Bu dünya bize atalarımızdan miras kalmadı. Biz onu çocuklarımızdan ödünç aldık.
Ara

Öz Güveni Az Olan Ergenler / Psikolojik Sorunlar

Öz Güveni Az Olan Ergenler

Çocukluk döneminde kazanılmış veya kazanılamamış özgüven, ergenlik döneminde gencin ailesi dışındaki ortamlarda kendisini hissettirir. Kazanılmış özgüven varsa, ergen bu dönemi daha rahat ve kendine yeten özelliklerinin farkında olarak kolaylıkla geçebilecektir. Ancak özgüven henüz kazanılmamış ise genç, arkadaşlarının, çevresinin, ailesinin, okuldaki ortamın etkisinden ve üzerindeki baskısından kurtulamaz. Sürekli onların beklentilerine uyum sağlamak ve karşı çıkmak arasında savaş verecektir. Amacı, kendisinin bir birey olarak fark edilmesini sağlamaktır. Çünkü, fark edilmediğini ve yetersiz olduğunu düşündüren, güvensizlik duygusu içindedir. Ancak ilgi çekici bir şeylerle kendisinin fark edilebileceğini ve etkili olabileceğini düşünmektedir.

Bu durumdaki gencin okul hayatını, özel yaşantısını ve aile ilişkilerini farklı zorluklar yaşayarak sürdürme riski olması yüksektir. Şöyle ki; otoriteye karşı kendini güçlü ve güvenli hissetme ihtiyacı duyar ve onlara karşı çıkabilir. Aynı zamanda kendini güvende hissetmek adına tamamen içine kapanıp, pasivize olmayı da tercih edebilir.

Arkadaşları arasında bir yere sahip olmak ister. Her türlü iyi kötüyü riske etmeye hazırdır. Ya da tamamen uyumu tercih edebilir. Çünkü kendini güvende ve emin yerde hissedebileceği en uygun ortamın arkadaşları olduğuna inanır.

Ergenlik döneminde özgüveni arttırmaya yönelik ailelere öneriler:

- Çocuğunuzun söylediklerini "saçma, yanlış" demeden dinleyin.

- Tepkili ve çelişkili davranışlar karşısında bile soğukkanlılığınızı kaybetmeyin.

- Eleştiriyi kişiliğe değil, beğenilmeyen söz ve davranışa yöneltin.

- Bu dönemin geçici bir dönem olduğunu bilerek davranın.

- Onu anlamaya çalışın.

- Ergene, önem verildiğini, sevildiği bir aile ortamında yaşadığını hissettirin.

- Arkadaşları hakkında önyargılı davranmayın.

- Ona güvendiğinizi belli edin.

- Yaptığı hataları düzeltebilmesi için çocuğunuza şans verin.

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...