını neden olur.
Bunun için; gün içinde zihninizden geçen düşünceleri fark etmeniz, kontrolsüz olanları tespit etmenize ve gereksiz meşgul etme durumlarını ortadan kaldırmanıza neden olacaktır.
§Nefesi İzlemek; Tüm dikkatinizi nefes alışınız ve verişiniz üzerinde toplamak demektir.
Kızgın,üzüntülü, kaygılı, heyecanlı zamanlarda dikkat yoğunluğunu sağlamak zordur. Böyle zamanlarda, nefesi izleme çalışmaları yapmak yararlıdır. Dikkati olumsuz duygulardan çekip, kendi bedenimiz üzerinde yoğunlaştırır ve sakinleşmemizi sağlar. Nefes izleme çalışmaları için , özel zaman ayırmaya gerek yoktur. Sınav sırasında, yürüyüş yaparken, duraklarda, iş yaparken ,evde, otururken uygulanabilir.
UYGULAMA;
Ø Rahatça oturunuz.
Ø Gözlerinizi kapatınız. Bütün dikkatinizi bedeninizi izlemeye veriniz.
Ø Burnunuzdan nefes alışınızı hissediniz.
Ø Nefes borusundan nefesinizin geçişini,
Ø Akciğerlerinizi dolduruşunu,
Ø Tüm vücut hücrelerine yayılışını,
Ø Nefes, vücudunuzda dolaşırken içinizdeki gerçek beninizi hissediniz.
Ø Nefesin ağzınızdan yavaşça çıkışını izleyiniz.
Her insanın belli bir dikkat yoğunluğu süresi vardır. Bu süre kişilere göre farklılık gösterir. Dikkat yoğunluğu sürenizi fark edip bu süreyi daha da uzatabilirsiniz.
BAŞARININ SIRRI; TEK BİR ŞEYLE ADAM AKILLI DİğER BİNLERCESİYLE DE GEREğİ KADAR İLGİLENMEKTİR.
KONSANTRASYON EGZERSİZLERİ
Konsantrasyon bozukluğuna, konsantrasyon sürenizin az olması ve ders çalışmaktan dolayı fiziksel yada zihinsel olarak yorulmanız neden olabilir. Öyleyse konsantrasyon sürenizi geliştirici , fiziksel ve zihinsel dinlenmenizi sağlayıcı egzersizler yapmalısınız.
1.EGZERSİZ : AMACI; konsantrasyon olmayı öğrenmenizi sağlamaktır.
Nasıl kaslar fiziksel egzersizlerle gelişirse, konsantrasyonda okuma egzersizleriyle gelişir. Bunun için planınıza günlük en az 10-15 dakikalık okuma egzersizleri koyun. Eğer okuma alışkanlığınız yoksa, önceleri çok sevdiğiniz yayınları okuyarak işe başlayabilirsiniz. Bu yayınlar roman, hikaye, dergi olabilir. Daha sonra yavaş yavaş düşünsel yazıları okumaya başlayın.
Konsantrasyon düzeyiniz bir ders süresi için 20-40 dakikaya ulaşınca ideal noktaya laşmışsınız demektir.
2.EGZERSİZ : AMACI: Konsantrasyon sürenizi geliştirmektir.
Beyaz bir A4 dosya kağıdına avuç içinizi geçmeyecek büyüklükte bir daire çizin. Bu daireyi demir para kullanarak da çizebilirsiniz. Sonra dairenin içini kalemle boyayın ve simsiyah duruma getirin. Yüzünüzü soğuk suyla yıkayın ve ortamı havalandırın. Rahatsız edilmeyeceğiniz parlak ışıklı bir ortam oluşturun. Siyah noktalı beyaz kağıdı duvara asın. Sandalyede dik bir şekilde oturarak yarım metre uzaklıktan kağıttaki şekle sabit bir şekilde bakın. Şekle bakarken gözlerinizi kesinlikle hiç kırpmayın. Eğer gözleriniz çok sızlıyorsa, gözlerinizi sadece bir defa kapatabilirsiniz. Eğer bir süre hiç zorlanmadan 5 dakika bakabilmeyi başarırsanız bu defa bir sonraki gün 6 dakika bakın. Konsantrasyon sürenizi zamanla istediğiniz noktaya getirebilirsiniz.
3.EGZERSİZ : AMACI;fiziksel olarak dinlenmenizi sağlayarak ders konsantre olmanıza zemin hazırlamaktır.
Bunun için ; sırada düzgün olarak oturun. Sayacağımız hareketleri yediye kadar sayarak yapın. Hareketi bitirince nefes alıp verin.
Hareketler: ayak parmaklarınızı bükün. Bacağınız gerilene kadar topuğunuzu yukarı kaldırın. Ayaklarınız yerde 30 cm aralıklı olarak, kalçanızdaki adaleleri gerdirin. Midenizi içeriye çekin. Dirseklerinizi bükün ve pazılarınızı sertleştirmeye çalışın. Omuzlarınızın kaslarını gerdirmeye çalışın. Çene kaslarınızı oynatın. Alın kaslarınızı oynatın. Bu egzersizi ders çalışırken yorulduğunuz zamanlarda rahatlıkla yapabilirsiniz.
4.EGZERSİZ : AMACI: Zihinsel olarak dinlenmenizi sağlayarak derse konsantre olmanıza zemin hazırlamaktır. Bunun için; sıraya ayaklarınız yere değecek şekilde dik oturun. Konsantrasyonunuzu sağlayın. Başka bir şey düşünmemeye çalışın. Kollarınızı iki yana salın. Gözlerinizi kapatarak 5 defa derin derin nefes alıp verin. Gözlerinizi açmadan ve başka bir şey düşünmeden ayak parmaklarınızın bulunduğu yeri düşünmeye çalışın. Daha sonra sırasıyla topuklarınızın , bacaklarınızın, kalçalarınızın, midenizin, göğsünüzün, omzunuzun, boynunuzun, başınızın, burnunuzun ve gözlerinizin bulunduğu yerleri düşünün. Kendinizi değişik yerlerde düşünmeye çalışın. (Bu yer dünyada veya uzayda bir yer olabilir.) En son ise ayak baş parmağınızdan başınıza, oradan da dünyada yada uzayda olduğunuzu düşündüğünüz yere olan hayali hareketinizi yapın.
5. EGZERSİZ : AMACI: Yorulan vücudunuzu rahatlatarak daha sonraki çalışma için konsantrasyona zemin hazırlamaktır.
Ders çalışma sırasında ara verme zamanı geldiğinde ayağa kalkıp odanızın içinde birkaç adım yürün. Gerinin. Derin derin nefes alıp verin. Daha sonra boynunuzu sağa sola çevirin. Eğilip düzelin. Yerinizde sekin. Sonra tekrar nefes alıp verin. Ellerinizi belinizde koyun. Sağa sola doğru ayaklarınız sabit olmak üzere belinizden dönerek hareket edin. sonra tekrar nefes alıp verin. Bu hareketi birkaç kez tekrar edin. Çok faydasını göreceksiniz.
www.buyukkampus.com
Okunma Sayısı: 2913 / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?