Mum dibine ışık vermez.
Ara

Dudak Çalışması / Psikolojik Sorunlar

Dudak Çalışması

Dudak
Dudakların kullanılmaması durumunda bazı seslerin çıkarılması kesinlikle mümkün değildir. Dudak tembelliği olan kişiler özellikle dudakların kullanımıyla seslendirilen seslerde sorun yaşarlar. Türkçe'de ağırlıklı olarak dudağın kullanımına dayandırılan sesler şunlardır: ?b, f, m, o, ö, p, u, ü, v,? Bu seslerde bulanıklık veya anlaşılma güçlü oluşturan bir konuşma biçimine sahipseniz bunun mutlaka dudak tembelliğinden kaynaklandığını düşünebilirsiniz. Bununla birlikte dudaklar diğer seslerde de belli pozisyonlar alırlar. Bu yönüyle örneğin ?ı, i,? gibi sesleri çıkarırken dudağın katkısı dikkate alınmalıdır. Bu sesler dudak olmaksızın da seslendirilebilirler ama istenen kalitede seslendirilmeleri mümkün olmaz. dudak egzersizleriyle dudak kaslarımızın istenen her hareketi dudaklarımıza rahatlıkla yaptırmasını sağlamamız gerekiyor.

ALIŞTIRMA DUDAK ÇALIŞMASI
a) Nefesinizi ağzınızdan kuvvetle verirken ?poffff? deyin. Hava dudaklarınızı basınçla itsin. Basıncın dudak kaslarınızı şiddetli zorlaması sağlayın.
b) Sıkı sıkı kapalı ve dişlerinize yakın -çeneniz kapalıya yakın- tuttuğunuz dudaklarınızdan üflediğiniz havanın dudaklarınızı kuvvetle üfürerek çıkmasını sağlayın.
c) Dudaklarınızı kapatıp ileri uzatın ve dairesel hareketlerle hızla döndürün. Aşağı yukarı, sağa sola hareket ettirin.
d) Çenenizi kapatın ve hızla ?mı, mu, mı, mu? deyin. Ardından aynı şekilde şu sesleri tekrar edin: ?fe, ve?, ?pe, be?, ?u, ü?, ?o, ö?. Abartı yapmanız ve dudak kaslarınızı yoruncaya kadar çalışmayı sürdürmeniz önemlidir.
e) Bir kalemi yatay olarak dudaklarınızda tutup ?Benim memleketim. Bir ben vardır bende benden içeri? deyin. Dudaklarınız iyice yorulduğunda dudaklarınızı gevşetin ve kapalı tutarak havayı dışarı itin. Hava püfürdeyerek, dudaklarınızı titreştirerek dışarı çıksın.

Yazar: Muhammet Bozdağ

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 4
 

16.04.2008 09:13:04 Tarihinde yorumlamış

bilgilendim öğrenemedim.resimler artı örnekler olsaydı çok daha içten kutlardım
Yöneticiye Bildir

05.02.2008 08:23:10 Tarihinde yorumlamış

faydalı güzel bi yazı olmuş ama hareketleri resimlerle gösterilmiş olsa daha iyi olurdu ama genede başarılı olmuş
Yöneticiye Bildir

ucar20048 19.10.2007 09:13:35 Tarihinde yorumlamış

çok faydalı bir yazı olmuş,
Yöneticiye Bildir

eyyub_mat 26.09.2007 10:31:24 Tarihinde yorumlamış

iyi bir çalışmaydı...........
Yöneticiye Bildir
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...