Mum dibine ışık vermez.
Ara

Başarı İçin Sadece IQ Yeterli Mi ? / Psikolojik Sorunlar

Başarı İçin Sadece IQ Yeterli Mi ?

Bazılarının hem iş, hem de sosyal hayatlarında başarılı olup, herkes tarafından sevilmelerinin sebebini herhalde hepimiz merak etmişizdir.
Geçtiğimiz yüzyılda zihinsel zeka olarak da tanımlayabileceğimiz IQ bilimsel metotlarla ortaya konuldu ve herkes IQ seviyeleriyle değerlendirildi . Büyük şirketler okullarda IQ testleri yaptılar ve IQ'sü yüksek olanlara burs vererek onları işe aldılar. Okullarda mezuniyet gecelerinde de hep IQ'su yüksek olanlar yaş kütüğüne plaket çaktılar. IQ'su yüksek olanlar işlerin başına getirildiler. Hatta kişiler birbirlerine IQ seviyen kadar konuş diye espri yaptılar.
Fakat 1990'lı yılların başında Daniel Goleman'ın yaptığı araştırma sonuçları adeta ortalığı karıştırdı. Zira yapılan araştırmalarda parlak bir eğitim-öğretim hayatı olan ve yüksek IQ'lu çoğu kişilerin iş hayatında ve sosyal hayatlarında o kadar başarılı olmadıkları, hatta IQ seviyesi vasat sayılan kişilerin maliyetinde çalıştıkları görüldü.
Bu araştırmaların sonucunda iş hayatında ve sosyal hayatta başarılı olanlar analiz edildi. Bu başarılı kişilerin IQ seviyesi açısından vasat olduğu ve fakat kendilerini tanıyabilme, duygularını kontrol edebilme, olaylar karşısında davranışlarını yönlendirebilme, sevebilme, sevilebilme, iletişim becerileri gibi konularda yeteneklerinin daha fazla olduğu ortaya çıktı.
Duygusal zeka (EQ) olarak isimlendirilen bu zeka türünde, kişinin çevresiyle olan uyumu ve iletişim becerileri önem kazanıyordu. Kişinin genetik faktörlerin, aile yapısı, yetişmesi, çocukluk dönemi, eğitimi, sosyal kültürel çevresi ile zihinsel zekasının (IQ) da içinde bulunduğu onlarca faktörden oluşan Duygusal zeka (EQ) giderek önem kazandı.
Bu sefer kurumların insan kaynakları işe alırken EQ (duygusal zeka) testlerini uygulamaya başladı.
Peki; bir insanın hem bireysel olarak iç dünyasında hem de sosyal hayatında ve iş hayatında başarılı, kendisine, ailesine, topluma faydalı sevilen bir kişi olabilmesi için sadece IQ ve EQ seviyelerinin yüksek olması yeterli miydi?

Bu sorudan hareketle son birkaç yıldır İngiliz psikologlar tarafından yapılan araştırmalar neticesinde IQ ve EQ'nun yanında bir insanın SQ (Ruhsal Zeka) denilen bir yeteneğe de ayrıca sahip olması gerektiği ortaya çıktı.
SQ (Ruhsal zeka) ise; insanın zihinsel zekası olan IQ ve çevresiyle iletişim becerisinin ortaya konulduğu (EQ) duygusal zekasının yanında; kişinin yaratılış gayesini kavrayabilmesi, Yaradan'ına karşı olan görevlerini de tam yapabilmesi ile davranışlarının bunlara uygunluğunu ortaya koymakta.
Dolayısıyla hayatımızda tam bir mutluluk ve başarı için kişinin zihinsel sağlamlık ve toplumsal uyumluluğunun yanında yaratılış gayesine de uygun hareket etmesi gerekmekte...

Hayati Odabaşı

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...