Kendi kusurlarını affetmeyen adamın bütün kusurları affedilebilir.
Ara

Özgüven / Psikolojik Sorunlar

Özgüven

Özgüven şu kavramlarla tanımlanabilir: fikirlerini kabul ettirmek, iyimserlik, istekli olmak, sevgi, gurur, bağımsızlık, güven, eleştirilere açık olmak, duygusal olgunluk ve kapasitesini doğru değerlendirme becerisine sahip olmak.

Özgüven Nedir?

Özgüven; kendimiz ve yeteneklerimiz hakkında pozitif ve gerçekçi bir anlayışa sahip olduğumuz anlamına gelmektedir. Diğer taraftan, özgüven eksikliği ise; kendinden şüphe duymak, pasiflik, boyun eğme, aşırı uyum gösterme, yalnızlık, eleştirilere karşı hassas olma, güvensizlik, depresyon, aşağılık duygusu ve sevilmediğini hissetme gibi kavramlarla tanımlanabilir.

Özgüven Eksikliği Nasıl Gelişir?

Aşağılık duygusu, umutsuzluk gibi duyguları, genellikle evde, okulda veya işte yaşadığımız kimi olumsuz yaşam deneyimlerinden sonra ortaya çıkar. Örneğin, siz büyüme aşamasındayken, ebeveynleriniz size sağlıklı ve destekleyici bir çevre sağlayamamış olabilir. Size karşı çok eleştirel, talepkar ve/veya aşırı koruyucu olabilirler. Sonuç olarak, kendiniz hakkında olumsuz düşünmeye başlarsınız.

Aileden birini veya yakın bir arkadaşı kaybetmek. Örneğin: anne-babanızın boşanması, evinizden ilk kez ayrılıyor olmak (ailenizden ve arkadaşlarınızdan ayrı olmak), erkek/kız arkadaşınızdan ayrılmak.

Başarısızlık, hayal kırıklığı gibi olumsuz olayları bir deneyim gibi algılamaktansa, bunların üzerinde fazla durmak.

Kendini veya yeteneklerini çok acımasız bir şekilde eleştirmek.

Olayların sonuçlarını, gerçekte olduklarından daha kötü bir şekilde değerlendirmek.

Ailenizin ve arkadaşlarınızın, sizinle ilgili istek ve beklentilerini karşılayabilmek için çok fazla baskı hissetme ve bu durumun sizin kendi kimliğinizi geliştirmenize ve kendinize ait kararlar almanıza mani olması.

Gerçekçi olmayan hedefler belirleme.

Başarısızlık korkusu. Örneğin; bir dersinizden kaldığınızda, kendinizi bir dersten kalmış, iyi bir insan olarak düşünmektense, işe yaramaz ve başarısız biri olarak düşünmek.

Özgüveninizi Nasıl Arttırırsınız?

Kendiniz hakkında olumlu düşünün.

Gerçekçi olan ve beklentilerinizi karşılayan hedefler belirleyin. Makul seviyede hedefler belirleyin ki, böylece başardığınız şeyler, başta ulaşmayı düşündüğünüz hedeflerlere yakın olsun. Bu durum, özgüveninizi ve kendinizle ilgili memnuniyetinizi destekler. Psikolojinin öncülerinden William James şöyle der: ? Kendinden memnun olmak = Ne başardığımız / Başarmayı hedeflediğimiz şey ?

Bir şey başardığınızda kendinizle gurur duyun ve kendinizi ödüllendirin.

Kötü veya üzücü bir şey olduğunda, olumsuz düşüncelerinizin farkına varın. Tamamen duygularınızla hareket etmek yerine, içinde bulunduğunuz durum hakkında mantıklı olarak düşünün.

Zayıf taraflarınız yerine, güçlü taraflarınıza ağırlık verin. Belirli konularda, diğerlerine göre daha becerikli ve iddialı olduğunuzun ve hayatınızın her alanında mükemmel olmanın imkansız bir şey olduğunun farkına varın.

Yaptığınız ve başardığınız şeyleri sadece şansa bağlamayın. Bunun yerine, kişisel başarılarınız için kendinizle de gurur duyun.

Fikirlerinizi savunun. Diğer bir ifadeyle, başkalarının haklarını ihlal etmeden, kendi duygularınızı, düşüncelerinizi, inançlarınızı, ihtiyaçlarınızı, dürüst ve net bir şekilde ifade etmeyi öğrenin.

