Kaptanın ustalığı deniz durgunken anlaşılmaz.
Ara

Beslenme Yetersizliği IQ Seviyesini Düşürüyor / Psikolojik Sorunlar

Beslenme Yetersizliği IQ Seviyesini Düşürüyor

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından açıklanan bir rapora göre, dünya nüfusunun üçte biri vitamin ve mineral eksikliği yüzünden fiziksel ve zihinsel potansiyelini kullanamıyor.
Raporda, gelişmekte olan ülkelerdeki çocukların gıda açısından acilen desteklenmemesi durumunda bu ülkelerin başarısızlığının sürme riski bulunduğu kaydediliyor
BM Çocuk Fonu (UNICEF) Başkanı Carol Bellamy, merkezi Kanada'da bulunan ve kar amacı gütmeyen ?Şe Micronutrient Initiative? örgütü ile ortaklaşa yayımlanan raporla ilgili açıklamasında, ?Problemin büyüklüğü ve kapsamı bütün dünya nüfusuna ulaşmamız ve onları vitamin ve mineral eksikliğinin sebep olduğu yıkıcı sonuçlardan korumamız gerektiğini açıkça ortaya koymaktadır? dedi.
Raporun sonuç bölümünde, ?Mineral ve vitamin eksikliğine karşı harekete geçmedikçe, BM, 2015 yılına kadar aşırı yoksulluğu önleme, anne sağlığını geliştirme ve çocuk ölümlerini üçte iki oranında azaltmaya yönelik Millenyum Kalkınma Hedeflerini başaramayacaktır? denildi.

ÖLÜMLERE NEDEN OLUYOR
Vitamin ve mineral eksikliğinin anemiye, mongol doğumlara ve körlüğe neden olduğu gibi bilinen gerçeklerin tekrar altının çizildiği raporda, daha az bilinen bir gerçek olan demir eksikliğinin çocuklarda zihnin gelişimine zarar verdiği ve ulusal IQ seviyesini düşürdüğü de ifade edildi.
A vitamini eksikliğinin gelişmekte olan ülkelerdeki 5 yaş altı çocukların yaklaşık yüzde 40'ının bağışıklık sisteminde sorunlar yarattığı belirtilen raporda, bu durumun her yıl 1 milyon çocuğun ölümüne sebep olduğu kaydedildi.
Raporda, hamilelik sırasında iyot eksikliğinin de yılda 20 milyon bebeğin zihinsel açıdan zarar görmüş olarak doğmasına sebep olduğu belirtildi.

ÖNÜNE GEÇİLMELİ
Gıda endüstrisine düşük maliyetle vitamin ve mineral bakımından güçlendirilmiş gıda ürünlerini pazarlama ve dağıtma çağrısı yapan rapor, hükümetleri de eğitim yoluyla vitamin ve mineral eksikliklerinin yaratacağı sorunların önüne geçmeye çağırdı.
Gelişmiş ülkelerde iyi sonuç veren vitamin ve mineral eksikliğinin kontrol edilme yöntemlerinin çok kolay ve ucuz olduğunu belirten Bellamy, bunun tüm dünyada da uygulanabileceğini söyledi. Bunların, düzenli tüketilen gıda maddelerine temel vitaminler ve minerallerin eklenmesinden, çocuklara ve çocukların yetişme devresinde annelere vitamin ve mineral ihtiva eden ek maddelerin sağlanmasından ibaret olduğu ifade edildi.

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 1
 

cumameric 16.08.2009 03:26:48 Tarihinde yorumlamış

İsimleri sürekli olarak unuttuklarını söyleyen kişilere, tanıştıkları insanların isimlerini hafızalarına almak gibi bir hedeflerinin olup olmadığı sorulduğunda, genellikle böyle bir hedeflerinin olmadığını söylüyorlar YANI rahat olamk lazim,
Yöneticiye Bildir
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...