Davranışçı Müdahale Teknikleri / Psikolojik Sorunlar
1-Aktivite planlaması: Danışmanın gün boyunca bütün aktivitelerini izleyerek kaydetmesi istenir.
2-İletişim kurma-Aktif dinlenme: Karşıdakini sorgulamadan, eleştirmeden empati kurarak iletişim kurma ve aktif dinleme.Yine terapist önce seansta daha sonra ev ödevi olarak aktif dinlemeyi vererek eşler arasında bu becerinin gelişmesini sağlar.
3-Maruz bırakma: Kaçma ve kaçınma davranışına neden olan durumla danışmanın veya çiftin aşamalı olarak yüzleştirilmesi.
4-Sosyal beceri ve atılganlık eğilimi: Sosyal beceri kazandırmak için terapist terapi ortamında danışanın sorun yaşadığı konuya bağlı rol yaptırıp daha sonra seans dışında danışmanın kendi başına denemeler yapmasını ister.
5-Kendini değerlendirme: En çok kullanılan davranışçı tekniklerden olan kendini değerlendirme,seans başında değerlendirme sırasında ve daha sonra belirlenen değişimlerin anlaşılmasında kullanılır.Örneğin, danışanın kendisi 0-%100 arasında değerlendirmesi istenir.
6-Ödevleri sıralama: Hedeflenen sonuca ulaşabilmek için küçük adımlar planlanır.Çiftin her adımdaki başarısı değerlendirip bir sonraki adıma geçmesi yönünde motive edilir.
7-Davranış değişimi/ rol yapma: Terapist ,danışana hedeflenen davranışı nasıl yapacağını öğrenmek için önce kendisi yapar(model olur) , daha sonra danışanın yapmasını ister (Taklit ettirir.)Seansta yapılan bu canlandırmadan sonra davranışın seans dışında yapılması istenir.
8-Rahatlama eğilimi: Bireyin vücudundaki kasları sırası ile gevşetmesi,bir görüntüyü hayal ederek gevşemesi gibi egzersizler önce seans ortamında yapılır ve daha sonra da ev ödevi olarak verilir.
Okunma Sayısı: 0 / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?