Kaptanın ustalığı deniz durgunken anlaşılmaz.
Ara

Evlilik Kararı Sonrası Sizleri Neler Bekliyor? / Psikolojik Sorunlar

Evlilik Kararı Sonrası Sizleri Neler Bekliyor?

SİZİ NELER BEKLİYOR?
Evlilik konusu, hayatımızın en önemli dönüm noktalarından biridir. Bu nedenle eş seçimi çok önem taşır. Eş seçimini takiben çiftlerin ?artık evliyiz? diyene kadar geçirecekleri tecrübeler de çok önemlidir. Özellikle Türk toplumunda bu sürece ailelerin de katıldığını düşünürsek, bir çok görüşün ve fikrin çarpışacağı bir arenaya dönüşmektedir evlilik süreci. Tatlı bir koşuşturmayla yapılacak olan işler sırasında zaman zaman her iki tarafın da birbirini kırabildiği tatsızlıklar yaşanabilmektedir. Evlilik adayı genç çiftler de çoğu zaman küçük bir kaprisle başlayan kırgınlıkların arasında mutsuz olabilmektedirler. Bu çeşit olaylara sebep vermemek için karşılıklı güven ve anlayış gerekmektedir. Sorunları mümkün olduğunca alttan alarak çözmek en iyisidir. Bu dönemde olabilecek bir kırgınlık daha işin başındayken mutsuz günlere neden olabilir.

ÖNCE KIZ İSTENİR (SÖZ TÖRENİ)
Düğün gelenekleri yurdumuzun her yöresinde farklılık göstermektedir. Kentlerde genel olarak yerleşmiş bazı adetler vardır. Bu adetler Türk, İslam ve batı kültürüyle harmanlanmıştır. İlk adım erkek ailesinin, kızı ailesinden istemesiyle atılır.

Söz çikolatası, gümüş, kristal veya porselen olabilen derin bir tabakta kızın evine götürülür. Çikolatanızın taze olması ve şık bir şekilde paketlenmesi önemlidir.

Söz çiçeği olarak genelde kırmızı gül buketi tercih edilmekle birlikte, orkide de iyi bir seçim olabilir. Gül buketi tercih edilmişse, gül adedinin tek sayı olmasına dikkat etmek gerekir. Bayanlar genelde orkide, zambak ve liliuma bayılırlar. Çiçek söz evine girişte damat adayı tarafından müstakbel eşe verilmelidir.

Seçilmiş olan bir aile büyüğü yüzükleri takar. Genç çifte yüzükler takılırken, geleneksel kısa bir konuşma da yapılıp kurdele kesilir. Bekar ve evlenememişlere kurdeleden birer parça kesilerek verilir. Kurdele ne kadar kısa ise evlenme o kadar yakın zamanda gerçekleşir diye de bir rivayet de vardır. Genellikle ince altından yapılmış olan söz yüzüklerinin anlamı, karşılıklı verilen ilk sözü temsil eder ve nişanlanıncaya kadar sağ elin yüzük parmağında taşınır.

Erkek tarafından bir büyük, kızı ailesinden istedikten sonra, gelin adayı tarafından söz kahveleri ikram edilir. Sözde ilk puan, her zaman kahveden gelir. Bu nedenle, bir hafta öncesinden köpüklü kahve provasına başlamanızda yarar var. Cezveye kişi sayısı kadar kahve fincanı su doldurun. İçine yaptığınız kişi adedinden 1-2 çay kaşığı fazla kahve ekleyin. Eğer az şekerli isteniyorsa kişi başına çeyrek çay kaşığı, orta şekerli isteniyorsa kişi başına yarım çay kaşığı, şekerli isteniyorsa kişi başına bir çay kaşığı şeker koyun. Cezveyi normal ateşte köpürene kadar aralıklarla karıştırın. Kaynama sırasında asla karıştırmayın. Köpürdükten sonra fincanlara yarısını koyun ve kısık ateşte tekrar köpürtün. Bu arada o gece için taze kahve almayı da unutmayın.

Söz gecenizde kıyafet konusunda aşırıya kaçmamanızı öneriyoruz. Gelin adayları, sade bir etek-gömlek veya elbise, sade makyajla tamamlanmış bir saç modeli seçebilirler. Damat adayları ise şık bir takım elbise, uyumlu bir kravat ve ayakkabı seçmeli, saç ve sakal tıraşlarını özenli olarak yaptırmış olmalılar.

