Kendi kusurlarını affetmeyen adamın bütün kusurları affedilebilir.
Ara

Ayrıntılarıyla Gestalt Terapi / Psikolojik Sorunlar

Ayrıntılarıyla Gestalt Terapi

Tanımı
Gestalt terapi, humanistik öğeleri ön plana çıkan, insanların geçmişteki değil şu anki duygu ve davranışlarına odaklanan bir terapi tekniğidir. Terapistin görevi hastanın tecrübelerini tahmin etmek değil, onun kendi tecrübelerini ve duygularını anlamasını sağlamaktır. Gestalt'ın önem verdiği alan geçmiş değil, şimdiki zamandır. Terapi gören kişilere empose edilen düşünce şu anki ihtiyaç ve sorunlarına konsantre olmalarıdır.
Amacı
Gestalt terapinin ana amacı kişinin kendisini her ayrıntısıyla fark edebilmesidir. Bu yüzden terapilerde hastalar kendi iç sorunlarını geçmişe gömmek yerine o anki şartların elverdiği ölçüde, anında çözmeye çalışırlar. Ayrıca bu sorunların oluşumunda etkili olan diğer insanlarla da iletişim kurmaları sağlanarak çözüm yolunda kolaylık sağlanır.
Önlemler
Terapist seçimi çok önemlidir. Gestalt terapisiyle ilgili yeterli donanıma sahip olmayan bazı insanlar kendilerine ?terapist? deseler de bu tür deneyimsiz kişilerden uzak durulmalı. Ayrıca yine bazı insanlar bu denli içsel bir terapiyi kaldıramayabilirler; o yüzden Gestalt terapiye hazır olup olmadığınıza emin olmanız gerekir.
Detaylar
Gestalt terapi ilk zamanlarda grup terapisine ağırlık verse de şimdi bire bir terapiler de mevcut. Diğer terapi çeşitlerine nazaran çok daha fazla çeşitte formata sahip olan bu teknik bireysel, çift, aile ve çocuk terapileri de sunmakta.
Hasta terapiler esnasında onu rahatsız eden düşünce ve duyguları belirler, onlarla yüzleşir. Bilinçaltında var olan zararlı veya yararlı düşünceleri fark etmesi sağlanan hasta bu yolla kendisinde daha önce fark etmediği özellikleri görür.
Gestalt terapide en çok kullanılan yan tekniklerden biri rol yapmadır. Mesela; hasta kendisini rahatsız eden düşünceyle bire bir alakalı olan bir insanı yanındaki sandalyede oturuyormuş farz eder. Ve onunla konuşup içini dökmeye, karşısında hayal ettiği insanın da söylediklerine verdiği tepkileri hayal etmeye başlar. Bu yan teknik her ne kadar yapay ve saçma gibi dursa da çoğu zaman insanların bastırdıkları duyguları ve düşünceleri ortaya çıkarmaları için çok yardımcı olur.
Rol yapma tekniğinin yanında hastaların bastırdıkları sinirlerini boşaltabilmek adına bazı objeleri sopa yardımıyla dövme tekniği de kullanılmaktır. Bireysel terapi alan bir hasta birkaç seans sonrasi bir hafta boyunca grup terapilerine sokulabilir. Bu sayede hasta ilerleme kaydedip kaydetmediğini kendi yapacağı karşılaştırma ile anlayabilir. Ayrıca bu bir hafta süresince hastanın uyku saatleri azaltılarak grup terapiler sırasında yaptığı karşılaştırmalarda bilinçaltının daha fazla devreye sokulması sağlanabilir. Tabii ki böyle bir uygulama, hasta kesin olarak belirli bir mental güce sahip olduktan sonra yapılmalıdır.
Hazırlık Dönemi
Gestalt terapi hasta ve terapistin iletişim içerisine girdiği ilk andan itibaren başlar. Terapi sürecinin sınırlarını çizen kesin kurallar ya da formatlar yoktur. Hasta ve terapistin ilişkisinin gelişimine paralel olarak ilerleme ve değerlendirmeler kaydedilir. Hastanın Gestalt terapisine ne kadar adapte olabildiğinin yanında hasta-terapist arasındaki uyum da bu değerlendirmelere dahildir. Maalesef, yeterli donanıma sahip olmayan bir terapist, seanslara derinlemesine başlamadan önceki değerlendirme sürecini etkili bir şekilde yürütemez; bu yüzden de ileriki safhalarda kaydedilen ilerlemeler etkisiz olur.
Seanslar Ve Sonrası
Seanslar genellikle haftada bir yapılır. Ancak hastanın ilerleme sürecine ve mental kapasitesine göre seansların sıklığı değişebilir. Hastalar ve terapistler seansların başlama ve bitiş tarihlerine-saatlerine, seanslardaki aktivite seçimlerine ve tüm terapinin bitimine beraber karar verirler. Ancak son kararları yine de hastanın vermesi uygun görülür.
Riskler
Ciddi mental rahatsızlıkları bulunan hastaların Gestalt terapiye uygunluğu tartışılır. Ayrıca başta da belirttiğimiz gibi Gestalt terapiyi düzenleyen belirli kural ve kanunlar olmadığı için Gestalt terapisterin standartları da belirgin değildir. Bu yüzden yetersiz bir terapist hastanın durumunu kötüleştirebilir.
Normal Sonuçlar
Gestalt terapinin sonuçlarına dair kesin kanıtlar bulunmamakta.
Anormal Sonuçlar
Terapist deneyimli ve yeterli donanıma sahipse anormal sonuçların ortaya çıkması gözlemlenmemiştir.
Kaynaklar:
Ellis, Willis D. A Source Book of Gestalt Psychology. New York: Routledge & Gegan Paul, 1969.
Kendall, Philip C., and Julian D. Norton-Ford. Clinical Psychology: Scientific and Professional Dimensions. New York: John Wiley & Sons, 1982.
Kohler, Wolfgang Gestalt Psychology. New York: Liveright Publishing Corporation, 1947.
Pursglove, Paul David. Recognitions in Gestalt Şerapy. New York: Funk & Wagnalls, 1968.
Yontef, Gary. Awareness, Dialogue, and Process. Highland, NY: Şe Gestalt Journal Press, 1993.

David James Doermann
Çeviri: Elif Akça, www.donusumkonagi.net

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...