Kendi kusurlarını affetmeyen adamın bütün kusurları affedilebilir.
Ara

Kadınlar "Duygusal Empati" Erkekler de "Davranışsal Empati" / Psikolojik Sorunlar

Kadınlar "Duygusal Empati" Erkekler de "Davranışsal Empati"

Kadınlar "duygusal empati" ile erkekler ise "davranışsal empati" ile hareket ederler.
Duygusal empati başkalarına yöneliktir; kişilerin bakış açılarını ve duygularını anlama kabiliyeti demektir. Davranışsal empati ise kişiye hizmet eder ve başkalarının ne yapacağını önceden tahmin ederek, buna bağlı olarak düşüncelerini anlama kabiliyeti demektir.

Harvard üniversitesinde profesör olan Dr. Ron Levant'in araştırmasına göre erkekler duygusal konulara iki temel tepki geliştiriyorlar. Korku, acı ve utanç gibi hassas duygulara karşı kızgınlık (yani erkekçe bir tepki). Şefkat, samimiyet, sıcaklık, sevecenlik gibi duygulara karşı ise seks.

Erkekler duygularını kontrol etmeyi nasıl öğreniyorlar ?

Çocukluktan itibaren erkek çocuklarına "erkekler ağlamaz, güçlü ol, kendi kendine yetin, çok çalış, başarılı ol, asla vazgeçme, kadın gibi davranma, korkak olma, sulu gözlü olma, erkek ol, duygularını gösterme" gibi yaklaşarak sürekli duygularını bastırmaları beklenir. Öyleki evinde iş yapan erkeklere kılıbık, karısına sevgi gösteren kişilere xxxxx aşık, ağlayan erkeklere kadınlık, eşi ile karar alanlara korkak gibi yakıştırmalarda bulunulur. Bir süre sonra doğal olarak erkekler beklentilere cevap vermeye başlarlar, yoksa erkek toplumundan dışlanmaktan korkarlar.

Erkeklerin ikilemi

Eğer beklentilere göre erkekçe davranırlarsa, duygularını bastırdıkları için sağlık problemleri ile karşılaşırlar, çünkü hissettikleri duygular basitçe yok olmaz. Bir şekilde dışarı atılması yada çözümlenmesi gerekir yoksa vücut içinde kanser, ülser, gastrit yada baş ağrıları gibi pek çok değişik problemlere yol açarlar. Fakat diğer tarafta eğer toplumun beklentilerinden farklı davranırlarsa bu seferde bedelini alay konusu olmak, yargılanmak, gruptan soyutlanmak ve yalnızlık gibi sosyal açıdan öderler.

Haviland ve Malatest, 1981 yılında yaptıkları 12 araştırma sonucunda erkek çocukların 6 yaşına kadar kızlardan daha duygusal olduklarını buldular. Araştırmaya göre erkek bebekler kız bebeklere kıyasla daha ürkek oluyorlar, daha çabuk ağlıyorlar ve daha değişken oluyorlar. Eğer bu araştırmalar doğru ise erkekler duygular konusunda kızlardan farklı olarak doğmuyor demektir. Aksine kültür içinde farklı şekilde davranmayı öğreniyorlar.

Dr. Levant erkeklerin küçük yaştan itibaren duygularını reddetmeyi öğrendikleri için, bu kavramları bilinç düzeyine getirmeyi hiç öğrenmediklerini, hatta bu konuda konuşabilecek kelime hazinelerinin bile gelişmediğini öne sürüyor. Sonuç olarak erkekler duygusal konulara, anlam veremedikleri için tehdit unsuru olarak yaklaşıyor ve tepkilerini kızgınlık, agresiflik, hatta saldırganlık olarak koyuyorlar.

Gerçekte erkeklerin farkedemediği gerçek duyguları ile başetmeyi öğrenebilecekleri. Erkeklerde duygusal zekalarını geliştirebilir ve aynı zamanda tam bir erkek olabilirler, çünkü en az kadınlar kadar duygusal iletişim kurabilme potansiyeli ile doğuyorlar. Diğer yandan günümüzde erkeğin rolü yavaş yavaş değişmeye de başladı: Öyleki ilişkilerinde sadaketli olmaları, duygu ve düşüncelerini paylaşabilmeleri, çocuk bakabilmeleri, kadının ihtiyaçlarını karşılamaları yada ev işlerinde yardımcı olmaları beklenmeye başlandı. Fakat her şeyi değiştirmek gerekmiyor bazı geleneksel erkek özellikleri korunmaya değer, örneğin:
Çok çalışmak ve aile için fedakarlıkta bulunmaya hazır olmak
Başkalarını korumak adına zorluklara dayanmak
Sevgi ve şefkati davranışlar ile göstermek
Dürüstük, namus ve sadakat
Problemleri çözmek için kararlı olmak
Tehlike anında soğukkanlı kalmayı başarabilmek.

Fakat bazı alışkanlıkların ve inançların değişmesi kaçınılmaz örneğin:


Duygusal uyuşukluk. Duygularını keşfetmekten ve bunları ifade etmekten kaçınmak
Başkalarının duygularını hissedememek ve tepki gösterememek.
Tepki olarak kızgınlık, agresiflik ve saldırganlık göstermek.
Eşinden kendini uzaklaştırmak.
İşe gerektiğinden fazla zaman ayırmak.
Sevgiye dayalı cinsel yakınlığı, sıradan seks ile karıştırmak

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...