Mum dibine ışık vermez.
Ara

Tatil Sonrası Depresyon! / Psikolojik Sorunlar

Tatil Sonrası Depresyon!

Tatilden dönüp kendini depresyonun kucağında bulanlar için

Gitmesi güzeldi de dönmesi zor geldi değil mi...İşe giderken ayaklarınız geri geri gidiyor, orada ne işiniz olduğunu soruyorsunuz kendinize sık sık.

Uzun araların ardından işe ve okula başlamak zordur. Tatil havasını bir türlü atamazsınız üzerinizden. Sabah uykusu, kahvaltılar, deniz, yürüyüşler veya gece hayatı gelir aklınıza. Bazısı hemen sıyrılır, pek çoğu için de tatil süresinden uzun sürer geri dönmek.

Konsantrasyon güçlüğü, atalet hali, sabah yorgun kalkma ile karamsarlık batağına saplanır ve sosyal ilişkilerde bile zorlanmaya başlarlar.

Güncel sağlık terminolojisinde ?tatil sonrası depresyonu? adı verilen sorunu konuşmanın tam zamanı belki de.

Önce nedenlerini ortaya koyalım. Bireyler normalde yapamadığı birçok aktiviteyi tatil zamanlarında gerçekleştirerek yaşamlarında bir değişim gerçekleştirir. İşiyle veya okuluyla ilgili birtakım problemler yaşayanlar bu ortamdan uzaklaştığı için sorunları kısa süreli de olsa unutuverir. Ama mutlu geçen uzun tatilden sonra sıkıldığı aynı mekana geri dönmek işkence haline dönüşecektir. Üstünüze pek alınmayın ama işini veya okulunu sevmeyenler depresyonu çok daha şiddetli yaşıyorlar.

Bazısı ise tatilde yakalamış olduğu tempoyu gündelik yaşamına aktarabileceğine inanacak kadar temiz yaklaşır konuya. İddialı geri dönüş kararlarıyla işe girişir. Amerikan Ruh Sağlığı Derneğinin yayınladığı rapora göre tatil sonrası kadınların en sık aldığı yeni karar 'zayıflamak', erkeklerinse 'sigarayı bırakmak'.

Hanımlar zayıflamak uğruna bir çok sağlıksız yola başvurmaktan geri kalmaz çoğunlukla. Fitness veya egzersiz yapmak yerine ölümcül diyetleri tercih ederler. Erkekler de sigara yerine yaşamlarına anlam katacak anlamsızlıklara yönelir. Birkaç hafta içinde yaşanılan başarısızlıklar bu iştahlı grubu da atalet grubunun bulunduğu noktaya-depresyonun kucağına- sürükler.

En az zararla durumu atlatmak için önerilerimizi sırlamaya başlayalım artık.

İşini veya okulunu delicesine sevmeyen ilk grup için sıkıntı oluşturan olayların üzerine gidilmesi gerekiyor. Depresyonu yenilgi olarak görmemeli. Hatta yeni oluşan bu durum kişi için var olan sorunları sorgulama açısından bir fırsat olabilir. İşle ilgili bir probleminiz varsa bunu halletmenin yollarını bulun. Eğer patronunuzla aranızda bir sorun varsa konuşarak meseleyi halletmeye çalışın. İşinizi sevmiyorsanız ya başka bir iş yapmaya çalışın ya da işinizin güzel yönlerini görüp alışmaya çalışın. Kendinizi yıpratmayın.

Eğer ev hanımıysanız günlük yaşamınızı renklendirecek aktiviteler planlayın arkadaşlarınızla.

Planladığınız gibi geçmeyen tatiller de depresyon sebebi olabilir. Zamanın boşa geçtiği hissini verir. Bu durumda en yakın hafta sonu tatilini daha güzel planlayın. Tatillerde sadece başkalarının istediği işleri yapmayın. Kendisini rahatlatmayan insanın çevredeki insanlara yararı olmaz.

Okulla ilgili sorunlar ayrı bir yazı konusu. Özetle tüm yaş grupları için geçen yıl ne olursa olsun bu yılın yeni bir başlangıç olduğunu vurgulamak esastır. Ebeveyn olarak her zaman onların tarafında olduğunuzu göstermelisiniz. Çocuk belli konularda zorlanıyor olabilir, arkadaşlarıyla sorunları vardır, öğrenme zorluğu çekmektedir, vb. Önce konuşup derdini anlamak gerekiyor. Çalışma süresi mi az, yoksa süre olması gerekende uzun mu?

Yani öğrenme zorluğu mu, yoksa isteksizlik mi esas. Öğretmenle ilişkiye geçmek ve çocukla birlikte onu sıkmadan ödevle uğraşmak çözümün ilk basamağı.

Hırslı başlayıp yenilgiyle tanışan ikinci grubun işi daha kolay. Tatil dönüşü yaşamınıza akılcı kararlarla girme fikrinize herkes saygı gösteriyor. Ancak sonuçta başarısız olmamak, karamsarlığa kapılmamak ve özgüveninizi yitirmemek için belli bir program yapılmalı.

Öncelikle kararlarınızı uygulamak için baştan öngördüğünüz zamanı belirleyin. Acele etmeyin, bonkör davranın. Sonuçta ulaşmayı beklediğiniz hedefe giden yolu parçalara ayırın. Örneğin egzersiz yapmak istiyorsanız ilk gün maraton koşamazsınız.

Her zaman aklınızdan başarılı olursanız elde etmeyi hayal ettiğiniz şeyleri geçirin. Eğer sigarayı bırakırsanız merdivenleri oflayıp puflamadan çıkacaksınız, zayıflarsanız ne kadar güzel olacaksınız. En önemli nokta ise kararlarınızın sayısını sınırlı tutmak. Her şeyi bu yıl başarmasanız da olur.
Kategorik kararlardan kesinlikle kaçınmalısınız. 'Asla', 'her zaman', 'kesinlikle' gibi sözcükler size uzak olsun. Uygulamada aile veya arkadaş desteği de çok önemli. Siz zayıflamak isterken karşınızda dondurma yiyen biri olmamalı. Uzmanlar her başarılan aşamadan sonra kendinize bir ödül vermenizi de öğütlüyor. Belli miktarda zayıfladıktan sonra tatile çıkmak, yoğun egzersizden sonra saunaya gitmek gibi. Dikkat edilecek temel nokta başarısızlıklara hazırlıklı olmak. Programdan kaymalar mutlak olacaktır. Aylarca aynı düzeni sürdüremeyebilirsiniz.

Tatile gittiğiniz için bile başınızın belaya girebileceğini de gösterdik ya size helal olsun şu doktorlara. Neyse ki bu konuda dünyada hiç de yalnız olmadığınızı belirterek içinizi rahatlatalım ve hemencecik normale dönmenizi ümit edelim. Kıskanıyoruz sanmayın sakın.Tatil sonrası depresyon sıcak yaz aylarını Ankara'da geçirenlere işlemez ki...

Hürriyet

Okunma Sayısı: 4541  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...