Kendi kusurlarını affetmeyen adamın bütün kusurları affedilebilir.
Ara

Sabırsızlık Tansiyon Hastası Yapıyor / Psikolojik Sorunlar

Sabırsızlık Tansiyon Hastası Yapıyor

Amerikalı araştırmacılar, sabırsız gençlerin yetişkinlik çağında yüksek tansiyon riski altında olduğunu saptadı.

A tipi davranış olarak adlandırılan, aceleciliğin kalp hastalıklarıyla ilgili risk oluşturduğunu ilk kez saptadıklarını belirten araştırmacılar, çabuk sinirlenen, kendisine rakip oluşturarak yarışan, gergin ve saldırgan kişileri de A tipinin başka bir örneği olarak nitelendiriyor.

Chicago Norşwestern Üniversitesi uzmanlarından Dr. Li Jing L. Yan, acelecilik sergileyen insanların uzun dönemde kendilerini yüksek tansiyon riskine attıklarını belirtiyor. Norşwesten, Pittsburgh ve Alabama üniversitelerinde 3 bin 142 denek üzerinde 13-15 yıl araştırma yapıldı.
Araştıma sonunda, deneklerden yüksek tansiyon ilacı alanlar ve tansiyonları 140/90 mm Hg veya daha yüksek olanlar belirlendi. Araştırmaya katılan deneklerin yüzde 6'sının pozitif sonuç verdiğini kaydeden uzmanlar, bu denekleri yüksek oranda sabırsızlık gösterenler olarak sınıflandırdı ve bu kişilerde 13 yıl içinde yüksek tansiyonun yüzde 17 arttığı gözlendi. Daha az sabırsızlık sergileyenlerde ise bu oran yüzde 10 olarak belirlendi. Araştırmada, sabırsızlıktan doğan yüksek tansiyon riski, yaş, ırk, cinsiyet ve vücut yağ oranı gibi diğer yüksek tansiyon riski faktörlerden ayrı tutuldu.
Yüksek oranda sabırsızlık sergileyen deneklerde, daha sakin deneklere göre yüksek tansiyon riski iki kat daha fazla bulundu.

BEYAZ KADINLAR DAHA SABIRSIZ
Sabırsızlık gösteren deneklerin genelde beyaz kadınlar olduğunu saptayan uzmanlar, iyi eğitimli bu deneklerin, sigara ve içkiyi fazlaca tükettiklerini ve fiziksel aktivitelerden uzak kaldığını belirledi. 15 yıl izlenen denekler arasında siyah erkeklerin yüzde 22, siyah kadınların yüzde 21, beyaz erkeklerin ise yüzde 12'sinde yüksek tansiyon oluştuğu gözlendi. Sabırsızlığı düşük oranda sergileyen beyaz kadınların ise yüzde 5'inde yüksek tansiyon oluştuğu belirlendi.
Yüksek oranda sabırsızlık sergileyen siyah kadın ve erkeklerde, daha sakin siyah erkek ve kadınlara göre yüksek tansiyon riski iki kat fazla bulundu. Bu oranın sabırsız kişilik sergileyen beyaz erkeklerde, daha sakin beyaz erkeklere göre üç kat fazla olduğu gözlendi.
Sabırsız insanların, düşmanlık, yarışma, saldırganlık ve gerginlik gibi davranış içinde de bulunmalarının risk oranını daha da artırdığı bildirildi. İş stresi ve aile içindeki huzursuzlukların da yüksek tansiyon riskine neden olabildiği biliniyor.
Araştırmayla ilgili yorum yapan uzmanlar, trafik sıkışıklığının insanlarda sabırsızlığa neden olabildiğini, bu durumlarda sinirlenen insanların yüksek tansiyon riskini de göz önünde bulundurmaları gerektiğini belirtiyor.
Araştırmayla ilgili rapor, Amerikan Kalp Kuruluşu'nun 2002 bilimsel kongresinde açıklandı.

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 3
 

kirizantem 31.12.2007 09:20:21 Tarihinde yorumlamış

bende çok sabırsızım ne olcak bu halim bilmem en çok korktugum sevdigim insanı kaybetmek
Yöneticiye Bildir

xxescapexx 15.12.2007 02:58:42 Tarihinde yorumlamış

ewet yaa bende sabırsızım ve bu huyuma çok sinir oluyorum
Yöneticiye Bildir

kemaltopcu 03.12.2007 11:12:30 Tarihinde yorumlamış

ben de sabırsızlardandım ama postaneye gitmek çok iyi geldi çünkü orada sabretmeyi öğrendim
Yöneticiye Bildir
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...