Kaptanın ustalığı deniz durgunken anlaşılmaz.
Ara

Psikodrama ve Yaşama Dair Çözüm Yolları / Psikolojik Sorunlar

Psikodrama ve Yaşama Dair Çözüm Yolları

Psikodrama, Jacob Levy Moreno tarafından, 20. yüzyılın başlarında geliştirilmiş olan ve öncelikle bireyin grup içinde iyileştirilmesini hedefleyen bir grup psikoterapi yöntemidir.

Psikodrama, günümüz şartlarında stresli yaşam koşulları, karmaşık iş dünyası, koşuşturmaca ve yaşam savaşı içerisinde kendimizi bulmanın en iyi yollarından biridir. Çevremizde olanları daha iyi algılayıp doğru sonuçlara ulaşabilmemizde huzur veren bir yardımcıdır. Psikolojik olarak iyi geldiği kadar yapılan beden hareketleriyle fiziksel sağlığımızı korumamıza da yardımcı olur.

Gerçeğin aksiyonla yeniden keşfedilmesi olarak adlandırılan psikodrama kaynağını insandaki üç önemli temel özellikten alır. Bunlar: Eylem, yaratıcılık ve spontanlıktır.

Bu tekniğin amacı; kişiye kendi isteğiyle bir rol vermek, duygularını ve iç dünyasını grup içinde özgürce ortaya koymasına ve bu yolla kişinin rahatlamasına yardımcı olmaktır. Kişiye hiçbir kısıt getirmeden istediği kadar süre vererek, duygu ve düşüncelerini rahatça söyleyebileceği belirtilmelidir.

Psikodrama insanın yaratıcılığının ve spontanlığının sınırlarını yakalamasını ve ulaşılan bu noktada eylem ihtiyacını karşılamasının hedefler. Bu konuda Moreno şöyle bir benzetme yapmıştır: "Psikodrama grup psikoterapileri içinde belki de uygulama alanı en gelişmiş olan grup psikoterapidir. Tedaviden eğitime, endüstri psikolojisinden tiyatroya uzanan geniş bir yelpaze içinde kendine uygulama alanları bulur. Doğası gereği hızlıdır. Birçok önemli çalışmanın birkaç saatin içine sığdığına tanık olunur.

Hem psikolojik, hem fiziksel hem de sosyal ihtiyaçlarımızı karşılamamızda önemli bir yere sahip olan psikodrama günümüzün vazgeçilmez aktivitelerinden biridir.

Unutmayın Psikodrama tekniği ancak deneyimli uzmanlar ve ruh hekimleri tarafından başarıyla uygulanabilir. Her konuda daima konunun uzmanına başvurulmalıdır.

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...