Aile, Çift, Evlilik Terapisi Nedir? / Psikolojik Sorunlar
İçinde bulunduğumuz stresli yaşam koşullarında, sıkıntılarımızı en çok paylaştığımız ve yansıttığımız yer ailemiz, partnerimiz veya eşimizdir. Bireylerden farklı olarak çiftler veya aileler bu problemleri birbirlerinden bağımsız olarak yaşamazlar, ailenin dışında başlayan problemler, ailenin içinde çoğalarak devam edebilir.
Aile üyelerinin hepsini birden etkileyen bir sorunla karşılaşıldığında, ya da bir üyenin sahip olduğu problem bütün üyeleri etkilediğinde ve aile üyelerine ulaşmadan problemin çözümünün mümkün olmadığı durumlarda terapi süreci ailenin tümünün katılımını gerektirebilir.
Birlikte olmaya karar veren bir erkek ve bir bayanın kurdukları romantik ilişki, farklı dünya görüşlerini, farklı baş etme becerilerini, sosyal kimliklerini ve ilişki biçimlerini de bir araya getirmektedir. Bu aşamayı geçmekte ve uyum sağlamakta zorlanan çiftler, evlenmek için uyumlu bir çift olup olmadıkları konusunda şüphelenebilir, kendi anne babalarının mutsuz ilişkileri nedeniyle korkuya kapılabilir, bu sorunların evlendikten sonra nasıl bir şekil alacağına dair kaygılanabilir ya da evliliğin bütün sorunları gidereceğine dair gerçekçi olmayan beklentilere kapılabilirler. Evlilik öncesi herkesin evliliğe dair beklentilerinin ve kendileri için taşıdığı anlamın farkında olması, bu konudaki korkularını ve kaygılarını bir uzman yardımıyla birbirlerine ifade etmeleri sağlıklı bir birliktelik için son derece faydalıdır.
Evli çiftler, kurdukları ortak yaşam formunda, kahvaltı alışkanlıklarından, uyurken televizyonun açık kalıp kalamayacağına kadar bir çok küçük ayrıntı nedeniyle çatışabilirler. Bu farklılıkların uygun biçimde ve zamanda ifade edilmemesi, karşılıklı olarak yapılan fedakarlıkların ve gösterilen çabanın, eşlerden biri tarafından eşit olarak algılanmaması, küçük ayrıntıları büyük problemlere dönüştürebilir.
Çiftin hayatına bir bebeğin katılması, farklı alışkanlıkların ve tutumların yeniden masaya yatmasına neden olur. Ayrıca bir bebeğin doğumu, aynı zamanda anneannelerin, babaannelerin, dedelerin, dayıların, amcaların, halaların ve teyzelerin doğması demektir. Ve herkes yeni doğan bebekle kurduğu bağ üzerinden onun yetiştirilişi hakkında söz sahibi olduğunu düşünür. Çiftin bebek sahibi olması bir yandan kendilerini aile gibi hissetmelerini sağlarken, diğer yandan akrabaların aşırı müdahaleleri, özel bir hayatlarının kalmadığını hissettirebilir.
Bir ailenin yaşam döngüsünde karışıklıklar ya da kesintiler olduğunda ailenin yardım alması gerektiğini gösteren bazı belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler, çatışmalı bir iletişimin olması veya bazı aile üyeleri arasında hiç iletişimin olmaması, anne ve babanın çocuklarına karşı, eş olmanın gerektirdiği işbirliğini yapamaması( Örneğin, annenin yasakladığı bir davranışa babanın izin vermesi), aile üyelerinden birinin aşırı sorumluluk alırken diğerinin hiç almaması veya aşırı kıskançlık tepkileri şeklinde kendini gösterebilir.
Olumsuz yaşam olayları kadar, eşlerden birinin terfi alması, çocukların üniversiteyi kazanıp şehir dışına taşınması gibi sevindirici yaşam olayları da ertelenmiş konuların gündeme gelmesini sağlayabilir ve çatışmaları başlatabilir.
Günümüzde çoğu çift uzlaşmak için çaba göstermek yerine, problemin karşı tarafta olduğunu ve yanlış bir seçim yaptığını düşünüp boşanmayı tercih etmekte, ancak probleme katkıda bulunan kendi tutumları ve alışkanlıkları nedeniyle, yeni kurduğu ilişkilerde de mutluluğu bulamamaktadır.
Her anne babanın çocuklarına karşı sorumluluğu vardır. Bu sorumluluk, boşanmaların çok kolay dile getirildiği bu çağda, çocuğun ruhsal yaşantısını etkileyecek bu önemli kararı almadan önce bir yardım alarak, evliliğin devamı için çaba göstermeyi gerektirir. Boşanmanın kaçınılmaz olduğu durumlarda da bir uzman yardımı almak, bu süreçten sonraki yaşantıları planlamak ve süreci çocuklar için en az zedeleyici şekilde atlatmak için gereklidir.
Çoğu zamanda problemler, onları çözmeyi üstlenen tarafın yanlış çözüm denemelerinin aşırı uygulanmasıyla daha da büyümekte ve karmaşık hale gelmektedirler. Denenen çözüm yollarının da problemin kendisi haline geldiği durumlar oldukça fazladır. Bu durumlarda bir uzman yardımıyla denenen çözüm yollarını sorgulamak ve yeni çözüm yolları üretmek için faydalı olacaktır.
kaynak: psikiyatri.net
Okunma Sayısı: 0 / Yorum Sayısı: 1
|
tara 09.01.2008 12:34:48 Tarihinde yorumlamış
evli olmayan çiflerdeki ileteşim bozukluğuna da değinebilir misiniz? ve net çözümleri ne olabilir?
Yöneticiye Bildir
|