Kaptanın ustalığı deniz durgunken anlaşılmaz.
Ara

Empati Kurmak / Psikolojik Sorunlar

Empati Kurmak

Sorunlarımızın çözümünde herkes için?empati? adıyla bilinen bir yöntem var.Empati, kişinin kendini geçici bir süre başkalarının yerine koymasıdır.Empati kurabilen insanlar, pek çok sorunu kolayca çözebilirler.

Empati kurulan yerlerde genellikle hoşgörü, anlayış, huzur, sevgi ve saygı görülür.Empatinin kurulmadığı yerlerde ise genellikle sorun, gerilim, anlaşamazlık, çatışma, yalnızlık... yaşanır.

Anne-babalar doğaldır ki çocuklarını severler, korurlar, desteklerler.Ancak bazen olur ki anne, evlâdıyla anlaşamayabilir, hatta çatışmaya bile girebilir. Bunun nedeni annenin, kendini çocuğunun yerine koymaması ya da kendi çocukluğunu unutmasıdır.Öğretmenler, bazen öğrencileriyle anlaşamaz, çatışmaya bile girebilir. Bunun da nedeni çoğu kez öğretmenin kendini öğrenci yerine koymamasıdır. Büyüklerin küçükleri anlamaları empatiyle sıkı ilişkilidir.

Empati, genellikler her yerde ve zamanda uygulanabilecek bir yaklaşım tarzıdır.Ancak bazen empati kurmak sorun çözmeye yardımcı olmak bir yana, sorun üretmeye yol açabilir.Kendinizi kırmızı ışıkta durmayıp geçen, biraz sonra da polis tarafından sorgulanan bir sürücü olarak düşünün!.. Polis, sizi durdurup görevini yerine getirirken ona şöyle diyebilir misiniz?

? Memur bey, işim çok aceleydi.Durup beklemeye hiç tahammülüm yoktu. Rica ediyorum!.. Bana işlem yapmayın! Ceza yazmayın!.. Kendinizi benim yerime koyun!..

Böyle bir durum karşısında polis, görevini yapmaktan vazgeçerek sürücüyü affederse ona iyilik mi yapmış olur, empatik mi davranmış olur?!..

Empati; her olay karşısında, her ortamda, her işlemde her zaman uygulanabilecek bir tavır değildir. O nedenle kişi empatiyi nerede, nasıl, ne oranda göstereceğini çok iyi hesap etmelidir.

Empati kuramayan kişilerde bencillik, inatçılık, katılık, kıskançlık, sevgi ve saygısızlık gibi olumsuz huylar görülür.Hiç kimseye yararı olmayan bu kötü huylardan vazgeçmek sanırım herkesin hedefidir. Sevgi, hoşgörü, anlayış, birliktelik, dostluk, muhabbet gibi güzel huyların ortaya çıkmasında empatinin büyük katkısı olur.

Empati kurmak aslında çok kolay bir iştir.Bunun için karşımızdakileri kendimiz gibi düşünmek yeterlidir. Bunu yapabilirsek ardından sevgi, saygı ve anlayış ortaya çıkar. Elindeki çöp poşetini başkalarının kapısının önüne rastgele fırlatan birine şunu pekâlâ söyleyebiliriz:

? Kardeşim, orası senin evinin önü mü?!.. O poşeti fırlatan başka birisi, burası da senin evinin önü olsa ne yapardın?!.. Bu sokak hepimizin değil mi?!..

Böylesi uyarı ve hatırlatma görevini sanırım hepimiz her yerde, uygun ifadelerle pekâlâ yerine getirebiliriz.

İnsan; bir sözü söylerken, bir tavrı koyarken, bir davranışı sergilerken hep karşısındakini düşünmeli ya da muhatabının yerine kendini koymalı.Böyle yapılırsa insanî münasebetlerimizde özlenen güzellikler ortaya çıkar

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...