Bu dünya bize atalarımızdan miras kalmadı. Biz onu çocuklarımızdan ödünç aldık.
Ara

Karar Vermek Hiç de Zor Değil / Psikolojik Sorunlar

Karar Vermek Hiç de Zor Değil

Bu yazı, karar vermekte zorlandığınız zamanlar için size yol gösterecek.

Gittiğimiz yollar her zaman düz olmuyor biliyorsunuz. Bazen önümüze bir anda değişik sapaklar çıkıyor ve biz hangi yola sapmamız gerektiğini bilemiyoruz. Çünkü bu sapakların bize sundukları iyi ve kötü seçenekleri değerlendirmek kolay değil. Fakat böyle durumlarda bir karar verebilmeyi kolaylaştıran ufak püf noktaları mevcut.

Bu püf noktalarına geçmeden belirtelim: Sinirliyken, kendinizi depresif veya korkmuş hissederken herhangi bir konuda kesinlikle karar vermeye çalışmayın. Çünkü böyle zamanlarda mantıklı düşünemezsiniz; haliyle sonradan pişmanlık duyacağınız kararlar verebilirsiniz. Bu yüzden önce kendinizi sakinleştirmeye çalışın ve iyi hissetmeye başlayana kadar bekleyin. Yani mantıklı ve net düşündüğünüzden emin olana kadar sabredin. Ne zaman kendinizden emin olursanız o zaman başlayın: Net olarak gördüğünüz tüm seçenekleri, muhtemel sonuçları ile beraber bir kağıda yazın. Seçenekleri kağıda dökmeniz, daha önce fark etmediğiniz ayrıntıları görmenizi sağlayacaktır. Ayrıca düşüncelerin hepsi sadece beyninizdeyken size karmaşık gelebilir; ama kağıda döktükten sonra kafanız boşalmış olacaktır. Zaten en iyi kararı verebilmenin yolu sakin ve net bir zihinden geçiyor.

Tüm seçenekleri listeledikten sonra hedeflerinize, sizi zorlayan engellere ve hedeflerinizi gerçekleştirmenizde yardımcı olacak fırsatlara odaklanın. Tüm ayrıntıları gözden geçirmeniz karar verme yolunuzu daha da adınlatacaktır.

Şimdi de tüm hedeflerinizi, engelleri ve fırsatları beyin fırtınası şeklinde somutlaştırın. Diğer insanlarla paylaşın, uzmanlara danışın. Etrafınızdakilerin fikirlerini değerlendirin. Bu şekilde notlarınıza eklemediğiniz birçok yeni seçeneğe ve alternatife sahip olacaksınız.

Seçeneklerinizin sayısı arttıktan sonra hala bu listeden bir tanesini seçip karar vermekte zorlanıyorsanız bir müddet düşünmeye ara verin. Başka bir şeylerle ilgilenerek konudan bir süreliğine uzaklaşın.

Karar vermeye çalışırken beyniniz çok yoğun bir şekilde çalışır. Bu yoğunluk sırasında belki sizin için en uygun seçenekleri gözden kaçırmış olabilirsiniz. Ara vermek beyninizi tazeler ve düşünmeye tekrar başladığınızda olayları daha basit ve genel bir şekilde görmenizi sağlar.

Çoğumuza iç dünyamızla sürekli nasıl bağlantı kuracağımız öğretilmedi. Bunun yerine etrafımızdakilerin, ailemizin, öğretmenlerimizin, patronlarımızın bize neler dediklerini dinlememiz öğretildi. Halbuki iç dünyamızla kurduğumuz bağlantı hayatımız için çok önemli. Bu yüzden iç sesimizi dinlemeyi öğrenip kendimizi en iyi şekilde anlamamız gerek.

Meditasyon, iç sesimizi dinlemeyi öğrenebilmemiz için çok uygun bir aktivite. Karar verme aşamasında bile meditasyondan yardım alabilirsiniz. Kendinize sessiz ve sakin bir yer bulun, gözlerinizi kapatın. Zihniniz de bulunduğunuz ortam kadar sakin olsun. Kafanızdan geçen düşüncelere takılıp kalmayın. Ama o düşüncelerden bir ya da birkaç tanesinin sizin için uygun olduğunu hissedeceksinizdir. İşte o zaman harekete geçebilirsiniz.

Özetlemek gerekirse; seçeneklerinizi belirleyin, alternatif seçenekleri gözden geçirin, tüm detaylarla beraber hepsini kağıda dökün, diğer insanların fikirlerini alın. Tüm bu işlemler bittikten sonra kendinizle baş başa kalın ve iç sesinizi dinleyin. Kendiniz için en iyi karara ulaşacaksınızdır.

www.donusumkonagi.net

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...