Bu dünya bize atalarımızdan miras kalmadı. Biz onu çocuklarımızdan ödünç aldık.
Ara

Karar Vermek-3 / Psikolojik Sorunlar

Karar Vermek-3

Uzun zamandir karar vermekle ilgili birseyler yazmak istiyordum. Ben kendimi sansli sayiyorum cunku hayat simdiye kadar bana tam ortasinda kaldigim iki tane cok zor secenek birakmadi hic .Ya da birakti ama ben farkedememis de olabilirim .

Önemli kararlar almak kolay olmayan bir is, ozellikle hayatin seyrini etkileyen seylerden biriyse bu karar. Kanada'da 35 yildir yasayip hala Turkiye'ye donme planlari yapan amcalar var. Verdigi karar 35 senedir amcanin icinde kalmis sanirim. Dusunsenize hayatinizin sonuna kadar ya soyle yapsaydim,kalmayip geri donseydim nasil olurdu diye dusunup duruyorsunuz . Bir soz vardir, her secim bir kaybedistir diye. Yurtdisinda yasayarak ailenizle beraber gecireceginiz yillari kaybediyorsunuz, kendi ulkenizden ayriliyorsunuz , ama yeni bir hayatiniz oluyor. Araba alirsaniz disari cikip sarhos olma olanaginizi kaybediyorsunuz, evlenince belki o andan sonra tanisacaginiz ve cok mutlu olacaginiz ruh ikizinizle tartisma ihtimalini kaybediyorsunuz.(belki de kaybetmiyorsunuz-kimse bilemez). Tatile A kentine gidince , tatilde o anda B kentinde olan seyleri kaciriyorsunuz.Hayattaki secenekler sinirsiz oldugundan her saniye aslinda surekli birseyler kaciriyoruz.mesela suan bunlari yazarken asagida kucuk bir kutlama var , bedava kurabiyeleri kaciriyorum.

Simdi size cok onemli kararlar nasil alinir ve secim nasil yapilir bunu anlatacagim.

Üniversite giris sinavinda 45 matematik 14 kimya ve 11 biyoloji sorusunun hepsini eksiksiz dogru yapan biri olarak soyleyebilirim ki, ilk verdiginiz karar cogunlukla dogrudur. eger elinizde kararinizi degistirecek cok onemli bir bilgi yoksa , ilk verdiginiz karara sadik kalmaniz daha iyi .Sezgi mezgi falan yok. Bir konu uzerinde cok dusunmek dusunme sekillerini de bozuyor sanirim , bununla ilgili bir arastirma vardi amerikan psikoloji dergilerinin birinde. Buna babam farkli bir yorum getirirdi , ozellikle ben ayakkabi falan secerken . "ugrasma , al gec"

Kararsizlik her zaman karar vermekten daha kotudur. Bir kararinizin olmamasi en kotusu.Bu disarida arkadaslarinizla dolasirken de onemli . Bana farketmez nereye gitsek olur olmamali cevap. Kahve ya da cay mi icersiniz dediklerinde cevap farketmez degildir.Cevap ne istiyorsak odur.cidden farketmezse ve eger o gun daha icmemisseniz kahve deyin.zihni acar.

Ne istedigimizi bilmediginiz zamanlar olur bazen , ne karar versem , neyi istiyorum diye dusunursunuz. bu noktada yine universite sinavlarindaki tekniklerden bir tanesini kullanmaniz gerekli.Siklardan gitmek . Ne istemediginizi dusunun. cok kisilik bir grupla nerde yemek yiyecegimizi 15 dakika tartistiktan sonra , peki simdi herkes nerde yemek yemek istemedigini soylesin dedik. tartisma 2 dakika 17 saniye surdu. Bazen ise yarayabiliyor.

En son ve en degisik yontemi ise biryerde okudugumu hatirliyorum. Karari bilincaltiniza verdirin ! her gece yataga girmeden once gozlerinizi kapayin ve yarin sabah gozlerimi acinca bu karari vermis olacagim deyin.Bu bilincaltinizin siz uyurken calismaya devam edip karar vermesine yol aciyormus. Azimsanamayacak miktarda insan da sabah gercekten ne yapmak istediklerine karar verdiklerini soylemisler. Tabi bu islem tek gecede olmayabiliyor. Karar verene kadar her gece bunu dusunup yattiginizde eminim ki bir sabah kendinizden emin kalkacaksiniz. Ayrica eger karariniz sizi yanlis yerlere gotururse , yine suclayacak biri var. bilincaltiniz.

ne demis sair , (şe cranberries)
I'm free to decide .

İlker Ender

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...