Bu dünya bize atalarımızdan miras kalmadı. Biz onu çocuklarımızdan ödünç aldık.
Ara

Yüksek IQ Avantajları Ve Dezavantajları / Psikolojik Sorunlar

Yüksek IQ Avantajları Ve Dezavantajları

Bir okurumdan gelen bir mesaj üzerine böyle bir yazı yazma ihtiyacı hissettim.. Eminim sizlerin de işine yarayacaktır.

Merhaba Işın Hanım,
Bir konuda bir uzman görüşüne ihtiyaç duyduğum için size yazıyorum. Merak ettiğim bir kaç konuyla ilgii beni aydınlatırsanız çok seviniceğim.

Bildiğimiz IQ testi nin güvenilirliği ve yorumlanışıyla ilgili ne düşünüyorsunuz.

Bir insan, beyninin sağ ve sol lobunu eşit oranda kullanabilir mi?

Bir de EQ testleri var. IQ testinden yüksek zeka sonucunu almış birinin, EQ testinden düşük sonuç alması durumunu ve arasındaki ilişkiyi yorumlayabilir misiniz?

Sanırım çok fazla şey istedim. Bunlar çok fazla vaktinizi alır mı bilmiyorum ama yardımcı olup beni aydınlatırsanız, belki benim de kendimle ilgili bazı sorular zihnimde bir yere oturabilir. Ne yazık ki, nesnel koşullarım (daha doğrusu koşulsuzluklarımdan:))dan dolayı yüzyüze görüşebileceğim ve tartışabileceğim bir kişi ve ortam yaratamıyorum. Bu yüzden yardımınıza çok sevineceğim.
Şimdiden çok teşekkürler ve iyi çalışmalar dilerim.

Türkiyede kullanılan IQ testlerinin standardizasyonu yapıldığı için gerçek değerlere çok yakın sonuçlar vermektedir. Sonuçların özellikle Stanford Binet'de olduğundan daha yüksek çıkmasının sebebi ise, bu testin güncellenmesinin gecikmiş olmasındandır. Yorumlanışı konusunda tereddüt etmekte haklı olabilirsiniz ama uygulayıcılar uzun dönemli teorik ve pratik eğitimler aldıkları için sonuçların güvenirliği yüksektir.
Beynin sağ ve sol lobunu - eşite yakın oranda kullandıran ender faaliyetlerden biri okumaktır. Televizyonlardan ağırlıklı görsel uyarı alan insanlar kitap okumaktan gittikçe uzaklaşıp var olan beyin kapasitelerini atıl bırakmaktadır.
IQ'nun yüksek çıktığı durumlarda, zekanın tanımı gereği EQ'nun da yüksek çıkması gerekir. Algı düzeyi arttıkça duygu farkındalığının ve ifadesinin de artması beklenir. Ancak zeka yükseldikçe ve kişinin bu düzeye uygun uyarı almaması durumunda hırçınlık, mtsuzluk ve tatminsizlik gibi çeşitli duygulanım bozuklukları ve yine bna paralel olarak davranış bozuklukları da oluşabilir. IQ ve EQ sonuçları arasındaki muhtemel ters orantı bu sebeplerden kaynaklanabilir.
İyi çalışmalar diliyorum.

Size gerçekten çok teşekkür ederim. Bana gerçekten çok yardımcı oldunuz. Kafamdaki çelişkiler bu konularda şimdi daha aydınlık.
Kısaca bahsetmek isterim. Kendi kişisel gelişimimi hayatım boyunca geliştirmeye çalıştım, çalışıyorum ve çalışacağım. İnsanın gelişiminin ve değişiminin duracağına hiç inanmadım çünkü. Farklı yıllarda yaptığım IQ testi bana 149-150 ve en son 151 sonucunu verdi. Ve okumayı öğrendiğimden bu yana durmaksızın okurum. Ancak duygusal anlamda dediğiniz gibi bi tatminsizlik ve çelişkilerle dolu bi dünyam var. Tabi ki bu konunun sebepleri, oluşumu çok geniş ve tartışılır. İnsan hayatının her anı ve birikimi, koşulları hayatında etkili. Bu yüzden cevaplarınız benim için önemliydi. Yeniden teşekkürler.
Sanırım şimdi kendi adıma yapmaya çalışacağım şey, karmakarışık dünyamı, olumlu yönde geliştirmeye çalışmak olacak.
İyi çalışmalar

Işın Sağlam

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...