Bu dünya bize atalarımızdan miras kalmadı. Biz onu çocuklarımızdan ödünç aldık.
Ara

İş Arkadaşlarınızı Tanıyor Musunuz? / Psikolojik Sorunlar

İş Arkadaşlarınızı Tanıyor Musunuz?

Farklı farklı insanlar karşısında söylenmesi gereken en uygun lafları bilseydik işimiz ne kadar da kolay olurdu değil mi? Belki bu konuda kimsenin %100 başarılı olma şansı yok; ama yine de eğer dört temel karakter tipini iyice anlayabilirsek ve onların hangi durumlarda ne gibi tepkiler verdiğini önceden kestirebilirsek gerek hayatımızda, gerekse iş dünyasında %80 başarılı olabiliriz.
Karakter Tipi 1: Yönetmenler
Bu tür kişiler her an, her dakika kontrol onlarda olsun isterler. Çok kısa zamanda çok fazka iş ortaya koyabilen bu insanlara direkt ve dürüst olmak en iyi yoldur. Genelde çok büyük bir masada çalışmayı ve ofislerinin duvarlarını başarı belgeleriyle süslemeyi seven bu tip karakterler karşılarındakilerin her zaman açık ve net konuşmasını, dolaylı anlatımlar kullanmamasını beklerler.
Karakter Tipi 2: Yandaşlar
Yandaşların en belirgin özelliği saygıya ve uyuma verdikleri önemdir. Bu tür insanlar kesinlikle tartışmalardan hoşlanmazlar; her zaman sakin, sabırlı ve yumuşaktırlar. Bu yüzden onlarla iletişim içerisine girerken çok hassas olmanız gerekir. Hoşgörülü yaklaşımlar onları her zaman etkileyecektir. Yandaşların ofisleri sade ve mütevazidir. Masalarını ve duvarlarını aile fotoğrafları süsler.
Karakter Tipi 3: Düşünürler
İletişim kurulması en zor olan gruptur. Düşünürler her zaman düzenli ve planlıdırlar. Onları etkilemek için söylediğiniz her şeyin bir mantığa oturması gerekir. Ayrıca onlara düşünceleriniz ve fikirleriniz ile ilgili ne kadar detay verirseniz o kadar yararınıza olur. Düşünürler ile olan iletişiminizde sürpriz ve beklenmedik tepkiler vermekten kaçının. Ofislerine gelince: Her şey yerli yerinde ve muntazamdır. Duvarları genelde çeşitli alanlarda çizilmiş grafikler ve planlarla doludur.
Karakter Tipi 4: Eğlendiriciler
Bu gruptaki insanlarla olan görüşmeleriniz her zaman kahkahalar ile sonlanacaktır. Eğlendiriciler hem karizmatik, hem de ikna kabiliyeti güçlü insanlardır. İsteklerinizi ona belirtirken bir anda kendinizi onun isteklerini yerine getirirken bulabilirsiniz. Eğlendiriciler kesinlikle rutin ve sıkıcı konuşmalardan hoşlanmazlar. Onlara karşı esnek olmanız ve onların da konuşmaya dahil olmalarını sağlamanız gerekir. Bu gruptaki kişilerin ofisleri dağınık ve rahattır. Duvarlarında genelde motivasyon arttırıcı espriler veya özlü sözler vardır.
Muhtemelen hepimiz bu dört grubun sahip olduğu özelliklerden birkaçına sahibiz ancak hangi tarafımızın daha baskın olduğunu anlamamız için kendimizi iyi analiz etmemiz lazım. Kendimizi anlarsak diğer insanlarla sağlıklı ilişkiler kurmamız kolaylaşır.

www.donusumkonagi.net

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 1
 

muratbulbul 09.02.2008 08:36:16 Tarihinde yorumlamış

İnsanları anlamak, tanımak ve onlarla mutlu olmak öyle güzel öyle güzel ki.. Size başarılar dilerim.
Yöneticiye Bildir
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...