Kaptanın ustalığı deniz durgunken anlaşılmaz.
Ara

Sınav Kaygısında Öğrencilere Yardım Edebilme / Psikolojik Sorunlar

Sınav Kaygısında Öğrencilere Yardım Edebilme

Sınav kaygısı neredeyse evrenseldir. Aslında büyük bir sınava yüksek kaygıyla yaklaşmayan bir öğrenci bulmak hiç olağan değildir. Sınav kaygısı öğrencilerde, kasılma, başağrısı, dikkati kaybetme, korku, sinirlilik hali, kızgınlık ve hatta depresyon gibi pek çok üzücü etkiye neden olabilir. Şimdiki araştırmalar, duygusal stres ve kaygı etkilerini öğrenme ve akademik performansı tanımlamada daha fazla yardımcı olmaktadır.

Stres dolu duygular öğrencinin bilgiyi hatırlaması ya da gerekli zamanda o bilgiye başvurmasını engelleyebilir. Kaygı, beyinde hafızamızda depolanmış olan yeteneği engelleyen ?gürültü' veya ?zihinsel sabitlik' yaratır ve kavrama ve neden bulma yeteneğimizi ciddi şekilde bozar. Kaygının bilişsel ve fiziksel performansı nasıl engellediğini anlamanın anahtarı sinir sistemindeki ritmik aktiviteyi ve duygu etkilenimini anlamaktadır.

Korku, gerilim, kızgınlık veya kaygı gibi hisler sinir sistemimizde eşzamanlılığı saf dışı bırakarak, iki dalda sinirsel aktiviteye neden olur. Bu sırasıyla net şekilde düşünmeyi engelleyerek beyinde eşzamanlı aktiviteyi etkiler. Diğer bir yandan, takdir edilme gibi güçlendirici hislerse, beyinde ve sinir sisteminde daha net şekilde düşünme yeteneğimizi kolaylaştıran bir harmoni ve eşzamanlılığa önderlik eder.

Araştırmalar, öğrencilere hem sağlıklı fiziksel alışkanlıklar hem de duygusal beceriler inşa eden stratejiler sağlamak onların sınav kaygısı belirtileriyle başetmelerini ve kritik sınavlarda performanslarını arttırdığını göstermiştir. Öğrencilere neler hissttiklerini farkettirmek oldukça önemlidir. Uygun fiziksel alışkanlıklar, düşünme ve analiz için yeterli enerji ve dayanıklılığa sahip olmayı sağlar.

Öğrenciler için Bazı İpuçları:
Tarafsızlığı uygulayın: Rahatsız edici uygularınız olduğunda tarafsız aracıları uygulayın. Şüpheyi ve rahatsız edici duyguları tetikleyen negatif akıl ilmiklerinden kaçınmak önemlidir. Aklınıza negatif düşünceler geldiğinde, tamamen bu düşünceleri aklınızdan kovarak tarafsız, ılımlı düşünceler içine girin. Kalbinizin etrafındaki çevreye odaklanın. Ve derin nefes alın. Nefes alırken durumunuz hakkında sakin bir tutum geliştirin ve bulmaya çalışın. Bunu sınava yakın zamanlarda, sınavdan önce ve sınav süresince tekrarlayın.

?Eğer' cümlelerine yönelin: Test gibi önemli zamanlardan önce kaygımızın çoğu ?ya böyle olursa...? türü olumsuz düşüncelerden kaynaklanır. ?bu sınavdan kalırsam...?, ?ya hiçbir şey hatırlayamazsam...? . Bu cümlelerin olumlu şekillerini yazmayı deneyin. Pek çok şeyi farklı taraflardan görmeye başlayacaksınız. ?düşündüğümden daha sakin olabilirsem...? Ya sandığımdan daha fazla şey hatırlayabilirsem...?

Olumlu düşünceler besleyin: Bilim, takdir gibi iyi hislerin beyninizin daha iyi çalışmasına yardım ettiğini gösteriyor. Sinirli ve kaygılı olduğunuz zaman, bunu deneyin. Ne zaman ihtiyaç duyarsanız ve isterseniz bunu uygulayabilirsiniz. Size kendinizi iyi hissettiren şeyleri hatırlayın. Bu sizin köpeğiniz olabilir ya da annenizle şöyle sımsıkı bir kucaklaşma belki de en yakın arkadaşlarınızla geçirdiğiniz güzel bir gün. Nasıl hissettiğinizi hatırladıktan sonra bunu kalbinizde taşıyın yani unutmayın. Bu hissi 20 saniye kadar yaşayın. Güzel, iyi hislerin sizin etrafınızda olduğunu hissetmeniz için kendinize izin verin.

Yeterince uyuyun: Büyük sınavlar birkaç saat boyunca odaklanmayı gerektirdiğinden oldukça enerji ve dayanıklılık gerektirir. Sınavdan bir gün önce en azından 10 saat uyuduğunuzdan emin olun. Sınavdan bir gün önce sizi eğlendirecek bir şeyler yapmaya çalışın. Örneğin ailenizle bazı beyin jimnastiği yaptıracak oyunlar oynayın ya da sportf bir faaliyete katılın. Bu beyninizin biraz rahatlamasına yardım olacaktır.

Sağlam bir kahvaltı yapın: Sağlıklı ve sağlam bir kahvaltı yapın. Kahvaltınız enerjinizin mümkün olduğunca uzun süreli olmasını sağlayacak türde olsun ve çeşitli karbonhidratlar ve protein içersin. Yumurta, beyaz ekmek içeren yemekler soda içmekten ya da abur cubur yemekten çok daha faydalı olacakve daha iyi düşünmenizi sağlayacaktır.
(Kaynak: Dönüşüm Konağı)

Orjinal Metin:
http://www.schoolcounselor.org/content.asp?contentid=283)
Çeviri: Şule Can

Okunma Sayısı: 2479  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...