NİŞAN KIZ EVİNDE OLUR
Nişan törenleri genelde kız evinde yapılır. Bazı durumlarda söz ve nişan bir arada da yapılabilir. Nişanda, çiftlere yine bir aile büyüğü tarafından alyanslar takılır. Ayrıca geline takı da takılması adettendir. Kuyumcuda yüzüklerin içerisine isimler ve nişan ya da düğün tarihi yazdırılır. Nişanlı çiftlerin birbirlerine bohça göndermesi de bazı ailelerde uygulanan bir adettir. Geline gönderilen bohçada, gecelik takımı, iç çamaşırları, sabahlık, parfüm, makyaj seti, çanta, ayakkabı, etek ve ceketten oluşan bir takım veya elbise ile terlik yer alırken; Damada gönderilen bohçada, pijama, iç çamaşırı takımı, tıraş seti, terlik, gömlek, kravat, kemer, çorap ile parfüm bulunur. Ayrıca kayınvalidelere ve kayınpederlere de hediyeler gönderilir.

Bahar ve yaz ayları ile hafta sonları kıyılan nikâhlarda artış olduğundan, nikâh tarihini mümkün olduğu kadar erken almalısınız. Ayrıca düğün mekânı için de erken davranmanız gerekiyor. Her şeyden önce aileleriniz ile birlikte sade ve samimî bir düğün mü, yoksa görkemli bir düğün töreni mi isteyip istemediğinize, yemekli bir davet mi yoksa sadece nikâh töreni mi yapacağınıza birlikte karar vermeniz lâzım. Bundan sonra bütçe oluşturarak çeşitli yerlerden fiyat alabilirsiniz. Fiyat araştırması sırasında, mekânın ulaşım kolaylıkları, kapasitesi, ferahlığı, gelin odası, paket programları, mönü seçenekleri, eleman yeterliliği gibi konularda bilgi alınmalı. Bu arada davetiye, nikâh şekeri, düğün pastası, düğünde kullanılacak müziklerin seçimi için bir hayli kafa yorulması gerekiyor. Davetiyelerin düğün tarihinden yaklaşık bir ay kadar önce dağıtılmaya başlanması ve çiftlerin düğün pastasından birer çatal alarak birbirlerine ikram etmeleri gerektiğini de hatırlatalım.

DÜğÜNÜ ERKEK YAPAR
Türk geleneklerine göre nişanı kız tarafı, düğünü erkek tarafı yapar. Düğün günü tören yerinden önce kuaföre gidilir ve düğün boyunca birçok şeyde olduğu gibi burada da masrafları damat öder. Damat tıraşı olmaya giden damat da, kuaförüne bunun damat tıraşı olduğunu belli etmemeyi başarırsa her zamankinden fazla ücret ödemez. Damatların, böyle kritik bir günde farklı bir saç modeli deneyerek riske girmemelerini de tavsiye etmeliyiz.

ANLAŞMAZLIKLAR VE ÇÖZÜMLERİ
SORUN: Gelin tarafının konuk adedi, damat tarafınkinden fazla olursa, bu konu damat tarafından problem yapılabilir.
ÇÖZÜM: Sayıyı eşit tutun ve birbirinizin davetlileri hakkında yorum yapmayın.

SORUN: Erkekler genelde saatlerce çarşı pazar dolaşıp alışveriş yapmayı sevmezler.
ÇÖZÜM: Önceden yalnız çıkıp seçeneklerinizi belirleyin. Daha sonra birlikte fazla dolaşmadan istediklerinizi alabilirsiniz.

SORUN: Gelinler detaylara önem verir, damatlar işleri bir an önce bitirmek ister. Bu yüzden, gelinle damat arasında birçok tartışma çıkar.
ÇÖZÜM: Bu konuda karşılıklı olarak kırıcı sözler sarf etmeyin. Yumuşak ve içten olun. Sorunu daha rahat çözülür.

SORUN: Kızların kararsızlıkları, erkekleri deli eder.
ÇÖZÜM: Bir konuda seçim yaparken nişanlınıza da fikrini sorun ve önerilerini dikkate alın.

SORUN: Ailelerin düğünle ilgili planlara karışmaları her iki tarafı da huzursuz eder. Düğün masraflarını aileler üstlenmiyorsa, plânlarınızı daha üstü kapalı anlatabilirsiniz. Ancak düğün giderlerini onlar karşılıyorsa, bu durumda onların fikirleri de önem kazanır.
ÇÖZÜM: Anlaşamadığınız konularda nazik bir dille konuşup orta yolu bulun. Nişanlınızla birlikte hareket edin.

SORUN: Siz düğünde her şeyin en iyisi olsun istiyorsunuz. Ancak nişanlınız sadece bir gece için bir servet harcamayı çok büyük lüks olarak görüyor.
ÇÖZÜM: Bir gece için yıllarca ödeyeceğiniz borçlara girmeyin. Önce gerçek bir bütçe hazırlayın ve bu bütçeye sadık kalın.

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...