Mum dibine ışık vermez.
Ara

Empati, Anlayış, Kaybediş, Haz, Çelişki... İçbükey Çokgeni / Psikolojik Sorunlar

Empati, Anlayış, Kaybediş, Haz, Çelişki... İçbükey Çokgeni

İnsan düşünceli olduğu için kaybedebiliyormuş efendim, ben bugün bunu öğrendim. Empati her zaman işe yaramıyormuş.

Faydacı bakış açısından sıyrıldığımızda elbette güzel birşey empati ama her hareketinin karşılığını almaya alışan insanoğlu empatinin de karşılığını almak istiyor. Kendisini başkasının yerine koyup herhangi bir olay dolayısıyla kızdığını, kırıldığını, üzüldüğünü, sevindiğini, eteklerinin zil çaldığını anlamaya çalışırken bir yandan da anlayışlılığı için takdir bekliyor. Hareketlerinin yanlış anlaşılabilir olduğunu fark eden birey görüntüde ?Üttüdü büttüdü oldu, abidik gubidikten dolayı böyle göründü. Yanlış anlamadın umarım.? derken alttan alta ?Bak ne kadar inceyim, ne kadar anlayışlıyım. Bu durumda eskisinden daha samimi, daha yakın olmalıyız birbirimize.? mesajını vermeyi amaçlamaktadır.

Anlatmak istediğim bu değildi ama hazcılığa dokundurmadan geçmek de olmazdı. Gelelim şimdi düşünceliliğin kaybettiren yanına. Çoğumuzun tek tek bireyler olarak genel kanının aksine naif insanlar yerine kendine güvenen hatta abartıp kodu mu oturtan tiplerden daha fazla haz ettiğini fark ettim bugün. Bilgisayarlarda donanım ve yazılım arasında nasıl bir fark varsa aynısı geçerli burada da. (İngilizce hardware ve software kelimeleri göz önüne alındığında daha belirgin hale geliyor fark.) Esasında bütün işlemler yazılım araçları tarafından halledildiği halde görünen donanım araçları oluyor.

Yine tam anlatamadım herhalde. Can sağlığı olsun. Zaten biraz haksızlık ediyor olacaktım tam anlatabilseydim. Gerçi anlatamıyor olmam haksızlık etmediğim anlamına gelmez. Kaldı ki anlatmayı beceremediğim için kendimi de iyice haksız göstermiş olacağım. Aman, her neyse! Ne göründüğüyle kafa yoramam şimdi.
netlarus.com

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 1
 

odonata 24.06.2007 11:42:38 Tarihinde yorumlamış

anladım ben seni =)
Yöneticiye Bildir
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...