Kendi kusurlarını affetmeyen adamın bütün kusurları affedilebilir.
Ara

Sınav Kaygısının Kaynaklarını Tanımlayabilme / Psikolojik Sorunlar

Sınav Kaygısının Kaynaklarını Tanımlayabilme

En basit bakışla sınav kaygısının sebebi eksik hazırlanmaktır. İyi hazırlanmadığınızın bilincinde olmak yüksek düzeyde kaygı ve strese neden olur. Şanslıyız ki, kaygınızı azaltma amacıyla kanıtlanmış çalışma staratejilerine başvurmanız ve bunları uygulamanız bir tür çözüm teşkil eder. Bu metot diğer sınavda hazırlanmak için elinizden gelenin en iyisini yaptığınızın bilincinde olmanız konusunda yardımcı olacak. Bu tip bir sınav kaygısı oldukça yaygındır ve genelde hızla üstesinden gelinir.

Ancak sınav kaygısının daha karmaşık durumları da yaygındır. Kaygının bu türleri kişinin kişisel duyguları, tecrübeleri ve inançlarıyla yakından bağlantılıdır. Bu daha karmaşık türlerin arasında en yaygın nedenler üç kategoriye ayrılır: başarısızlık korkusu, çaresizlik hissi ve benlik değerine tehdit.

Başarısızlık korkusu: Kaygı pek çok farklı kaynaktan beslenebilir. Ailenizin ya da arkadaşlarınızın beklentilerini karşılayamayacağınız için endişe duyuyor olabilirsiniz. Ya da düşük notlar alarak kendi kendinizi utandıracağınızı düşünüyorsunuz. Belki de sınavın bursunuzu finansal yardımı veya sigorta yardımlarını keseceğine inanıyorsunuz. Yani bireysel bir sınavın etkisini bütün hayatınıza, kariyerinize ve hayat başarınıza yayarak abartıyorsunuz.

Çaresizlik hissi: Öğrenciler kendi davranış şekilleri ve sınan sonuçlarıyla aralarında bir iletişimsizlik yaşarlarsa ortaya çıkabilir. Öğrenciler o sınava yeterince hazırlanmadıkları gerçeğini kabul etmek yerine düşük performanslarını sınavın zorluğuna, öğretmenin yetersizliğine ve kendi kontrolleri dışında oluşan diğer etkenlere bağlamaktadırlar. Bu suçu dışarda arama davranışı kendilerini çaresiz, kontrol dışı ve kaygılı bir kurban gibi hissetmelerine neden olmaktadır. Sonuç olarak, değerli zamanlarını kendi tahminlerini işlemekle harcamakta ve ?her halükarda işe yaramayacak? inancıyla çalışmamaktadırlar.

Benlik değerine tehdit: Benliğe tehdit ve artan sınav kaygısı notlara çok önem vermekten de kaynaklanır. Bazı öğrenciler ısrarla benlik değerlerini A-B-C-D-F standartlarına göre ölçmektedirler. Öz saygılarını notlarıyla eşdeğer görmekte ve yetenekleri konusunda nagatif hisler üretmektedirler.

Bu düşük öz saygı, çaresizlik ve başarısızlık kendilerini genelde ?olumsuz self-konuşma? olarak gösterir. Olumsuz self-konuşma, öğrenciler bilinçsizce kendi inançları ve koşulları hakkında olumsuz düşünceleri geliştirerek sınav kaygılarını arttırmaları anlamına gelir. ?bu sınıftan nefret ediyerum.?, ?Bunu hayatta yapamam!?, ?Bu sınavdan kalacağım.?, ?Öğretmen berbat, adil olmayan sınavlar yapıyor.? Şeklindeki olumsuz düşünceler başarıyı bozguna uğratan ve kaygıyı arttıran tonları yaratan düşüncelerdir. (Kaynak: Dönüşüm Konağı)

Orijinal Metin:
http://www.uiowa.edu/web/advisingcenter
Çeviri: Şule Can

Okunma Sayısı: 2875  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...