Bütün insanlar üç sınıfa ayrılmıştır: Hareket ettirilemeyenler, hareket ettirilebilenler ve hareket edenler.
Ara

Matematik ve Fen Sınavları için Özel Teknikler / Psikolojik Sorunlar

Matematik ve Fen Sınavları için Özel Teknikler

1.Problemleri sözlü dile çevirin: Problemleri sözcüklere dökmek anlamanıza yardımcı olur. Eşitlikler ya da formül çalışırken, onları da sözcüklere dökün. Kelimeler size her formülün uygulamasında çeşitliliği görmeniz açısından fayda sağlar.
2.Ters işlemlerle hareket edin: Eğer problem çarpma işlemi içeriyorsa, bölmeyi deneyin. Toplama; çıkarma, faktör, çarpma; karekök alma, kare; türev, integral.
3.Zaman alıştırmalarını kullanın: Soruları hızla çözerek pratik yapın. Kendinize zaman tutun. Arkadaşınızla problemleri değişin ve birbirinize zaman tutun. Bunu bir grup çalışmasında da uygulayabilirsiniz.
4.Hesaplamadan önce analiz edin: Soruyu çözmeden önce soruyu kurgulayın. Soru birden çok noktaya değiniyorsa, soruyu yavaşça iki kez okuyun. Dikkatli bir şekilde analiz edin. Bir soruyu analiz etmeye başladığınız zaman kısa yollardan hesaplama yollarını sıklıkla görebilidiğinizi farkedeceksiniz.
5.Resim yapın: Eğer takılıp kalıyorsanız açık bir diyagram ya da resim çizin. Bazen görsel bir temsil, şekil çok dolu bir beyni temizlemeye yardım eder.
6.Önce tahmin edin: tahmin çalışmanızı iki kere kontrol edebilmeniz için iyi bir yoldur. İlk olarak tahmini yapmanız hesaplarınızın doğru gidip gitmediğini fark etmenize yardım eder ve daha sonra hatanızı kolaylıkla ve hızlıca düzeltebilirsiniz.
7.Sistematik olarak çalışmanızı kontrol edin: çalışmanızı kontrol ederken kendi kendinize sorun: ?Soruyu doğru okudum mu? Doğru formülü mü kullanıyorum? Benim hesaplamam doğru mu? Benim yanıtım uygun formda mı?? Yanıtın yanlış olduğundan çok emin değilseniz son birkaç dakikada yanıtınızı değiştirmekten sakının. Sınavı bitirme telaşında yanlış cevap vermek çok olası ve kolaydır.
8.Formülleri gözden geçirin: sınavdan önce size gerekli olduğunu düşündüğünüz btün formülleri yazın. Sınava girince de onları sınav kâğıdının arkasına yazın. (Kaynak: Dönüşüm Konağı)

Orjinal Metin: http://www.ulc.psu.edu/studyskills/test_taking.html#d&d
Çeviri: Şule Can

Okunma Sayısı: 2943  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...