Haklarınıza sahip çıkmayı öğrenin ve sizin için makul olmayan isteklere ?hayır? deyin. Fikirlerinizi açık ifade edebilme konusunda alacağınız bir eğitim, özgüveninizin gelişmesinde size çok yardımcı olabilir.

Yaşamınızda önemli olduğuna inandığınız sorunların bir listesini çıkartın. Daha sonra bunları iyileştirmenin veya değiştirmenin yollarını yazın. Bütün sorunlarınız tabii ki kolay ve hızlı bir şekilde çözülemez ama hemen harekete geçebileceğiniz bazı alanlar da olacaktır.

Özgüveni İyileştirmek için Hatırlanması Gerekenler

Kötü şeyler yerine iyi şeylere ağırlık verin.

Kendiniz hakkında olumlu düşünün.

Deneyimlerinizden ders çıkartın.

Gerçekçi hedefler belirleyin.

Cesaretli olun.

Öğrenmeye devam edin.

İşe yarar şeyler yapın.

Basitliğe önem verin.

Değişimi hoş karşılayın.


Kaynak: www.kigem.com

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 8
 

omerkaraman 16.02.2011 03:13:22 Tarihinde yorumlamış

Arkadaşlar bence özgüven eksikliğinin en büyük sebebi ebeveynler ve onların desteği olmadan çözülmesi çok zor bir problem
Yöneticiye Bildir

09.01.2008 10:59:00 Tarihinde yorumlamış

özgüveni yaratmak için önce kendini sevmek lazım
Yöneticiye Bildir

duygue 03.12.2007 02:36:04 Tarihinde yorumlamış

bede kendime özgüvensizden muzdaripim ama daha açıklayacıı olsaydı..ama gerçekten olmulu düşünürken kesinlikle olumsuz düşünce akla getirilmemeli heleki olumlu geçince bir durum aa dememeli kendine nasıl olumsuz yaşanmıyor diye diyince hemen olumsuzluk nüksetiyor hayatımıza..benim yaşadıklarım bunlar..bazı şeyleri kulaklarımdam dolayı hep geri pşana ittim artık bu mudur bilinmez ama bendede özgüven eksikliği var yenmeye çalışıyorum
Yöneticiye Bildir

avalli 01.12.2007 11:35:11 Tarihinde yorumlamış

teorikolarakharika ama pratiğe nasıl dönüştürürüm bilmem?
Yöneticiye Bildir

marduk 31.10.2007 11:19:04 Tarihinde yorumlamış

bu bilgiler bana çok yetersiz geldi veya basit gibi geldi diyebilirim.bunları zaten biliyorum çoğunuda uyguluyorum.ama kafi değil.Ukalalık yapmak gibi bir niyetim yok.samimi davranıyorum.teşekkürler.MARDUK
Yöneticiye Bildir

aso 21.10.2007 08:13:21 Tarihinde yorumlamış

EVET İŞTE SORUNUMUN İLACINI BULDUMM ... ASLINDA BEN FAZLASIYLA ÖZGÜVENİ OLAN BİRİYİM AMA BUNU SAĞOLSUN ANNEM VE BABAM HEP ENGELLİYO .. BANA KENDİ KARARLARIMI VERME İMKANI SAĞLAMIYOLAR ÖZGÜR DÜŞÜNMEM GEREKİYO AMA ONLAR BÖYLE ÜSTÜME GELİNCE HERŞEY YIKILMIŞ GİBİ HİSSEDİYORUM O BENDEKİ 100 DE YÜZLERE VURAN ÖZGÜVEN SIFIRLANIYO PEKİ NEDEN BU KADAR ÇABUK SIFIRLANIYO ONU DA KENDŞME SORMAM LAZIM AMA KENDİME ÇOK HAKSIZLIK EDİYORUM GALİBA... BANA KARIŞMAYIN AMA YA ANNE VE BABAMA SÖYLÜYORUM Bİ DE RAHAT OL DİOLAR NASIL RAHAT OLİYİM HERŞEYDEN ENDİŞE EDER OLDUM
Yöneticiye Bildir

ziko 15.10.2007 10:29:03 Tarihinde yorumlamış

teşekkürler ...
Yöneticiye Bildir

11.10.2007 12:58:44 Tarihinde yorumlamış

çok faydalı bilgiler .teşekkürler
Yöneticiye Bildir
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...