Bu dünya bize atalarımızdan miras kalmadı. Biz onu çocuklarımızdan ödünç aldık.
Ara

Eş ve Aile Tedavilerinde Psikodrama / Psikolojik Sorunlar

Eş ve Aile Tedavilerinde Psikodrama

Aile tedavileri grup psikoterapisi disiplini içinde en son gelişen disiplinler bütünüdür. Sistemik yakalaşımın ön plana çıktığı çift ve aile tedavilerinin belki de en eski uygulamaları, psikodrama sahnesinde Moreno tarafından gündeme getirilmiştir.

Psikodramanın çatışma çözümlemesi konusundaki avantajlı yapısı, terapisti daha nötr konumda bırakabilen eylem tekniklerini kullanması ve böylece yorum yapan ve transferanslara maruz kalan terapist rolünü değiştirmesi, çift ve aile tedavilerinde önemli bir farklılık olarak karşımıza çıkmaktadır. Eşler daha güvenli bir ortamda olduklarını hissetmektedirler ve bu işbirliğini aynı zamanda gelişmeyi hızlandırmaktadır.

Psikodramada Aile ve Eş Tedavisi içinde iki farklı modeli barındırmaktadır; bunlar:
1.Çoklu Aile yada Eş Düzeni
2.Tek Aile yada Eş Düzeni ,olarak adlandırılabilirler.

Çoklu aile ya da eş düzeninde birden fazla aile ya da birden fazla çift psikoterapiye birlikte grup olarak girmektedirler. Diğer düzende ise, bir aile ya da yanlızca bir çiftle çalışma yapılmaktadır. Her iki uygulama biçiminde de eylem metodlarından yararlanılır. Aile üyeleri rol değiştirmeler yardımı ile birbirlerini anlamaya başlarlar. Empati belki de çoğu zaman, ilk kez psikodrama sahnesinde kurulur. Aile heykelleştirmeleri yardımıyla aile üyeleri birbirlerinin gerçek algılarını belki de ilk kez gözlemleme şansı bulurlar. Kendi yaptıklarını aynada izlemek onlara hızlı içgörüler kazandırır. Zaman zaman çalışmaya katılan yardımcı terapisler aile üyelerinin ağzından konuşarak söylenmeyenlerin kolaylıkla ortaya getirilmesinde yardımcı olurlar. Üyeler bu sahnede eksik kalanları (bitmemiş işleri) tamamlarlar, duygularını dışa vururlar, farkındalıklarını arttırırlar ve böylece bir rahatlama ve arınma yaşarlar. Aile üyelerini çoğu gerçek anlamı ile bu sahnede karşılaştıklarını farkına varırlar. Babalar ya da anneler çocuklarının ne kadar büyüdüklerini algılarlar ve her birey diğerinin ihtiyaçlarını daha iyi görmeye başlar.
Bu durum eşlerin sahnede yeniden eğitilmesi demektir. Anne baba rollerini bize öğreten bir kurum yoktur ve hep geçmişi tekrar ederiz. Yine eş rolünü de kendi ailemizden ve çevremizden hasbel kader öğreniriz. Yanlış inançlar ve tutumları sorgulama şansımız zaman zaman olmaz. Terziler kendi söküklerini dikemezler. Bu nedenle ana-baba okulları kadar evlilik eğitim kurumları ve programları da ön plana çıkmalıdır. Psikodrama tüm bu eğitimleri sağlayabilecek teknik ve kurumsal donanıma sahiptir.

Bu donanımın yarattığı en ilginç müdahale biçimlerinden birisi "Evlilik Kestirim Rol Testi" dir. Bu testte evlilik hazırlığı yapan ya da bunu düşünen çiftlere birbirlerini tanımaları ve evlilikteki ilişkilerini önceden kestirebilmeleri şansı verilmektedir. Uyumsuz yönlerinin ortaya çıkması durumunda birbirlerini önce bu alanlarda tanımaları ve eğer değişmek istiyorlarsa bu değişimi sağlamaları mümkün olabilmektedir. Çoğu çift birbirlerine ilişkin bilgilerini gözardı ederek evlenirler ve sonra pişmanlık yaşarlar. Bunların önceden bilinmesi evlilik sırasında oraya
çıkmalarına nazaran daha az gerginlik yaratır ve çözülmeleri de o denli kolaylaşır.

Uzm.Psk.Dnş.Deniz ALTINAY
Psikodramatist

Dr.Tülay ARSU

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...