Bu dünya bize atalarımızdan miras kalmadı. Biz onu çocuklarımızdan ödünç aldık.
Ara

Sınav Kaygısını Kimler, Neden Yaşıyor? / Psikolojik Sorunlar

Sınav Kaygısını Kimler, Neden Yaşıyor?

Derslere katıldınız, bütün ödevlerinizi yaptınız, çok iyi çalıştınız ve gerekli materyali elde ettiğinizi düşünüyorsunuz. Ama sınav günü gelir... Vee aniden donar kalırsınız, aklınızdan bütün bilgiler silinmiştir ya da o kadar sinirlisinizdir ki sadece bir gece önce yanıtlarını çok iyi bildiğiniz o soruların yanıtlarını bile toparlayıp veremezsiniz.

Eğer bu söylediklerimiz size çok tanıdık geliyorsa sınav kaygısı denilen durum söz konusu olabilir-bu durum insanların bir sınava girmelerine yakın zamanda ortaya çıkan sinirlilik halidir.

Bir sınavdan önce biraz sinirli ve stresli olmak oldukça normaldir. Herkesin yapmakta olduğu gibi. Belli ölçüde merak seviyesindeki kaygı sınavda performansınızın zirvede olması için size yardımcı olur. Fakat bazı insanlar için bu normal kaygı çok daha yoğun seviyede olmaktadır. Hatta sınavdan önce sinirlilik seviyeleri o kadar yüksek oluyor ki bu onların performans ve konsantrasyonlarını ciddi şekilde olumsuz etkiliyor.

Sınav Kaygısının Nedeni Ne?

Bütün kaygı durumları stresli bir olgunun önceden duyulan merağa karşı tepkidir. Bütün diğer kaygı türleri gibi sınav kaygısı da vücudu ve aklı etkiler. Stres altındayken, vücudunuz tehlikeye hazırlıklı olması açısından ?adrenalin? denilen bir tür hormon salgılar. Bu, terleme, klap çarpıntısı ve hızlı nefes alma gibi fiziksel reaksiyonlara neden olur. Bu hisler yumuşak ta yoğun da olabilir.

Olabileceğini düşündüğünüz kötü şeylere odaklanmak ta sınav kaygızını tetikler. Örneğin, zayıf almaktan endişe duyan kişi ?Her şeyi unutursam ne olacak?? ya da ?Ya sınav çok zorsa!? gibi düşüncelere kolaylıkla kapılabilir. Sınav kaygısı yaşayan insanlar fiziksel tepkileri konusunda da stres yaşarlar. Örneğin onlardan ?Aman Allah'ım ellerim nasıl titriyor...? ya da ?Kusarsam ne olacak? gibi cümleleri duymanız oldukça muhtemeldir. Sınav kaygısı hain bir döngü içerir. Kişi ne kadar çok kötü düşüncelere odaklanırsa kaygı o kadar artar. Bu insanın daha kötü hissetmesine neden olur ve bu yüzden kafası pek çok karmaşık korkularla bezenir bu da doğal olarak sınavdaki başarının daha kötü olmasına yol açar.

Kimler Sınav Kaygısı Yaşamaya Daha Eğilimlidir?
Normalde de kaygı seviyeleri çok yüksek olan ve mükemmeliyetçi kişiler sınav kaygısı sorunlarını daha şiddetli yaşarlar. Bu özelliklere sahip kişiler hatalarını kabul etmekte zorlanırlar ya da en iyi skordan daha düşük almayı kaldıramazlar. Sınav kaygısı bu tür durumlarda büyür.

Sınavlara yeterince hazırlanmamış ama iyi notlar almak isteyen öğrenciler de sınav kaygısı yaşar. İnsanlar birkaç sebepten ötürü sınavlara hazırlıksız hisseder: Yeterince çalışmamışlardır, çalışma materyalini zor bulmuşlardır ya da muhtemelen bir gece önce iyi uyumadıkları için yorgun hissediyorlardır. (kısaltılmıştır.) (Kaynak: Dönüşüm Konağı)

Yazar: Dr. D'Arcy Lyness
Çeviri: Şule Can

Okunma Sayısı: 2882  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...