Mum dibine ışık vermez.
Ara

Kadınlarda Duygusal Zeka / Psikolojik Sorunlar

Kadınlarda Duygusal Zeka

KADININ HAYATINDA DUYGUSAL ZEKA (EQ)'NUN ÖNEMİ
Duygusal zekanın tanımı iki yıl öncesine kadar yapılamıyordu. Hepimizin fark ettiği bazı davranış şekilleri insanları başarılı olmaya götüren bazı yaklaşımlar izliyorduk. Ama bu ve benzeri özellikleri duygusal zekanın bir parçası olduğunu Amerikalı Yazar Daniel Galenan ortaya çıkıp da bu başlık altında toplayana kadar bilmiyorduk. Kişilerin matematiksel ve sözel yeteneklerinin, seviyelerinin çok iyi olması yetmiyor artık. Yale, Harvard gibi okullardan mezun olan okul birincisi kişilerin iş hayatında bazen iyi birer yönetici olamadıkları fark edildi. Eksik olan neydi? Uzmanlar baktılar, araştırdılar ve sonunda ortaya çıkan gerçek şuydu. Dünyaya ve olaylara, karşı tarafın bakış açısıyla bakamamak kişileri olaylara karşı tarafın gözlükleri yerine kendi gözlükleriyle bakmasından kaynaklanıyor. Sonuç olarak iletişim ve ilişkiler zayıflıyor, hatta bazen ilişkiler geri dönülemez noktalara kadar geliyor . Başka bir deyişle "Tanımak ve Yönetmek" insan kendini ne kadar iyi tanırsa o kadar iyi yönetir. Aynı zamanda karşısındaki kişiyi ne kadar iyi tanırsa o kadar iyi yönetir. Tüm bunlar içinde bir içsel güce ihtiyaç var o da kişinin özmotivasyonu. Kendini iyi tanımanın içerisine kişinin kendini nereye oturttuğu kendine ne kadar değer verdiği, yaşananlar kadar basit değil. Önümüze çıkan öylesine çok engel var ki! Nasıl aşacağız bütün bunları? İşte o noktada duygusal zeka yine devreye giriyor. Kendi motivasyonunuzu sağlamaktan ve o ruhsal enerjiyi açığa çıkarmaktan zorunluyuz. Kişi, bu sorumluluğu aldığı sürece etkili olmaktadır. Kişi yalnız kendini yönetmekten değil başkalarını da yönetmekten sorumludur. Başkalarının duygularını anlamak, dünyalarına girebilmek, onların baktıkları açıdan dünyaya bakabilmek. İşte buna "enpati" diyorlar. Bir kadın olarak ne kadar çok kişiye "enpati" yapmak zorundayız. Eşiniz, çocuklarınız, patronunuz, üstünüz ve altınızda çalışanlar. İşte bu konuda başarı kaydedebiliyorsanız eşitlenen rekabet avantajını yakalıyorsunuz. Stephan Covey diyor ki; "Önce anlamaya sonra anlaşılmaya çalış. Emerzon da ?anlaşılmak bir lükstür" der.

Birim YİğİT
President Birim Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 2
 

Leyla Kar 02.04.2012 09:07:12 Tarihinde yorumlamış

Kadının hayatı hep anlamak ,tanımak , özveri ve enpati değilmi ? Sevgili Birim ne güzel anlatmışsın.Umarım duygusal zeka her kadına motivasyon sağlar.
Yöneticiye Bildir

alevyay 10.01.2008 05:04:56 Tarihinde yorumlamış

anlaşılmak bir lüks evet kendini anlatabilmekte bir sanat.insan kendini anlatırken veya biriyle bir konuda tartışırken yada paylaşırken kendi diliyle değil karşısındakinin anlayacağı bir dille anlatmalı.benim bir konuda fikrimi beni tanıyan insana anlatma biçimim farklı,beni yeni tanıyan birine anlatma biçimim farklı olacaktır elbette.karşımdaki ya önyargılı yada anlayışsız veya art niyeti olan biriyse yada sabit fikirli.önce bunları bilmem gerek.ona göre konuşmam gerek.yani bu bir düğüm.iletişim kesinlikle tarafların arasında bir düğüm.nekadar bu düğüm çözülmek istenir çaba gösterilirse ilişkiler okadar güzel ve SAĞLAM olur.
Yöneticiye Bildir
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...