Mum dibine ışık vermez.
Ara

Hayattan İstediğinizi Elde Edebilir-Ne İstediğinize Ve Bunu Nasıl Başaracağınıza Karar Verebilirsiniz / Psikolojik Sorunlar

Hayattan İstediğinizi Elde Edebilir-Ne İstediğinize Ve Bunu Nasıl Başaracağınıza Karar Verebilirsiniz

Bir yolculuğa başlamadan önce, ilk olarak nerede olduğunuzu bilmeniz gereklidir. Daha sonra ise nereye gitmek istediğinizi bilmeniz gerekir. Bu nedenle, bu noktada bir kağıt kalem almanız yararınıza olacak. Birçok plan kağıda dökülür, sizinki de böyle olmalı. Planlarını yazanların, planlarını yazmayanlara göre daha başarılı oldukları bulunmuştur.

Aşağıda şimdi nerede olduğunuz üzerine yoğunlaşacağız. Bu size komik gelebilir, çünkü nerede olduğunuzu bildiğinizi düşüneceksiniz. Fakat, birçok insan, başarıya giden yolculuklarına başlamadan önce, ne durumda olduklarına yakından bakmıyorlar. Bu da genellikle başarısızlığa yol açıyor, çünkü kişisel kapasitelerini incelemeden yola koyuluyorlar. Kurduğunuz planlara yardım etmesi için güçlü ve zayıf yönlerinizi bilmeniz gerekli. Başarılı olmayı hedefleyerek yola koyulan ve gerekli tüm özelliklere sahip olan hiç kimse görmedim. Genellikle, hedefimize doğru ilerlerken bilgi ve beceri kazanmamız gerekir, böylelikle istediğimiz başarıya ulaşırız.

Şimdi Neredesiniz? ? Dışarıdan Nasıl Görünüyorsunuz.
Pekala, hadi fiziksel olarak nasıl göründüğünüzle başlayalım. Pek çok insan kendilerini, gerçekte olduklarından farklı olarak görürler. Yaşlı insanlar, bazen kendilerini genç olarak görebilirler. Peki ya siz, kendinizi nasıl görüyorsunuz? Bunu keşfetmeniz amacıyla, sizin için küçük bir test geliştirdim.

Hiç karşılaşmadığınız birisinden bir mektup aldığınızı düşünün. Bu kişi, size 1,000,000 $ ödemeyi teklif ediyor ve parayı istediğiniz gibi kullanabilirsiniz, çünkü sizin için hiçbir şart koymamış. Sadece, bir akşam büyük bir otelde bu kişiyle buluşmanız gerekiyor. Sizden, görünüşünüzle ilgili kısa, öz ama aynı zamanda detaylı olan bir betimleme yazmanızı istiyor, böylelikle bu kişi sizi tanıyabilecek. Gerekirse, aynanın karşısına geçip kendinizi öyle betimleyin, çünkü bu kişinin parayı başkasına vermesini istemezsiniz, değil mi?

Kendinize dair betimlemenizi bitirseydiniz, şimdi fiziksel görünümüz hakkında neler düşündüğünüzü inceleyelim.

Genel görünümünüzden memnun musunuz?
Dış görünümünüzü daha iyi bir duruma getirmek ister misiniz?
Giysilerinizden memnun musunuz?
Giysileriniz olduğunuz kişiyi ve olmak istediğiniz kişiyi yansıtıyor mu?
Saçınız düzgün mü?
Saçınızın düzeltilmeye ihtiyacı var mı?
Duruşunuz nasıl?
Güvenli, başarılı bir kişi gibi duruyor ve yürüyorsunuz mu?
Boyunuza göre kilonuz nasıl?
Kilo vermeye yada almaya ihtiyacınız var mı?
Gülümsüyor mu, yoksa surat mı asıyorsunuz?

Fiziksel görünüşünüzle ilgili yukarıdaki soruların yanı sıra aklınıza gelen soruları da cevaplandırın. Bu size, dış görünüşünüz ile ilgili olarak hangi noktaları geliştirmeniz gerektiğine dair önemli ipuçları verecektir. Bu cevaplar ayrıca, dış görünüşünüzün ulaşmak istediğiniz yer ile uyumlu olup olmadığını görmek için daha sonra da kullanılacaktır. Bir sonraki bölüme geçmeden önce, dış görünüşünüzle ilgili daha iyi bir duruma getirmeyi düşündüğünüz yönleri yazın.

Şimdi Neredesiniz? ? İçinizdeki Siz
Şimdi dış görünümünüzü bir kenara bırakalım ve içinizdeki siz üzerine yoğunlaşalım. Bu bölümde, değerleriniz ve inançlarınız ile tutumlarınız ve duygularınızı inceleyeceğiz. Bu belki de yapacaklarımız en önemli bölümü.

Birçok insan, kendilerini daha iyi tanımak ve nereye ulaşmak istediklerine karar vermek için kendilerine pek fazla zaman ayırmıyor. Sizse bunu yapmak üzeresiniz, bu nedenle de daha şimdiden çoğunluğun birkaç adım ilerisindesiniz. Eğer kendinize dönüp bakmaya devam ederseniz, başarıya giden yolda iyi bir yerde olacak ve dünyada sizin için doğru olan yeri bulacaksınız. Cesur olun ve bilin ki, gelecek geçmişten çok daha iyi olacak.

