Bu dünya bize atalarımızdan miras kalmadı. Biz onu çocuklarımızdan ödünç aldık.
Ara

Andropoz Palavra! / Psikolojik Sorunlar

Andropoz Palavra!

Yaşlanınca tıpkı kadınlar gibi menopoz şikâyetleri yaşadıklarını söyleyen erkeklere bilimsel yalanlama geldi. Erkekte hormonal değişim ve orta yaş krizi sadece 'mit'miş

Orta yaşı aşan erkeklerin menopozdaki kadınlar gibi ateş basması ve yorgunluktan şikâyet etmesi sanıldığı gibi 'orta yaş krizi' değil, keyfine düşkünlük ve tembellik belirtisiymiş...

Orta yaşı aşan erkekler sık sık ateş basmalarından, duygusal dengesizliklerden, cinsel güç ve isteklerinin kaybından şikâyet edip bunu 'andropoz' adı altında değişen hormonal dengelere bağlasalar da ABD'li bilim adamları 'erkek menopozu' diye bir şey olmadığını iddia ediyor. Bilim adamlarına göre bu tür 'menopoz belirtileri', erkeklerin sağlıksız beslenmeleri, egzersiz yapmamaları, sigara ve içki içmelerinden kaynaklanıyor. Yaştan ziyade fazla kilolar, depresyon, kalp damar rahatsızlıkları ve diyabet ile erkeklik hormonu testosteronun seviyesini belirliyor.

Massachusettes Watertown'daki New England Araştırma Enstitüsü'nde görevli Prof. McKinlay, erkek menopozunun bir 'mit'ten başka bir şey olmadığını, ilaç şirketlerinin erkekleri hormon replasman tedavisine ihtiyaçları olduğuna inandırarak para kazandıklarını savundu. Prof. McKinlay, iddialarını 1700 erkek üzerinde yürüttüğü araştırmaya dayandırıyor.

Araştırma sonucunda erkeklik hormonu testosteron seviyesinin her geçen yılla birlikte ancak yüzde 1 oranında azaldığı ortaya çıktı. Deneklerin sadece yüzde 5'inin hypogonadzm (hormon kaybı) belirtileri gösterdiği, fakat bunun orta yaşla alakası olmadığı saptandı. Prof. McKinlay, "Erkek menopozu, orta yaş krizi veya andropoz kavramları on yıllardır tartışılıyor. Erkeklerin orta yaş krizi ilgi çeken, dolayısıyla kârlı bir pazar" dedi ve ekledi:

"Erkek menopozu üzerine şimdiye kadar sayısız kitap yazıldı, fakat hiçbiri bilimsel değil. Yazarlar bu kitapları kendi bilgileri ve araştırma sonuçlarını istedikleri gibi yorumlayarak kaleme aldı."

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...