Bu dünya bize atalarımızdan miras kalmadı. Biz onu çocuklarımızdan ödünç aldık.
Ara

Erkek Yöneticileri Tanıma Kılavuzu / Psikolojik Sorunlar

Erkek Yöneticileri Tanıma Kılavuzu

İşkolik
Çalışma masası savaş alanını andırır. Yoğun randevuları arasında sıkışıp kalır. Sürekli, bir toplantıdan diğerine yetişmeye çalışır. Sizi dinlemez, kısa ve yarım cümlelerle cevap verir. Yanlış yönlendirilmeye müsaittir, çünkü insanların yüzüne bakmaz ve dinlemeye zaman ayırmaz. Çalışanlarına çok yüksek hedefler koyar ve düş kırıklığı yaşanmasına neden olur. Kargaşa ve öfkeyle beslenir, zamana karşı yarışır.
SONUÇ Hızını dikkatlice yavaşlatmaya çalışabilirsiniz. Toplantılarda beklemediği sorular sorarak, düşünme hızını kesebilirsiniz. Sekreterler, randevuları iptal edilen veya ertelenenlerin kızgınlıklarını notlar halinde kendisine iletebilir. Ama işkolikten daha kötü yöneticiler de var. Böyle bir yöneticiyle çalışıyorsanız, ondan en azından zaman planlaması yapmanın ne kadar gerekli olduğunu öğrenebilirsiniz.

Kukla
Ofislerde bu yönetici tipinden çokça bulunur. Etkisi ve yetkisi olmayan bu yöneticiler, üstleri tarafından bir bölüm üzerinde denetimi daha rahat sağlamak için atanırlar. Her istenileni yaparlar, üstlerinin önünde ceket ilikleyip, hazırolda beklerler. Yeteneksiz bir yöneticiden öğrenilecek hiçbir şey yoktur.
SONUÇ Yeteneksiz ve yetersizliğinin farkındaysa ve bunu kabul ederse, eğitilebilir. Ama yine de en hayırlısı yanından bir an önce uzaklaşmaktır.

Nevrotik
Kuşkucu, şüpheci, kendinden başkasını beğenmeyen, intikam peşinde koşan bir psikolojik vaka. Çok sayıda olan düşmanlarından biri hakkında tek bir iyi söz söylerseniz, kendinizi kapının önünde bilin. ?Tarikat' gibi yönettiği ekibinde olup, yüzde 100 bağımlılık bildirmeyi kabul etmezseniz, ilk fırsatta atılırsınız.
SONUÇ Kendisine teslim olmuş, nevrotik tiplerden oluşan, çekirdek kadroya girmeyen elemanlar sürekli değişir. Tedavisi yoktur. Rahat bir insansanız ve deriniz de kalınsa umursamadan çalışabilirsiniz. Yine de en iyisi bu tiplerden uzak durmak.

Parlak
Yakışıklı, iyi eğitimli, komik, zevk sahibi, iletişim ve ilişki uzmanı, herkesi kolayca kendi tarafına çekebilir. Onsuz hiçbir davet olmaz. Herkesi tanır, her konuyu bilir, ?ben ve şu ünlü' diye anlatmaya bayılır. Sadece işle arası pek yoktur. İşten çok laf üretir. SONUÇ Tedavisi yok ve anlamsız. Bu tiplere tahammül etmek mümkündür. Çalışanlarına bol boş zaman bırakırlar. Anlattıklarından çok sıkılırsanız, ?Bu hikayeyi daha önce dinlemiştik' diye geçiştirebilirsiniz. Kızmaz.

Korkak
Sadece kendi hesabına taktik geliştirir. Önünü, arkasını, sağını, solunu korumaya almak için uğraşır. İşler yolunda gitmezse, suçu hemen başkasına yükler. Sürekli denetler, patolojik olarak kimseye güvenmediği için de iş delege edemez. Yaratıcılık ve inisiyatif kullanmak gibi risk barındıran kararlar ona göre değildir. Korkak hiçbir zaman en tepeye çıkamaz, ama dibe de vurmaz. Ortalama bir insanın prototipidir. Ancak akıllıdır ve entrikalar çevirmeyi sever.
SONUÇ Değişmesi imkansızdır. Ofis çalışanları güç birliği yaparsa, bazı konularda onu dolaylı etkilemek mümkündür. Çalışanlar ortak kararlarını, müdürün kararıymış gibi yutturabilirlerse bazı değişiklikler yapabilirler. Korkak müdürün sağladığı tek avantaj yeni başlayanlara olur. Yeniler ondan birçok numara öğrenebilir. Deneyimli ve sorumluluk sahibi çalışanların tek yapabileceği eninde sonunda oradan uzaklaşmak olacaktır.

Taktisyen
En çok rastlanan yönetici tipidir. Lafları geveler, sessiz ve bilmece gibi konuşur. Toplantılarda konuşmaya, kendisini göstermeye bayılır. Karar almaktan hoşlanmaz. Duygularını asla açığa vurmaz. Sürekli hesap kitap yapar. Şirketin düzenlediği hiçbir daveti kaçırmaz, sırf görünmüş olmak için gider.
SONUÇ Kötü bir adam değildir. Sadece herkes tarafından sevilmek ister. Hata yapmamak ve gözden düşmemek için sürekli taktik geliştirir. Bilmece hallerini çözmek için ona karşı açık olmak, belirsizlikleri netleştirmek için sorular sormak gerekir.

Kanatsız melek
Kendisini yöneticiler arasındaki filozof olarak görür. Kıskançlık, kötülük, zarar verme isteği gibi insan doğasına ait olumsuzlukları görmezden gelir. Bu nedenle çok sık düş kırıklığı yaşar ve çalışanlarına da yaşatır. İşini düzgün yapmayan ve kaytaranları da uzun yıllar korur.
SONUÇ İnsanların kötü olabileceğine ve kötülük yapabileceğine dair örnekler verin. Müşteriler veya rakiplerin yaptıkları kötülükleri anlatarak onu dehşete düşürün. Çalışılmayacak bir yönetici değildir. Ömür törpüsü denilebilir.

Otoriter
Tüm müdür tipleri arasında çalışması en kolay olanıdır. İyi bir komutandır, davranışlarında tutarlı ve güvenilirdir. Yönetmek ve kazanmak onu mutlu eder. Entrikalardan hoşlanmaz. Çalışanlarından bağlılık ister, başarı kazanıldığında ödüllendirir. Doğal bir otoriteye sahiptir. Bir bakış veya hareketiyle ne anlatmak istediğini ekibi anlar.
SONUÇ Entelektüel ve duygusal insanlara uygun değildir. Diğerlerine de otoriteye ve güce hayranlığı abartmadan, işi güce tapınmaya dönüştürmeden kendilerini korumaları öneriliyor.

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...