İnsanların yaptıkları en büyük hatalardan biri, hayatlarının yönünü değiştiremeyeceklerini düşünmeleridir. Bunun nedeni, çok yaşlı olduklarını, şimdiki kariyerlerine çok fazla yatırım yaptıklarını düşünmeleri yada sadece olumsuz bir düşünme biçimine sahip olmalarıdır! Unutmayın ki, hayatlarımızdaki tek sınır, kendi koyduklarımızdır. Yaş bir engel değildir. Ray Kroc, McDonalds'ı kurduğunda elli beş yaşındaydı. Aradığımızda, farklı yaşlarda hayatlarının yönünü değiştiren ve denedikleri şeylerde başarılı olan insanlar ile ilgili birçok örneğe rastlayabiliriz. Hiçbir önemsiz mazeretin sizi engellemesine izin vermeyin. Kaybedecek hiçbir şeyiniz olmadığında ve kazanacağınız çok şey olduğunda, yapmak istediğinizi yapın ve arkanıza bakmayın. Elde ettiğiniz sonuçlar karşısında şaşıracaksınız.

Hayatınızda iyi gitmeyen şeyler olduğunda, başka insanlar yada durumları suçlamaya eğilimliyiz. Oysa, karşılaştığımız herhangi bir sorunun üstesinden, gerçekten istersek gelebiliriz. Geminizin kaptanı sizsiniz ve kaderiniz sizin elinizde. Unutmayın, başarı, girişilen bir şeyin olumlu sonucudur. Eğer sonuç olumlu değilse, olumlu bir sonuç elde edene dek denemeye devam edin.

Kendinizi incelemeye başladığınızda, bakmanız gereken birçok alan vardır. Bunlardan ilki, risk alma istekliliğinizdir. Risk alan biri mi yada risk almayan biri misiniz? Yoksa ikisinin arasında bir yerde misiniz? Geçmişteki hareketlerinize bakın. Sizi ne anlatıyorlar? Risk, başarı için önemlidir ? hiç risk almayanlar, büyük hedeflere nadiren ulaşırlar. Fakat, risk alma, iyi bir karar verme yeteneğiyle yapılmalıdır. Bir hareketin riskleri yüksek olursa, uzman tavsiyesi almak gibi daha fazla önlem almanız gereklidir. Eğer ortalama riskler alıyorsanız, büyük olasılıkla o an elinizde olan verilere dayanarak sağlam kararlar veriyorsunuz demektir.

Birçok insan kendini geri çeker. Hayatınızda şimdiye kadar pek başarılı olmadığınızı hissediyorsanız, büyük ihtimalle kendinizi geri çekiyorsunuzdur. Eğer bu durumdaysanız, kendinize ulaşmada güven kazanmanız için, bazı küçük riskleri üstlenmeniz için çeşitli yollar bulmalısınız. Bunu yapmaya başladığınızda, ulaştığınız olumlu sonuçlar karşısında şaşıracaksınız. Richard Armstrong ?Hala Dünyayı Değiştirebilirsiniz? adlı kitabında, kendinizi küçümsemek yerine, bunun tam tersini yapıp, kendinizi fazla önemsemenizi öneriyor.

Bakmanız gereken bir başka alan ise, patron olmaktan mı, yoksa çalışan olmaktan mı hoşlandığınız. Bu önemli bir nokta, çünkü böylelikle hangi yöne gideceğinizi ve gerekliyse, hangi becerileri geliştirmeniz gerektiğini bileceksiniz. Eğer bir patron yada yönetici olmak istiyorsanız, geliştirmeniz gereken beceriler büyük olasılıkla kontrol etmekle ilgili olacaktır. Ayrıca, hedefleriniz ve başarıya giden yolda, kariyeriniz yada işinizin de gelişecektir. Fakat, sizin tercihiniz bir çalışan olmaksa, büyük olasılıkla aile hayatı ve sosyal aktiviteler yoluyla başarılı olacaksınızdır.

Pek çok insana göre, başarı, kendi başarılı işine sahip olmak ve o işin işletmesini yapmaktır. Üç tür insan vardır ? yapanlar, izleyenler ve ilgisiz olanlar. Yapanlar, işlerin gerçekleşmesini sağlayan kişilerdir. İlgisizlerin, ne olduğuna dair hiçbir fikirleri yoktur. Hangi kategoriye ait olduğunuza karar vermelisiniz. Buna karar verirken aşağıdaki sorular size yardım edebilir.

Kişisel başarıya mutlaka ihtiyaç duyuyor musunuz?
Güçlü bir özgüvene sahip misiniz?
Şans oyunlarına karşı tutucu bir yaklaşıma sahipken, beceri oyunlarında hemen yer alıyor musunuz?
Rekabet karşısında başarılı oluyor musunuz?
Başarıların, güçten daha önemli mi olduğunu düşünüyorsunuz?
Uzun ve çok çalışabilir misiniz?
Güçlü bir sorumluluk duygunuz var mı?
Düzensiz bir gelire kolayca uyum sağlar mısınız?
Kendi kaderinizi belirlemeye dair güçlü bir isteğiniz var mı?
Kaygılarla başa çıkacak duygusal yeterliliğe sahip misiniz?

Eğer bu soruların büyük bölümüne evet dediyseniz, kendi işinizi işletmek için gerekli olan özelliklerin birçoğuna sahipsiniz demektir.

Fakat, herhangi bir şeyde başarılı olmak için gerekli olan en önemli şey istektir. Çabaladığınız şeyde başarılı olmayı çok fazla istemiyorsanız, büyük olasılıkla başarısız olacaksınızdır. Güçlü bir istek, yolunuzda karşılaşacağınız engelleri aşmanıza yardım edecektir. Bazı insanlar buna güçlü bir kararlılık demektedir.

Ayrıca, önceliklerinizi belirlemek için de yeteneklerinizi incelemelisiniz. Bu önemli bir beceridir. Eğer bu beceriye sahipseniz, çok fazla kaygı ve stresten uzak durarak ve daha az zaman harcayacak, yapılması gerekenleri yapabilirsiniz.

Ali Ulusoy

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...